Депутатите не разрешиха Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да изхарчи с 1,3 млн. лв. повече за заплати догодина. Такова предложение беше направено от група депутати от всички партии, включително ГЕРБ. Увеличаването на разходната част на бюджета на КЕВР предизвика бурни дебати в пленарната зала.

“Който не храни собствения си регулатор, храни енергийната мафия”, каза от трибуната депутатът от Патриотичния фронт Искрен Веселинов, който председателства комисията за наблюдение над КЕВР. Мартин Димитров от РБ мотивира подкрепата си за предложението с новите функции, които се възлагат на регулатора.

Менда Стоянова от ГЕРБ обаче ги контрира. Тя даде за пример Сметната палата, която се издържа с 15 млн. лв. В бюджета на КЕВР има 11,5 млн. лв. Защо КЕВР да не може да се справя с бюджета си, попита тя. На това депутатът от БСП Таско Ерменков я обвини, че заблуждава депутатите. 11,5 млн. лв. са приходите на КЕВР, а разходите за заплати са 4,6 млрд. лв., посочи той.

Според Валери Симеонов от Патриотичния фронт пък в енергетиката има редица изключително тежки нарушения, които не са доказани, заюото КЕВР е нямала средстава да ги установи. Въведени са ВЕИ централи нез да бъдат построени изобщо. Плащали сме на американските ТЕЦ-ове за студен резерв, без да работят, обяви още от трибуната Симеонов.

Дискусия предизивика и предложението за увеличаване на разходите за заплати на Агенцията за ядрено регулиране. Става въпрос за ръст с 400 хил. лв. Предложението беше направено отново от група депутати от различни партии. То беше защитено и от ГЕРБ в лицето на Валентин Николов. Той обясни, че парите са необходими, тъй като на ядрения регулатор му предстои удължаване на лицензията на 5-и блок на АЕЦ “Козлодуй”, както и лицензиране на линейни ускорители в болници. С това ще се реши проблема и със забавеното лицензиране на рентгените. Въпреки това предложението беше отхвърлено. Така АЯР ще разполага с 4,2 млн. лв. за харчене, от които 2,2 млн. лв. - за персонал.

 

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Турски компании проучват възможностите за инвестиции у нас

Близо 1 млрд. евро са турските инвестиции в България, а само за първото полугодие на 2019 г. турски компании са инвестирали 23 млн. евро у нас. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов при откриването на Форум „България - инвестиционна среда“, на който участието взеха над 150 представители на турски компании. Събитието е част от посещението на представители на Световния турски бизнес съвет (DTİK) в страната ни и бизнесмени от секторите машиностроене, транспорт и логистика, електроника, електротехника, автомобилостроене, туризъм и др.

От утре се въвежда зимното поддържане на републиканските пътища

Със заповед на председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ Георги Терзийски от утре - 20 ноември, се въвежда зимното поддържане на републиканската пътна мрежа, съобщиха от АПИ.

Средно по 6689 лева ще струва "Бюджет 2020" на данъкоплатец

Средно 6689 лв. ще струва сметката на правителството за 2020 г. на всеки български гражданин. Това показват данни ИПИ. Най-голям е делът на пенсиите (по 1518 лв.), следвани от здравеопазването (по 822 лв.) и образованието (по 769 лв.). Челната петица се допълва от социалните помощи и транспортът, които общо ще струват по 1119 лв. на всеки отделен българин, плащащ данъци.