Снимки

С 13% намаляват превозените товари през първото тримесечие на годишна база, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ). В същото време обаче извършената работа от товарния сухопътен и воден транспорт се увеличава с 11,8 на сто.

За това време чрез сухопътния транспорт са превозени 26,5 млн. т товари, което е с 13,2% по-малко на годишна база, извършената работа расте обаче расте с почти 11,9%.

По вода за периода са били превозени 389 хил. т, като е отчетен спад от около 5%.. Статистиката показва още и намаление на превозените пътници от този вид транспорт – до 660 хил. души.

НСИ дава данни и за броя превозени пътници от градския електротранспорт през първото тримесечие. От тях е видно единствено увеличение на ползващите метрото в столицата – ръст от 11% спрямо първите три месеца на 2016 година.

С 1,1% се увеличава броят на превозените пътници, но извършената работа в сектора се увеличава с 14,3 на сто спрямо първото периода януари-март 2015 г. Превозените пътници от железопътния и автобусния транспорт са 120 млн., или с 2,3% повече. Това се дължи на повечето превозени пътници от автомобилния транспорт (с 2,6%), докато при жп транспорта има намаление от 5,5 на сто.

Като цяло през периода чрез метрото, трамвайния и тролейбусния транспорт в страната са превозени общо 64 млн. пътници. Това е с 1% по-малко спрямо същия период на миналата година.

На тримесечна база превозените товари във всички видове транспорт в страната намаляват с 0,4 на сто, докато извършената работа расте с 10,3 на сто.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Балкански форум събра инженери от няколко страни в София

Балкански инженерен форум на тема „Регионално сътрудничество за устойчива и консолидирана европейска перспектива на инженерните организации на Западните Балкани“ събра днес представители на гилдията от Албания, Босна и Херцеговина, България, Гърция, Македония, Сърбия и Турция в София. Събитието, организирано от Европейския Съвет на строителните инженери е част от календара на Българското председателство на Съвета на ЕС. Форумът е под патронажа на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Брокери прогнозират 10 – процентов ръст на цените

10-процентов ръст в цените  на недвижими имоти спрямо м.г. прогнозират брокери в Стара Загора при сравнително устойчиво запазване на продажбите при нивата от  под 550 евро /кв м ново строителство

Омбудсманът Мая Манолова ще сезира КЗК за картел на розоварните

Омбудсманът Мая Манолова ще сезира КЗК за картел на розоварните, това обяви тя в Карловско, при среща с розопроизводители.

По думите й е притеснително, седмици преди кампанията по предаване на розовия цвят, да е ясно каква ще бъде цената и тя да е еднаква, без да се гледа качеството. От това може да се подозира за наличие на картелно споразумение, което убива конкуренцията, сваля цените и ликвидира отрасъла, посочи Мая Манолова.