Снимки

Туристи от 32 националности са посетили Двореца на кралица Мария в Балчик през 2017 г., съобщи директорът на културния институт Жени Михайлова. Посетителите общо са 261 372, което е с 2 процента повече от предходната година. 110 020 от всички туристи са румънци, което им отрежда първото място. На второ място са българските туристи, изненадващо трети са руснаците. Полските туристи са четвърти, немците – пети. За пръв път французите заемат престижното шесто място в класацията по националности.

През 2017 година са реализирани 4980 нощувки в базата на Двореца, която има 106 легла в седемте вили. И в този отчет ръстът е 10%. Изпращаме най-добрата година от съществуването на ДКИ КЦ“Двореца“-Балчик, подчерта Жени Михайлова. Приходите възлизат на 1 800 000 лева , което е ръст от 10% в сравнение с 2016 год.

Според Михайлова, най-важното е, че в Двореца се развива много богатата културна програма. Културният календар е изпълнен на 100%.

За 2018 г. в културния календар на Двореца са включени 45 събития. КИ КЦ „Двореца“ в Балчик за 2018 година. Първото културно-просветно събитие ще е „Час по родолюбие“, посветен на 180 години от рождението на Васил Левски. Сред акцентите е ортодоксален ритуал на българска сватба през април. Като една от най-интригуващите срещи, директорът Жени Михайлова открои гостуването в Двореца на един от музикантите, свирил с Франк Синатра – Конрад Хъруиг. Едно от големите събития през май е фолклорен концерт „101 Каба гайди“.

За първи път, през новата година, 3D холограма на кралица Мария ще посреща туристите в кабинета на нейния съпруг Фердинад с думите: „Добре дошли в моя кралски дворец”.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Близо 100 скъпоценни и декоративни камъни от фонда на Националния музей „Земята и хората” са изложени в галерия „Тунела”

Минерал за 1 млн. долара показват в Двореца в Балчик

Близо 100 скъпоценни и декоративни камъни от фонда на Националния музей „Земята и хората” са изложени в галерия „Тунела”

Специално селектирана колекция от близо 100 скъпоценни и декоративни камъни от фонда на Националния музей “Земята и хората” е представена в галерия „Тунела” на културен център „Двореца“ в Балчик. Изложбата е под надслов „Съкровищата на Земята”.

Цяло село италианци искат да са котки

Да ги наричат котки, а не „бролончани“ или човеци настояха в специална петиция до властта в Рим всичките 357 жители на малкото италианско селце Броло ди Нонио. То се намира на височините над приказното езеро Орта, което пък се е ширнало в северозападната част на Апенините, недалеч от Торино и Милано. И от край време е истинско царство на четириногите домашни любимци и може би те са тачени тъдява дори повече отколкото кравите в Индия.