Снимки

Много сме почивали. Така твърдят работодатели. Онези, в чиито редици изобилства от хора, записващи работниците си на половин работен ден, за да не плащат осигуровки. Тези, които не плащат извънредния труд. Тези, които дори и заплатите не плащат навреме. Не мислят и за бонуси. Но настояват, че работим малко. Това сривало икономиката. Само за сведение - развитите страни работят на четири смени по 6 часа. А тук се работи от сутрин до късния следобед или от обяд до вечеря. И да, има ги и държавните чиновници, които докато работят, пият кафе. Пушат. Говорят си. И се оплакват. Има нещо сбъркано. Едните се правят, че работят, а другите, че ги възнаграждават. И няма резултат. Имаме тромава държавна администрация. Имаме частници експлоататори, които приемат даването на заплата като даряването на бъбрек. И разни организации обясняват, че икономиката губела от почивните дни. Ами не може хората да са крепостни селяни. Те трябва да изхарчат малкото, което са изкарали. Да отидат в Гърция за празниците. Да си налеят скъп бензин в евтината кола. Да се снимат във фейсбук. Че другите крепостници да си кажат – ей, тези живот си живеят. А то не е нещо по-различно от краткото проглеждане на слепия човек. Криви цяла година, за да отиде на едно море. Да изяде едно агне по Великден. Да си начука яйцата. Да види някоя стара баба, която е забравил. Не ни взимайте това око. Не ни сравнявайте и с останалите европейци. Защото те работят, но знаят за какво го правят. Не го правят, за да си платят бързия кредит, взет, защото заплата не им стига. Не го правят, за да могат да си платят тока или лекарствата. Правят го, защото трудът им е оценен. И така би трябвало да е. Заплатата не е социална помощ. Тя е нещо заработено, от което работодателя е спечелил повече, отколкото ни е дал. И е хубаво тези работодатели да разберат това нещо. Но не онези, големите. Тези, които са коректни. А дребните печелбари. Които забогатяват на гърба на простия работник. И няма нищо лошо човек да си почива. Тогава е по-продуктивен. Тогава произвежда повече. Не взимайте почивния ден на българина. Защото той ще си почива, докато работи. И отново. Не ни сравнявайте с европейците. Няма нищо общо. Цифрите са ясни и не е необходимо да ги споменаваме. Ние не можем да си платим винетката и Гражданската отговорност, а какво остава да си купим нова кола. Ходим с два чифта обувки цяла година. Работим, за да не сме дрипави, а когато почиваме, го правим, все едно сме милионери. И в това разбиране има нещо погрешно, но това е народопсихологията ни. Ядем цяла година постно, за да можем да заблажим на Великден. Да можем да отидем на море, където да пием бира от 5 лева, а след това да не вдигаме телефона на кредиторите си. Ако работата ни е работа и заплащането – заплащане, то тогава и почивката ни, ще е почивка. Заплатата няма да е социална помощ, а празникът ни ще е празник.

 
 
 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Eнергийни сюжети или каква е връзката между леда, електричките и "Белене"

Явно последната седмица на петия месец от нашето председателство на Съвета на Европейския съюз ще протече под знака на две важни визити на български политици в Русия: отминалата вече среща на президентите на двете страни в Сочи и предстоящата среща на българския премиер с руския президент и с други официални лица на 30 май в Москва.

Побойниците от фейсбук

Късно следобед в събота до читалището в кв. "Гривица" в Шумен убили с нож млад мъж, баща на три деца. На пръв поглед мнозина биха отвърнали глава - битова свада на границата на квартала с циганската махала, някак си дежавю, което не предизвиква съпричастност. Можеше да си продължим с обърната глава, ако не беше цялата съботна активност на убиеца в социалните мрежи.

Вечната сила на пазарлъка

 Промениха се светът, хората и техните нрави. Няма го умилителния пазарлък от времето на Любен-Каравеловите герои. Дигиталната епоха иска своето.