Снимки

16-годишен възпитаник на националното училище по фолклор „Филип Кутев“ стана носител на голямата награда на името на гъдуларя Янко Петров в жестоко двудневно съревнование измежду 1372 майстори на струнния инструмент в миньорския град Гълъбово.

Приза за професионализъм тийнейджърът Метин Неджибов получи от Димитър Лавчев, един от най-добрите изпълнители, който дълги години е работил съвместно с Теодоси Спасов и Иво Папазов – Ибряма.

Младият гъдулар има зад гърба и други награди, още като седмокласник е печелил приз от феста „Да се срещнем с песен“ в планинския град, припомниха познавачи. По думите им само преди месец момчето смаяло журито на конкурса „Песенна дъга“ и съвсем заслужено спечелили стипендия.

Най-малката участничка в 27-то издание на феста в Гълъбово се оказа 9-годишната Ния Евгениева от великотърновското училище „Емилиян Станев“, а най-възрастен беше 79-годишният радневец Еньо Тенев.

Изпълнители прииждаха буквално до последните минути на надсвирването, хората настояваха въпреки всичко да бъдат допуснати до сцената, което създаде проблеми за журито с председател проф. д-р Тодор Киров от АМТИ-Пловдив.

Роденият в гълъбовското село Априлово Янко Петров е сред легендарните гъдулари, наричат го „Музикантът на ХХ век“ заради майсторството, с което е свирел макар да умира съвсем млад, едва 39 – годишен.

 
 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Руските връзки на Цветан Василев се подават от трезора на КТБ

Дебелите руски връзки на Цветан Василев изскочиха и от свидетелските показания по делото за източване на КТБ. Дори флагманът на координираната от олигарха Иво Прокопиев Фабрика за фалшиви новини „Капитал“ не успя да ги прикрие, а напротив – погрешка ги освети. Именно „Капитал“ в последния си брой за пореден път се опита да отклони вниманието на обществото с манипулативна публикация, базирана на свидетелски показания по делото за източването на КТБ.

Взимат на мушка черешовото топче и хайдушките пушки

Историческите възстановки на героични събития от миналото са не само атракция за публиката и силен коз в патриотичното възпитание на младите, но и източник на приходи от културен туризъм. Местните управи помагат финансово за провеждане на проявите, защото те са реклама за общините и събират много туристи не само от България.

Гимназии и бизнесът разработват учебни планове

Учебни планове и програми по специалности в 40 професионални направления започват да разработват екипи от водещи професионални гимназии от цялата страна в партньорство с представители на бизнеса и висшите училища. Това съобщи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на дискусия за повишаване на образователната продукция в рамките на икономическия форум в Пловдив.