Снимки

- Д-р Кунчев, вече има първи случай на грипа „Хонконг“ у нас. Повишава ли се грипната заболеваемост в страната?

- Повишава се и тази тенденция не е от сега, а се наблюдава от последните две седмици на миналата година. Но това става бавно и постепенно. В същото време по време на празници почти се срива и системата за регистрация, защото обикновено тогава хората не търсят лекарска помощ. На база на изминалата пълна работна седмица можем да кажем, че заболеваемостта расте, но все още е далече от епидемичните равнища. Към момента средната за страната ни е 90:10 000. Разбира се, има някои разлики и региони с по-висока заболеваемост като Перник, Пазарджик, София област, Габрово. Все още обаче сме в началото на грипната вълна, тепърва предстоят две-три седмици на постоянен ръст, докато се стигне евентуално до епидемични стойности. Не може с точност да се прогнозира епидемията, но обикновено тя е в края на януари или началото на февруари.

- По-рано ли дойде грипът тази година?

- Не, тази година е според прогнозите. Ако си спомняте, пикът миналата година беше около Коледа и Нова година. Тогава грипът подрани с около месец.

 • - Какви са симптомите точно?

- Те са ясни, но понякога хората ги бъркат с други вируси, характерни за есенно-зимния период. Разликата обаче е значителна, особено по тежест на протичане. Грипът не е заболяване само на горните дихателни пътища, а засяга много органи и системи - обикновено целия организъм. При грипа чувството, че си болен, е много ясно изразено. Наблюдава се висока температура, кашлицата не е задължителна в началото, болки по ставите. В 1/3 от случаите човек не може да извършва обичайните си задължения и му се налага да си остане вкъщи. При някои, разбира се, се кара по-леко, но препоръчваме заболяването да не се подценява. Особено при някои групи като възрастни хора, хронично болни, малки деца усложненията са тежки и е добре да останат вкъщи да се лекуват.

 • - Всъщност грипът започва внезапно и с много висока температура, дори около 40 градуса, нали така?

- Точно така, това е характерно за него. Затова и грип от френски означава „сграбчвам“. Заболяването започва рязко и на добър фон с всичките му признаци.

 • - Нямаме ли все пак имунитет към „Хонконг“, той не се среща за първи път у нас?

- Всъщност все още не знаем точно кой щам ще е причинителят на епидемията у нас, защото от 20 декември имаше най-често грипни вируси от групата B- “Ямагата”. След това регистрирахме случаи на H1N1 „Мичигън“, а сега и H3N2 “Хонконг”. Така че все още има микс и предстои до две седмици да разберем кой от тях ще вземе преднина и ще е основният причинител.

- До какви усложнения се стига обаче, вярно ли е, че грипът вече засяга и нервната система?

- Той винаги е засягал нервната система, това е особено характерно за H1N1. Но за радост това е доста рядко срещано, общо взето, 1:1000 са тежките последици. Най-тежкото усложнение е пневмонията. Тя е при около 90% от случаите, обикновено се чува трудно на слушалка, а в същото време се развива доста бързо и се поддава трудно на лечение. Тук само антивирусните препарати могат да помогнат, не антибиотици. Така че е важно лекарят да е ориентиран от самото начало за какво става въпрос, за да предпише адекватно лечение.

 • - А кога се налага антибиотично лечение?

- Ако до 2-3 дни нещата не се подобряват и кашлицата е влажна и отхрачваща, това означава, че се натрупва бактериална инфекция и тогава се налага антибиотик.

 • - Колко дни продължава грипът или по-скоро е строго индивидуално и всичко зависи от имунитета?

- Индивидуално е, защото има случаи, в които преминава за 2 дни, и то на крак, но и други с тежки животозастрашаващи форми. Общо взето, продължава за около 4-5 дни. Ако започнем навременно лечение и останем вкъщи за няколко дни, протича по-леко.

 • - Късно ли е да се ваксинираме вече?

- Да. Вече е късно, но няма и ваксина. Имаше голямо търсене и от средата на декември ваксината свърши.

- Това не се ли случва за първи път?

- Така е, и ние се изненадахме. Количествата се изчерпаха, няма и за кога вече да се внася нова ваксина, при условие че грипът започна.

- Това означава ли, че се повишава интересът към имунизацията?

