Снимки

Личен лекар от Велинград остана без договор със Здравната каса заради отчетен преглед на починала пациентка. Въпреки че докторът се оправдал пред контролните органи, че ставало дума за техническа грешка, доводите му не били приети, тъй като проверка установила, че той и друг път вписвал прегледи на въпросната жена, която била мъртва.

С решение от 2 ноември Административният съд в Пазарджик отхвърли жалбата на д-р Георги А. от групова практика“  „АПМП-ГП Медик-2000 Велинград“, който оспорва първоначалното частично прекратяване на договора, считано от 21 септември 2016 г. През март пазарджишките административни магистрати потвърждават заповедта на Районната здравно-осигурителна каса. Заради процесуални пропуски обаче Върховният административен съд отменя разпореждането и делото е върнато за ново разглеждане. И новият състав в Административния съд в Пазарджик отхвърля жалбата на медицинската групова практика. Според съда не е възможно да бъде допусната такава техническа грешка, тъй като лекарят би следвало да познава своята пациентка и нейните заболявания. Но дори и да се приеме, че има такава грешка, отговорността е обективна – достатъчно е обстоятелството, че е отчетена неизвършена реално медицинска дейност.Решението може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд в 14-дневен срок.

 

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Два нови автомобила за пациенти на хемодиализа във Велинград

Два нови автомобила, които ще обслужват пациентите на хемодиализа в региона, закупи Общинската болница във Велинград. Специализираните автомобили са купени по решение на Общинския съвет в курорта на лизинг и за тях е била обявена обществена поръчка за 40 000 лева.

30 години инвитро в България

Преди 30 години в България се ражда първото българско бебе, заченато чрез инвитро. Така България става една от първите страни в света, успешно приложили този метод за лечение на стерилитет. Сдружение „Зачатие“ посвещава на този важен юбилей Деня на репродуктивното здраве, който тази година ще се проведе в Плевен на 9 юни 2018 г.

Кмет се потроши след падане от 5 м, ударил го ток

С тежки счупвания на бедрото, ръката и ямката на тазобедрената става бил приет в Клиниката по ортопедия в УМБАЛ „Св. Георги” в Пловдив кметът на кърджалийското село Мургово Сейхан Назиф. Преди няколко дни той се качил на стълба, за да смени крушките в уличните лампи и да е светло вечерно време на хората от селото. В този момент обаче го ударил ток, кметът политнал от стълбата и паднал от 5 метра височина.