712 деца са спасени от изоставяне за първите пет месеца на 2018 година, сочат данни на Агенцията за социално подпомагане. Според тях това са 425 успешни случая по-малко спрямо същия период на предходната година. Тогава обаче социалните са работили с повече родители.

До края на май случаите по превенция от изоставяне са били 1599, като за същия период през 2018 година са били 1147. Положителната тенденция от агенцията обясняват с факта, че през последните години социалният работник играе по-активна роля в подобряване на средата на живот.

На семействата те са оказали психотерапия

Предоставена им е и педагогическа и финансова подкрепа. За резултатите допринесло още доброто междуинституционално сътрудничество. Подрастващите, които не са успели да запазят семейната си среда от началото на годината са 435, като за тях са предприети възможно най-щадящите детската психика мерки. С цел осигуряване на среда максимално близка до семейната повечето са настанени при роднини и близки в приемни семейства или чрез социални услуги от резидентен тип. В специализирани институции се намират само тези, за които няма друга възможност. Подрастващите са били изведени от биологичното им семейство само ако върху децата е упражнявано насилие, потребностите им са пренебрегвани или родителският контрол е бил занижен. След извеждане от семейството работата с родителите продължава до реинтегрирането им. При наличие на подходящи условия за отглеждане за първите пет месеца на годината са реинтегрирани 189 деца, като броят им за цялата 2017 година е бил 644. Консултациите продължават и след приключване на процеса, а на семейството се отпускат социални помощи.

41 майки, заедно със своите деца до 3-годишна възраст са били насочени към звено „Майка и бебе“. Там се

 настаняват самотни родилки жени в затруднено социално положение или такива, които са били подложени на насилие. За сравнение за изминалата година случаите са били 33. Изследвания показват, че едва 4% от изоставените деца в Западна Европа биват настанявани в институции. Процентът за Централна и Източна Европа е доста по-голям, а именно 32. Румъния, Унгария и Латвия са на челните места, докато в Дания, Норвегия и Обединеното кралство се случва рядко. Словакия пък е страната, в която най-често биват оставяни новородени и деца до 3-годишна възраст на открити публични места. Проучванията показват, че родителите у нас не искат да изоставят децата си. Решението обикновено идвало вследствие на сблъсък с бедността или болест. Сред възможните причини било и наличието на 4 или повече деца, като най-често това се случвало сред ромите.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Жълт код утре за силен вятър в цялата страна

Жълт код за силен вятър е в сила за цялата страна за 24 февруари, съобщава „Фокус“ по информация от НИМХ. Във всички области около и след обяд ще духа силен и бурен северозападен вятър с пориви от 20 м/с до 25 м/с.

Поздравяват се за атаката срещу Борисов, прегърнаха се публично за къщата в Барселона

Русофилите, Бивол и Боец свалиха маските във Фейсбук

Поздравяват се за атаката срещу Борисов, прегърнаха се публично за къщата в Барселона

Пионките на банкера беглец Цветан Василев, партньора му и обвиняем за шпионаж Николай Малинов и руските им ментори в лицето на олигарха Константин Малофеев и генерала от ГРУ Леонид Решетников свалиха маските и публично се прегърнаха във Фейсбук.

Опашки за узаконяване на газовите уредби

Опашки от автомобили с нередовни документи се извиха пред контролно-техническите пунктове през последната седмица. Мащабна акция на Пътната полиция вдига приходите на 156-те пунктове в страната, които имат разрешение от ИА „Автомобилна администрация” за извършване на проверки на автомобилни газови уредби (АГУ).