Депутатите не разрешиха Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да изхарчи с 1,3 млн. лв. повече за заплати догодина. Такова предложение беше направено от група депутати от всички партии, включително ГЕРБ. Увеличаването на разходната част на бюджета на КЕВР предизвика бурни дебати в пленарната зала.

“Който не храни собствения си регулатор, храни енергийната мафия”, каза от трибуната депутатът от Патриотичния фронт Искрен Веселинов, който председателства комисията за наблюдение над КЕВР. Мартин Димитров от РБ мотивира подкрепата си за предложението с новите функции, които се възлагат на регулатора.

Менда Стоянова от ГЕРБ обаче ги контрира. Тя даде за пример Сметната палата, която се издържа с 15 млн. лв. В бюджета на КЕВР има 11,5 млн. лв. Защо КЕВР да не може да се справя с бюджета си, попита тя. На това депутатът от БСП Таско Ерменков я обвини, че заблуждава депутатите. 11,5 млн. лв. са приходите на КЕВР, а разходите за заплати са 4,6 млрд. лв., посочи той.

Според Валери Симеонов от Патриотичния фронт пък в енергетиката има редица изключително тежки нарушения, които не са доказани, заюото КЕВР е нямала средстава да ги установи. Въведени са ВЕИ централи нез да бъдат построени изобщо. Плащали сме на американските ТЕЦ-ове за студен резерв, без да работят, обяви още от трибуната Симеонов.

Дискусия предизивика и предложението за увеличаване на разходите за заплати на Агенцията за ядрено регулиране. Става въпрос за ръст с 400 хил. лв. Предложението беше направено отново от група депутати от различни партии. То беше защитено и от ГЕРБ в лицето на Валентин Николов. Той обясни, че парите са необходими, тъй като на ядрения регулатор му предстои удължаване на лицензията на 5-и блок на АЕЦ “Козлодуй”, както и лицензиране на линейни ускорители в болници. С това ще се реши проблема и със забавеното лицензиране на рентгените. Въпреки това предложението беше отхвърлено. Така АЯР ще разполага с 4,2 млн. лв. за харчене, от които 2,2 млн. лв. - за персонал.

 

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Шефът на БНБ: Икономическият растеж в България е един от най-високите в ЕС

„Резултатите в банковия сектор се подобряват за четвърта поредна година, кредитната активност е един от основните фактори за икономическия растеж в България, който е един от най-високите в ЕС. Показателите на банките се подобряват, включително рентабилността. Лошите кредити намаляват”. Това заяви в „Неделята на NOVA” управителят на БНБ Димитър Радев.

4 от 10 фирми в Гърция търсят специалисти

Четири на десет фирми в Гърция търсят инженери, химици и адвокати и други висококвалифицирани специалисти, пише „Катимерини“. Недостигът на кадри е независимо от високата безработица в южната ни съседка, която е на ниво от 16,7%.

Търговските спорове свалиха с 15% стокооборота между САЩ и Китай

Търговските спорове свалиха с 15% стокооборота от януари до края на ноември между САЩ и Китай с 15,2% на годишна база до 494,5 млрд. долара, сочат данни на митническото управление на КНР, цитирани от световните агенции.