Снимки

В поредица от статии Агенция "Монитор" ще представи резюмета от шокиращите разкрития на в. "Телеграф" за задкулисието в страната, което фалира КТБ и ограби хората и държавата. Текстовете са от книги, които вече бяха публикувани или предстои да бъдат публикувани от най-тиражния вестник в страната - "Българския Мадоф", "Хищникът от "Капитал" и "Газовия барон". Заради огромния читателски интерес, ви представяме най-любопитните части от книгите, в случая от книгата, разказваща с доказателства как Иво Прокопиев и кръгът на Агнешките главички бръкнаха в джоба на всички ни, а сега се опитват и да лъжат цялото общество посредством Фабриката за фалшиви новини на Хищника от "Капитал". 

 

Юли 2017-а. Собственикът на сайта „Фрогнюз“ Огнян Стефанов, известен още с ДС псевдонима си агент Академик, току-що се е сдобил с обвинение за данъчни престъпления. По информация на Агенция Монитор той бил хванат да укрива налози след проверка на данъчните. Те направили пълна инспекция на имането му – семейно и фирмено, и установили, че Стефанов е лъгал хазната, като не е декларирал всичките си доходи. За това престъпление Наказателният кодекс предвижда до 6 години затвор, както и конфискация на имуществото. Любопитен факт е, че за същите престъпления пред Темида се изправиха и двама от олигарсите от кръга „Агнешки главички“, които агент Академик брани в изданието си – Огнян Донев и Гриша Ганчев. Подобно на тях и Стефанов в момента се опитва да се изкара жертва, въпреки че данъчната ревизия категорично е показала, че е престъпил законите на страната.

Държавното обвинение продължава да разследва Стефанов и за друго престъпление – фалита на вестник „Торнадо“. Изданието потъва в дългове и завлича десетки журналисти с неплатени заплати, като в същото време Стефанов е получавал солидни траншове от забегналия зад граница банкер Цветан Василев за медийно обслужване.

За периода от 30 юни 2011 до 13 септември 2012 г. агент Академик е „заработил“ 300 000 лева чрез дружеството си “Торнадо медия” към фирма, свързана с Василев. И до днес няма данни сумата да е платена, тъй като фирмата на Стефанов, която издаваше скоропостижно издъхналия на 69-ия си брой седмичник “Торнадо”, поиска обявяване във фалит през 2012 г., а процедурата по несъстоятелност все още тече. Версиите за фалита на „Торнадо“ ще опишем малко по-нататък, за да се спрем сега на едно наистина любопитно сътрудничество. Огнян Стефанов бе партньор във “Фрогнюз” с бизнесмена Младен Мутафчийски, а двамата стоят и зад скандално нашумелия навремето интригантски сайт “Опасните”.

Подкрепата на Мутафчийски за Стефанов бе повече от ексцентрична - той му отпускаше средства през дружеството “Слънчев бряг” АД, на което бе изпълнителен директор, припомнят от ПИК. За периода от януари 2007 г. до март 2010 г. дружеството ”Слънчев бряг” АД, което е със 75% държавно участие, е платило на контролирания от Младен Мутафчийски и Огнян Стефанов сайт “Фрогнюз” 916 000 лв. “Фрогнюз” е фирма, в която оръжейният търговец Младен Мутафчийски бе съсобственик заедно с Огнян Стефанов. В същото време Мутафчийски беше председател на дружеството ”Слънчев бряг” АД и практически е сключвал договори със себе си.

Докато тече проверката за данъчни престъпления, Стефанов прави тегели до Белград и обратно. И усърдно препредава мислите на един беглец от правосъдието, отседнал в луксозен хотел. Стефанов е сред хранениците на бившия банкер. Друга любимка на мустакатия аферист е Люба Кулезич, която пък е редактор на книгата на агент Академик с интересното наименование „Мафията от КГБ до ДС“. В нея служителят на Държавна сигурност, представящ се също и като журналист, твърди, че проследява историята на мафията, която познавал от самото й зараждане. В обемистото си творение той повдигал завесата над поръчковите убийства и корупцията по високите етажи на властта, правейки внушения и манипулативни асоциации.

Няколко години преди Стефанов да се възбуди на мафиотски теми, той самият пострада при инцидент, посрещнат много противоречиво от журналистическата гилдия, в която открай време се знае, че работата на Стефанов не е читава. Датата е 23 септември 2008 г. Главният редактор и настоящ шеф на „Фрогнюз“ Огнян Стефанов вечеря в ресторанта на своя партньор и собственик на интернет изданието Младен Мутафчийски "Кипарис". Заведението се намира на столичната улица "Петко Каравелов". На масата Стефанов е в компанията на известния наркотрафикант Евелин Банев-Брендо, който по-късно ще обясни, че посредничел за реклами за сайта. За аудиторията е ясно, че нито Брендо, нито агент Академик ще назоват някога точните причини да са си толкова близки по това време, нито ще споделят истинските теми, които са дискутирали. На излизане от ресторанта Стефанов е пребит с чукове.

