Снимки

Ден след като бе даден на съд за вай-голямата финансова афера в новата история на България, банкерът беглец Цветан Василев пусна ордата си глашатаи да го бранят по всички възможни медии и канали. Разбира се, подпомогнати от фабриката за фалшиви новини на олигархията.

Тон зададоха официалните му адвокати Константин Симеонов и Христо Ботев, които вземат хонорари, за да го бранят в съда, а парите за тях идват от вторичния грабеж на КТБ. Те се явиха в сутрешния блок на bTV и като фолкдует изпяха на два гласа опорните точки, които страхливият им работодател не смее да дойде в България и сам да заяви. Така вместо да отговарят за десетките престъпления, по които работодателят им е предаден на Темида, и да обяснят защо Василев отказва да се изправи пред родното правосъдие и кога ще върне парите на излъганите вложители, те бяха удобно оставени от TV водещия да се пробват да отвлекат вниманието от клиента си, като се жалват как в обвинителния акт не се споменавало името на депутата и наш издател Делян Пеевски. Като довод дадоха, че той имал бизнес отношения с Василев, но вместо да представят доказателство за това, хвърлиха голи твърдения, че разполагали с много документи, в които се споменавали инициалите Д.П. и Д.П.1. Кой стои зад тези инициали, обаче не казаха. Вместо това говориха с недомлъвки, явно надявайки се, че ще успеят да внушат, че стои Пеевски. Както многократно бе доказано с официално удостоверение, издателят ни не е имал никакви кредити или влогове във фалирания от Василев трезор. Няма и никакви активи, предмет на съдебни дела, свързани с несъстоятелността на банката. Платените защитници обаче явно много им се искаше това да не е така и дадоха всичко от себе си да заслужат хонорарите си, жонглирайки с намеци и инициали. Колкото и да им се искат да открият и 1 стотинка, принадлежаща на Пеевски в обруления от Цветан Василев трезор на КТБ или пък негово участие във вторичния грабеж на активите на трезора,

такава връзка съществува само и единствено в болните им мозъци.

Както можеше да се очаква, изпълнението им бе подхванато и мултиплицирано от фабриката за фалшиви новини на кръга „Капитал“ и присъдружните му медии. Напълно в реда на нещата, тъй като, както олигархът Иво Прокопиев, дирижиращ фабриката, и банкерът беглец са две от най-свидните отрочета на Фетхуллах Костов. Синовете на Драгалевския лаборант винаги си помагат, когато имат нужда, както и в този случай, а техният бащица има лична причина да хвърля прах в очите на хората и да атакува съдебната система, тъй като се очаква през септември да бъде образувано досъдебно производство по данните от доклада, който премиерът Бойко Борисов изиска от ДАНС, за всички приватизационни сделки от прехода. Като основен виновник за раздържавяване на активи на стойност 30 милиарда долара, от които в бюджета на страната влязоха едва 3 милиарда, Костов определено има от какво да се притеснява. В хора на фабриката за фалшиви новини естествено активно се включи и бившата говорителка на Костов Стояна Георгиева през бутиковия си сайт „Медиапул“. По време на вчерашния брифинг на главния прокурор неин служител дори почти проплака в опита си под формата на въпрос да намеси името на Пеевски и да предизвика обяснителен режим по опорните точки на задкулисието.

Паралелно атака, начената от TV ефира и разпространена от интернет сайтовете на фабриката за фалшиви новини, продължи и по други два канала – Фейсбук и БНР. Първо Татяна Дончева - адвокатката на ловешкия ортак на Василев Гриша Ганчев,

който бе основен двигател на вторичния грабеж в КТБ,

използва ефира на националното радио, за да преповтори почти същите тезиси, като дадените от двамата адвокати на банкера беглец. Думите й веднага бяха препечатани в сайта „Фрогнюс“. Още преди интернет страницата да успее да обнови съдържанието си, пък във Фейсбук изригна и рупорът на Агнешките главички агент Сашо от ДС, който в цивилния свят се представя с имената Илиян Василев. Думите му се припокриха с тези на вече описаните глашатаи.

Причината мустаците на банкера беглец да се тресат от паника

не е само в обвиненията, които прокуратурата му повдигна в четвъртък. Въпреки че ясно и аргументирано държавното обвинение запозна обществото с престъпния модел, по който КТБ е функционирала като пирамида, която, апропо, е била пред затваряне още през 2012 г. Прокуратурата закова мустакатият аферист за 2,7 млрд. лв., откраднати от вложителите на КТБ. Останалата част от дупката от над 4 млрд. лв., която Василев отвори в банката, обаче е предмет на поредица други разследвания, които тепърва ще се работят. А именно там е засегнат и вторичният грабеж на активите на КТБ, които аверите на Василев извършват от негово име, докато той се укрива в Белград и се опитва да се спаси от правосъдието. Става въпрос за предприятия като "Дунарит", "Петрол", "Русенска корабостроителница", "Сана спа“ и много други, които преминаха в ръцете на Цветан Василев и лакеите му Гриша Ганчев и Емилиян Гебрев. С парите от въпросните предприятия Василев, Гебрев и Ганчев продължават да си живеят царски. „Петрол“, който бе заложен в полза на КТБ за общо над 250 млн. евро преки кредити и още толкова, раздадени на свързани фирми (едни от малкото обезпечени кредити), сега е под пълния контрол на Ганчев. В процес на овладяване от бизнесмена от село Микре, отново чрез фиктивни кредити и подставени лица, са и хотелските вериги „Сана спейс“ и „Хелт енд уелнес“. Подобна е схемата и в "Дунарит", където коли и беси бившият служител на "Кинтекс" Емилиян Гебрев, сега пръв ортак на Цветан Василев.

 

 

Дадоха на прокуратурата данните за вторичния обир

Данните за вторичния обир на КТБ, правен от банкера беглец и ортаците му, бяха предадени в прокуратурата. „Телеграф“ внесе сигнал до държавното обвинение, съдържащ цялата информация за вторичния грабеж на активите на трезора, извършван от лакеите на Цветан Василев. Те бяха описани в няколко книги и пет специални приложения, посветени на грабежа на века. В тези публикации са били посочвани и конкретни лица, отговорни за последващото разграбване на имущество на дружества, придобито по нареждане на Цветан Василев с пари на вложителите в КТБ и фактически контролирано от него. Нещо повече, съответните хора, напазарували си според адвокатите Симеонов и Ботев активи, придобити със средства на КТБ, отново са контролирани/свързани с бившия мажоритарен собственик на КТБ Цветан Василев, както и с лицето Гриша Ганчев. Следва да се има предвид, че и към момента тези опити за отклоняване на имущество от масата на несъстоятелността на КТБ продължават, като е публично известно, че настоящите синдици на КТБ също са сезирали прокуратурата за конкретни случаи, разкриващи схеми с участието на свързани с Цветан Василев и Гриша Ганчев лица, пише в сигнала.

 
 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Блъснаха шофьор, спрял да пазарува край пътя

21-годишен шофьор помете пресичащ мъж на оживения път от Хасково за Кърджали и прохода Маказа, край село Конуш. Трафикът е изключително интензивен заради многото български и румънски туристи, тръгнали към егейското крайбрежие на Гърция.