- Има известно повишаване, но то е пак в рамките на минималното. От 2% ваксинираните са се увеличи на 4%, което е двоен ръст. Но отново сме на едно от последните места в Европа по използване на грипна ваксина. За нас е по-важно да се имунизират хората, които реално имат нужда. Не бива да гоним проценти - важно е възрастните хора и често боледуващите да се предпазват.

- Можем ли да кажем, че „Хонконг“ е предвидим, след като рискови групи са предимно възрастни хора и деца?

- При „Хонконг“ са класическите групи - възрастни и деца, докато при другите има отклонения - 20-40-годишни. Имаме положителни проби от трите вида, вероятно тази седмица ще стане ясно кой вирус заема лидерско място.

- Как можем да се предпазим, освен чрез ваксини?

- Трудно е да се говори за профилактика при грипа. Разбира се, препоръчва се избягване на контакт с болни хора, но начинът на предаване е бърз и лесно може да се заразите. При малките деца е много важно спазването на лична хигиена, тъй като при тях често заразяването не е по въздушно-капков път, а чрез пипане на замърсени предмети, а след това на устата и очите. Важно е честото проветряване на помещенията, балансираното хранене. Но всичко това е пожелателно.

 • - Мокрите кърпички помагат ли както при летните вируси?

- Да, ако нямаме достъп до топла вода. Кърпички на алкохолна основа могат да помогнат.

 • - Кои страни са с най-много случаи на грипен вирус?

- По време на празниците и сега по-висока е заболеваемостта в скандинавските страни и в Турция. В Испания и Великобритания също, но разликите не са големи. Там вълната е започнала по-бързо.

 • - Какви други вируси има в момента?

- На места има случаи на хепатит А, но това се свързва пряко с нивото на обществена и лична хигиена, защото предаването е по този начин.

 • - За кои райони става дума?

- В Пловдивско, около Раковски, Монтана и др.

 • - Има ли вече случаи на варицела?

- Сега започва сезонът на варицелата и скарлатината, но няма някакъв ръст, несравним за други години.

- А има ли опасност и у нас от епидемия от морбили, при условие че е повишена заболеваемостта в съседни страни? Вече се среща в Сърбия и Гърция, не само в Румъния.

 • - Риск винаги има. Той не е толкова директен, но щом има в съседни страни и при това движение на хора винаги може да бъде внесена. По-важното е не дали ще има внос, а дали ако има такъв, вирусът ще намери подходяща почва под формата на неимунизирани деца. През юни миналата година например имаше случаи в Пловдивско и Пазарджик, но бяха ограничени като разпространение. Трябва да имаме над 95% имунизирани, за да сме сигурни, че няма да има епидемичен взрив. Все пак има групи, които са под този обхват.

- Вярно ли е, че враг на морбили е чистият въздух. Затова трябва да проветряваме по-често, това върши ли работа като превенция?

- Проветряването има значение при всички въздушно-капкови инфекции, но морбили е толкова заразно, че минималният контакт с болен в стаята крие риск.

 

Визитка:

Роден е на 19 октомври 1959 г.

През 1985 г. завършва Медицинския институт в Пловдив. От 1986 г. работи в отдел “Противоепидемичен контрол” към ХЕИ в Хасково

От 2001 г. е в отдел “Противоепидемичен контрол” в здравното министерство

От 2008 г. оглавява “Надзор на заразните болести” към МЗ

 

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Eнергийни сюжети или каква е връзката между леда, електричките и "Белене"

Явно последната седмица на петия месец от нашето председателство на Съвета на Европейския съюз ще протече под знака на две важни визити на български политици в Русия: отминалата вече среща на президентите на двете страни в Сочи и предстоящата среща на българския премиер с руския президент и с други официални лица на 30 май в Москва.

Побойниците от фейсбук

Късно следобед в събота до читалището в кв. "Гривица" в Шумен убили с нож млад мъж, баща на три деца. На пръв поглед мнозина биха отвърнали глава - битова свада на границата на квартала с циганската махала, някак си дежавю, което не предизвиква съпричастност. Можеше да си продължим с обърната глава, ако не беше цялата съботна активност на убиеца в социалните мрежи.

Вечната сила на пазарлъка

 Промениха се светът, хората и техните нрави. Няма го умилителния пазарлък от времето на Любен-Каравеловите герои. Дигиталната епоха иска своето.