Снимки

И снегът вече не е каквото беше. Още не си успял да го пипнеш с ръка и вече се е трансформирал в кал. Особено видно е това по прясно ремонтираните софийски улици. Не е ясно защо на приключените и открити участъци трябва по неписано правило да остават със седмици купчини пясък и строителни отпадъци, докато не се разнесат из района. Когато най-накрая падне истински сняг обаче, ще можем да му се порадваме на някоя от новооткритите велоалеи. Те така или иначе не се ползват, та снегът ще се запази там по-дълго неутъпкан. По утъпкани вече пътища стигнахме до поредната Мис, дето може да я сбъркаш с Мистър. Каквито конкурсите, такива и миските. На членовете на журито може да са им сбъркани диоптрите.

 

20 ноември , понеделник

Девиз на деня: Търси се...

 

Декември още не е напъпил, а по медиите вече цъфтят и връзват камбанки. Вървят тежки прогнози какво, колко и как ще прахосаме за подаръци и куверти. Сензацията обаче е, че отсега се търсят трезвеници дядоколедовци, които да не стресират децата и да не ги разревават. Претенциите на майките край нямат. Ако им се падне класически Дядо Коледа, който е обиколил N на брой домове, за да раздава пакети, все едно работи в куриерска фирма за доставки от врата до врата, и навсякъде е хапнал бисквити и топло мляко, пак ще са недоволни. Пък и при тази хранително-вкусова комбинация ще изкара половината от предвиденото за посещение време в тоалетната. Какво пречи белобрадият старец да е подпийнал и поразвеселен, вместо да е намусен и сърдит на всички заради задръстванията в Млечния път, които са го забавили? Каквото търсенето, такова и предлагането. За 30 лв. в дома или офиса няма да цъфне Ричард Гиър с червена шапка и найлонова брада, а кварталният прошляк. За без пари пък Дядо Коледа ще е по пантофи. Небръснат и кисел. Като всеки друг ден в годината.

 

Двама пияни татковци пред блока се клатушкат и дрънкат наздравици. По някое време единият пита:

- Абе, оня трезвеник дъртия, дето го намерих в леглото у нас, ми обяви, че бил Дядо Коледа. Хич не му повярвах да ти кажа. Много ми мязаше на оня новия съсед от шестия етаж.

- Не е той, бе, объркал си се. И у нас беше се отбил да дава подаръци. Издърпах му брадата и се оказа съвсем истинска. Сега се чудя обаче какво да правя с нея...

 

Съвсем като истинска е и тортата от 2005 година, която беше продадена на търг на „Джулианс окшънс“ в Лос Анджелис. Тя е една от многото, сервирани на гостите на сватбата на Доналд Тръмп и Мелания. Началната цена на засъхналото лакомство извън гаранционен срок е била 250 долара. Не е сигурно за какво може да се ползва. Може да е новогодишен подарък за тъщата.

 

Понеделнишки започваме със задръствания, които се разреждат чак в неделята. Последният хит в столицата е да се оглеждате за колоездач, който да ползва някоя от новооткритите велоалеи по централни улици и булеварди. Видите ли такъв, веднага си пуснете тото. Рядък шанс е. На късмет е.

 

 

Търсят се хората, които настройват светофарите по софийските кръстовища. С експериментална цел това. Ще ги накараме да минат участъците със „зелена вълна“ в определеното от самите тях време. Справят ли се, ще получат бонус. Окажат ли се в ситуацията, в която са всички останали шофьори, да им клъцнат от възнагражденията, защото не ги заслужават.

 

Търси се... изкуствен интелект за „умните светофари“. Ако брадясате на тротоара, докато чакате да се наумуват, може да се цаните за Дядо Коледа.

 

21 ноември, вторник

Девиз на деня: МИСки и МИСтификации.

 

Певецът Любо Киров влязъл в учебниците по музика на деветокласниците. Не лично той, а хитът му „Знам“. Шестокласниците пък се обучават с Печенката и „Петър плет плете“. Каквото и да говорим и едните, и другите в междучасията се упражняват с Криско. Когато не припалват фас от фас пред училищата. Дотам сме го докарали с реформата, че учителите се крият по кьошетата, а възпитаниците им правят демонстрация. Мъка, мъка! Иначе все училищните автомати с вредни закуски са ни трън в очите. На цигарите на учениците не придиряме.

 

 

Кратки музикални форми и при избора на Мис България. Да ни е честито поредното Мис. Каквото и да казват критиците, грешката е вярна! Щом като Анита Мейзер може да е Мис нещо си, защо Тамара някоя си да не може да си носи короната гордо? На първата не й провървя много с титлата, дано поне новата миска да има повече късмет.

 

Разните там комитети, дето правят хепънинги за различните, да вземат да се сезират по случая с Мис Тамара. Само защото не се вписва в общоприетите възприятия за красота, тя беше подложена на линч в социалните мрежи, и то от люде, от толерантни по-толерантни иначе на думи. Колко да е различна иначе? От години миските ни са толкова различни, та чак еднакви.