Малко по-късно става ясно, че агент Академик е бил обект на разследване от родното ФБР по разработка, която е трябвало да установи дали има изтичане на класифицирана информация от ДАНС към медиите. Пак тогава става ясно, че Стефанов е имал телефонна любов с една от адвокатките на олигархията – Татяна Дончева. В кратък отрязък от време двамата провели 80 разговора. По-късно от разсекретените списъци с гостите на банкера беглец Цветан Василев стана ясно също така, че Стефанов често е бил „на килимчето“. Това всъщност винаги си е личало от сайта, който продължава да се поддържа само защото обслужва интересите на спонсорите на агент Академик.

Вещият в ДС похватите агент Академик знае как да сътвори абсолютна манипулация, когато това се изисква от него. Изглежда, че той има афинитет и към оръжейните търговци. Сега е нещо като адвокат на Емилиян Гебрев и обслужва мустакатия аферист Василев в опита му да заграби „Дунарит“ чрез ченгеджийски манипулации, които тиражират неговият сайт „Фрогнюз“ и присъдружните медии от фабриката за фалшиви новини.

Да се върнем на драмата с журналистите от „Торнадо“, защото те наистина бяха грозно прецакани, докато шефът им си живееше никак не зле. Докато държавата се заканва на некоректните работодатели и обмисля заедно с омбудсмана Мая Манолова мерки за тази порочна практика, да видим как един некоректен работодател се грижи за собствените си интереси. В началото на 2015 г. издателят и ченге от Второ главно управление на ДС Огнян Стефанов успява да изплати кредит от 100 000 евро. Това показва справка в имотния регистър. Нищо чудно, че журналистите в „Торнадо“ бяха прецакани. Ето че бившият им шеф Огнян Стефанов не си е оставил магарето в калта, както казва народът.

Според самия Стефанов кредитът, теглен през 2010 г. срещу ипотека на 100 кв. апартамент в „Младост 2”, е бил за финансиране на медийния му проект – вестник „Торнадо”. Въпреки че задълженията на издателя към бившите му колеги, печатница “София”, която е ползвал и я завлича с 408 757 лева, а също и към няколко фирми, дали пари за проекта му, са все още непогасени, Стефанов намира начин и на 19 януари 2015 г. заличава ипотеката на апартамента в „Младост”.

Заради съмнителните дългове на ексдоносника Софийската районна прокуратура образува досъдебно производство срещу него в качеството му на управител на „Торнадо Медия” ООД по съмнения за умишлен фалит на дружеството. Наказанието е лишаване от свобода до 3 години или глоба до 5 хиляди лева, като това е втори досег на Стефанов с разследващите. Първият беше, след като преди години АДФИ подаде сигнал до прокуратурата за скандални рекламни договори на „Слънчев бряг” АД за над 1,7 млн. лева, сключени по времето, когато в борда на курорта беше друг благодетел на агент Академик - вече покойният Младен Мутафчийски.

Според експерти е напълно възможно Огнян Стефанов да е предизвикал умишлен фалит на своето издание, за да не плаща на своите кредитори. Сред тях е и самият Цветан Василев, който косвено чрез свързаната с него фирма „БГ Корпорейшън” е финансирал с 300 бона „Торнадо”. И до днес няма данни сумата да е платена, но е твърде възможно непотърсеният от фалиралия банкер заем да е всъщност цената за медийната любов, с която го засипва агент Академик в последните няколко години.

Ако реши да работи не само за прослава, още един дописник на фабриката за фалшиви новини може да разчита винаги на щатно място.

Неотдавна агент Сашо постигна ненадминати висоти в доносническата си същност, като в комбина с обслужващите медии сайтчета на олигархията псевдоанализаторът се пробва да брани забегналия зад граница Цветан Василев и ортаците му - ловешкия подсъдим бизнесмен Гриша Ганчев и скандалния оръжеен бос Емилиян Гебрев, които в момента ограбват за втори път фалирания от банкера беглец трезор. По схемата, разкрита и от стенограмите по аферата „АГРО-гейт”, агент Сашо пусна фалшив анализ във Фейсбук профила си, който моментално беше препечатан от изданията от фабриката за фалшиви новини на задкулисието с „параванното” уточнение, че текстът бил взет от социалните мрежи.

Самият „анализ” пък е нагъл опит на идеологическия агент да представи стенограмата от втората среща на „Дондуков” 2 за КТБ, която бе публикувана от президентството като доказателство, че банката била едва ли не в цветущо състояние по време на поставянето й под спецнадзор. Това всъщност е теза, която главният виновник за фалита на банката Цветан Василев се опитва да пробута вече три години. Въпреки ясните цифри в стенограмата, показващи още през лятото на 2014 г., че банката е куха, а парите - откраднати, отгледаният под крилото на Иван Костов агент Сашо излиза с твърдението, че държавата е трябвало да налее средства в КТБ и тя щяла да заработи без проблем. Наглостта на ДС доносника стига и още по-далеч, като се опитва да прикрие и вторичния грабеж, чрез който менторът му Цветан Василев продължава да си пълни джобовете и да води охолния си начин на живот в Белград.

На агент Сашо му е втора природа да си измисля разни неща и да ги тълкува с дълбоко компетентен вид, който може да излъже само шепата грантаджии и соросоидни лапачи, които му пригласят. Ще припомним как бившият агент на ДС подмолно атакува главния прокурор Сотир Цацаров и се включи в хора на Агнешките главички, които искат да обяздят Темида. Евтиният трик, който използва, беше да излъже, че в един от рехавите протести на задкулисието са участвали 4-5 хиляди демонстранти. Истината е, че бе умножил хората от пуча по 10 или толкова му се е искало да направи съдебна реформа, че в един протестиращ е видял вместо един цели десетима. Нямаше да обръщаме внимание на бръщолевенията на агента, ако не се беше прицелил във ВСС и не обслужваше олигархични кръгове на задкулисието. Той се изяви като първи защитник на шефа на ВКС Лозан Панов и на острието им в съвета съдия Калин Калпакчиев. Първият се проверява от ВСС заради чистката в неговия съд, а вторият заради тайната среща с провалилия се правосъден министър Христо Иванов, скандалната съдийка от ССБ Мирослава Тодорова и еврочиновника Юри Тавание, който бе в дъното на тиражираната от „Медиапул” фалшива новина - че Еврокомисията иска оставката на главния прокурор Сотир Цацаров, опровергана часове по-късно от Брюксел.

Публична тайна е, че агент Сашо и сега е особено близък с великия „антикомунист” и „борец” срещу ченгетата Иван Костов. Затова през далечната 1997 г. оглавява Агенцията за чуждестранни инвестиции и остава на този пост до 2000 г., когато заминава посланик в Москва. Някогашният агент не изневерява на навиците си и е все така деен и днес. Компетентен е по всички въпроси, особено когато трябва да защити кръга на Агнешките главички или да нападне Русия и Путин, за да се хареса на Сорос и грантаджиите му в България.

Личното му дело, което се пази в архива на Комисията по досиетата и с копие от което вестник „Телеграф“ разполага, показва, че той е бил свръхактивен и много амбициозен агент още през 80-те години на миналия век.

Илиян Драганов Василев е роден на 7 юли 1956 г. в гр. София. Произхожда от семейство на служещи. Баща му е инженер, член на БКП от 1947 г. Бил е на задгранична работа дълги години като ръководител строежи в Сирия и Либия. Награждаван е с правителствени награди. Майка му е работила като икономист в Министерството на строежите. Илиян Василев е активен член на ДКМС от 1970 г. и още в гимназията е взел активно участие в комсомолския живот, поради което е бил избиран за член на Дружественото бюро на ДКМС.

След време ще стане и член на казионното БЗНС - нещо, което е съгласувал с ПГУ-ДС, както пише в личното му дело неговият вербовчик ст. лейтенант Христо Христов. Агент Сашо завършва 114-а гимназия с преподаване на английски език. Отбива военната си служба в НШЗО и в поделение в град Харманли. От 1976 г. е студент във ВИИ „Карл Маркс”, специалност „Международни отношения”. Там студентите са приемани само след разрешение на Софийския градски комитет на БКП. В института продължава неговата активна комсомолска дейност. Избиран е за член на Дружествения комитет на ДКМС, където е отговарял за учебно-възпитателната работа на комсомолците. Василев привлича вниманието на офицерите от ДС още като студент през 1978 г., за което свидетелства запазена справка на Държавна сигурност. От 1981 г. той вече е на работа в отдел „Международни връзки” на Постоянното присъствие на БЗНС, направление „Най-развити капиталистически страни”. Справка на ДС от 1985 г. сочи, че великият „русофоб” Илиан Василев е имал контакти и с РУ-ГЩ. С други думи от военното разузнаване на режима - РУМНО, скача направо в Първо главно управление на ДС. Година по-късно с Илиян Василев вече е осъществен оперативен контакт от ДС. Снети са неговите оперативно значими връзки и са му възложени поръчения.

Едно от тези поръчения на ПГУ-ДС е по време на 35-ия конгрес на БЗНС през май 1986 г. и последвалата след това международна среща. Кандидат-агентът е трябвало да проучи представителя на Великобритания на тези мероприятия. Илиан Василев е бил крайно изпълнителен и много идеологически мотивиран кандидат-агент, впечатляващ с това всички служители на ДС, които са контактували с него. Затова в края на 1987 г. е направено предложение да бъде привлечен за секретен сътрудник на ПГУ-ДС. Агент Сашо всъщност се е доказал като едно от най-двуличните ченгета на ДС, приели сътрудничество на силна идеологическа основа.

 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Патриарх Неофит: Обичаме братята македонци, с Божията помощ ще помогнем на църквата

Българският патриарх Неофит се надява с Божията помощ да се подпомогне процеса на признаване на автокефалността на Македонската православна църква-Охридска архиепископия, който той определи като едно „добро начинание“, съобщи БГНЕС.

858 язовира в цялата страна плачат за ремонт

Общо 858 язовира в страната са за ремонт, като се очаква укрепителните дейности да започнат скоро. Това съобщи ген. Кирил Войнов, главен директор на Главна дирекция "Надзор на язовирните стени и съоръженията към тях" пред bTV.