 

22 ноември, сряда

Девиз на деня: Воня на опорни точки

 

Софиянци дишали по-чист въздух в последните години. Поне това сочат данни на Министерството на околната среда и водите. Не знам в кои квартали се правят замерванията, но след тази констатация ще си дишам по-спокойно тежкия мирис на въглища в квартала. А също и вонята, която се носи от прогнилите и разпадащи се кофи на улицата. От „Чистотата“ не виждат и не усещат чистата проба лъжа, за която плащаме данъци. Но пък е много важно по кофите да няма клонки, иначе боклукчиите ще ги бойкотират. Докато не получат някой лев на ръка. Това ги прави сговорчиви и отзивчиви.

 

Гореспоменатите миризми нищо не са в сравнение с вонята на опорните точки, предназначени за износ. След някои протестъри с боклучави помисли до Брюксел се разходиха и група „капиталисти“. Нека не бъдем недоверчиви! Инициативата навярно няма нищо общо с олигарха Прокопиев, хората му си действат на своя глава. Във всеки случай е добре да се знае, че когато покриеш една преработена и изкарана навън опорна точка с вестник, миризмата от нея не намалява.

 

 

Седи си един приятен куриер на опорни точки в автобуса до Брюксел. По някое време го напънало нещо, човещинка. Освободил се от напрежението и започнал да дращи по стъклото, за да замаскира какво е направил. Пътник две седалки назад се обадил:

- Абе на звук го докара. Сега ако можеш и на миризма да го докараш, цена няма да имаш.

 

Вървят си двама „опорноточковци“ по улицата. По някое време единият се навежда рязко надолу, защото му се е сторило, че е изпуснал някоя важна „опорна точка“. Бръква с пръст, близва го и констатира:

- А не, това беше ла*но. Добре че не стъпих в него.

 

23 ноември, четвъртък

Девиз на деня: Гъз и газ са в мъжки род

 

Дупчилото на Сашо Дончев продължава да сочи към Добруджа. Гъз и газ, както добре си знаем урока, са в мъжки род. Мераците на олигарсите не ги коментираме.

 

 

Сентенция за недоволни олигарси: На крива ракета и Космосът й пречи.

 

Клонинг на клонинг – с това постижение се похвалиха от университета в Сеул. Роденият през 2005 г. клонинг Снупи на свой ред дал три клонинга. Не е ясно защо създателите на „снупитата“ смятат, че са направили нещо кой знае какво. Българските олигарси открай време осъществяват успешно такива опити. Цяла „Протестна мрежа“ клонираха преди време така.

 

Народна поговорка: „Който много лае, не хапе“.

 

24 ноември, петък

Девиз на деня: Планетата на маймуните

 

"Фалшивите данни" са също толкова голяма заплаха за икономиката, колкото са фалшивите новини за политиката. Петъчно изявление на члена на управителния съвет на ЕЦБ Беноа Кьоре, цитиран от Ройтерс. ЕЦБ все повече разчита на мащабни анализи на новините, за да преценява дали посланията й са правилно приети, отбелязва Кьоре. Според него това обаче води до опасността от възникване на ситуация тип "маймуна в огледалото" - експеримент, при който остава неясно дали животното се разпознава, или мисли, че вижда в огледалото друга маймуна. Както има опасения, че фалшивите новини доминират в социалните медии, съществува и риск "фалшиви" или най-малкото нискокачествени статистически данни да изтласкат назад по-качествените във вниманието на обществото, коментира банкерът.

 

 

Не само че се гледат в огледалото, но и си се харесват. Фабрикантите на фалшиви новини това.

 

Теорията, че човекът е произлязъл от маймуната, не е случайна. Досега нито една маймуна не я е опровергала.

 

Табелка в зоопарка:

- Уважаеми маймуни, понеже вие по-бързо ще възприемете тази информация, моля, не вземайте храна, която ви подхвърлят приматите от другата страна на оградата.

 
 
 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Eнергийни сюжети или каква е връзката между леда, електричките и "Белене"

Явно последната седмица на петия месец от нашето председателство на Съвета на Европейския съюз ще протече под знака на две важни визити на български политици в Русия: отминалата вече среща на президентите на двете страни в Сочи и предстоящата среща на българския премиер с руския президент и с други официални лица на 30 май в Москва.

Побойниците от фейсбук

Късно следобед в събота до читалището в кв. "Гривица" в Шумен убили с нож млад мъж, баща на три деца. На пръв поглед мнозина биха отвърнали глава - битова свада на границата на квартала с циганската махала, някак си дежавю, което не предизвиква съпричастност. Можеше да си продължим с обърната глава, ако не беше цялата съботна активност на убиеца в социалните мрежи.

Вечната сила на пазарлъка

 Промениха се светът, хората и техните нрави. Няма го умилителния пазарлък от времето на Любен-Каравеловите герои. Дигиталната епоха иска своето.