Снимки

В поредица от статии Агенция "Монитор" ще представи резюмета от шокиращите разкрития на в. "Телеграф" за задкулисието в страната, което фалира КТБ и ограби хората и държавата. Текстовете са от книги, които вече бяха публикувани или предстоят да бъдат публикувани от най-тиражния вестник в страната - "Българския Мадоф", "Хищникът от "Капитал" и "Газовия барон". Заради огромния читателски интерес, публикуваме най-любопитните части от книгите.

 

Глашатаи на каишка

„Журналистиката може да бъде не по-малко мръсна дейност от политиката, стига да я използваш като крайпътна свалка срещу заплащане. Но вече ми е късно да се пробвам в подобни магистрални упражнения.” Това уникално признание прави на 4 септември 2017 г. журналистката на повикване Любица (Люба) Кулезич. Минути по-късно от екрана вече тече групово изпълнение. Интервюто е накъсано, изпълнено с фалшива страст и заучени пози. Професионално изпълнение, с други думи.

Пред телевизионните камери, излъскани и изтупани, са се изтъпанили двама души, издирвани от Интерпол. Няма нещо, с което банкерът беглец Цветан Василев и съпругата му Антоанета Василева да бъдат изненадани. Разговорът тече по предварително зададени маркери. Въпросите и отговорите са отработени съвестно и са съобразени с онези, които са поръчали кратките музикални форми. За да е пълна медийната порнография, липсва само дъщерята Радосвета, която Люба Кулезич представя като „обещаващ млад учен”. Нататък сцената става още по-хард. „Канибалски ми изглежда фактът Радосвета, доктор по право в два престижни университета, да бъде издирвана от Интерпол”, настървява обстановката Кулезич. За да се стигне до кулминацията: „Целта на задържането й е да й обръснат главата и по този начин – с рекет, да домъкнат тук Цветан Василев.”

Българският Мадоф всъщност може да се домъкне и сам. Може, ама не иска. Той предпочита дистанционно да ръководи глашатаите си, които отдадено лъскат имиджа му. Някои от тях често пътуват до Белград за инструктаж. Медийната оргия, която всички вкупом заформят, цели само едно - бегълците от закона да бъдат изкарани репресирани с надеждата, че така ще получат индулгенция за схемите, с които обраха хиляди български семейства.

 

Разкрасителните процедури, на които Кулезич подлага своя мустакат благодетел, както повеляват опорните точки от АРГО-гейт, моментално биват подети от фабриката за фалшиви новини около кръга „Капитал“ и присъдружните му сайтове като „Медиапул“ и „Клуб Зет“. Олигархичните побратими на Българския Мадоф - Иво Прокопиев и Огнян Донев, също поставят своите медии в помощ на Кулезич при отчаяните й опити за лифтинг на Цветан Василев. В оргията активно се включва и агент Академик – друг от журналистите, които гледат с благоговение българския Бърнард Мадоф.

Отговорът защо уж конкурентни издания споделят обща редакционна политика се намира в стенограмите АРГО-гейт, където лъсва, че Стояна Георгиева (“Медиапул“), Прокопиев (“Капитал“) и служителят на Огнян Донев – Иван Бедров(“Клуб Зет“), тайно се събират, за да чертаят задкулисни планове в полза на политическите интереси на техните господари. Чест гост на техните издания пък е бившият агент на Държавна сигурност Сашо, който по времето на Костов бе посланик в Русия, а днес се представя като блогъра и експерт по всичкология Илиян Василев. От енергетика, през банково дело, геополитика, а напоследък и оръжейна индустрия – агент Сашо винаги е готов да даде експертно становище и то винаги е в угода на неговите кукловоди.

Самата Кулезич, която в момента се подвизава като стопанка на авторско предаване в телевизия BIT, има челен опит в разкрасителните процедури. Преди време настоящият й началник Сашо Диков си отплесна езика и я обиди на публично място с репликата: „Ало, лифтинг!”. Диков всъщност не издаде някаква тайна. Самата журналистка се впусна в гореща рекламна кампания на пластичния си хирург, за да демонстрира колко е доволна от чудото, което е сторил с нея. Показа даже видео, на което се вижда как се правят разрезите, с които се отстранява излишната кожа по лицето й. Хирургът й благодари за доверието и поясни, че лифтингът не е единствената процедура, спомогнала за по-добрата визия на Кулезич. Стана ясно, че клепачите на журналистката са повдигнати, а скулите й също са пипнати.

Сега Любица се изпробва сама със скалпела и отстранява „излишното” от публичната физиономия на българския Мадоф. А авторът на репликата „Ало, лифтинг!” вече е в приповдигнато настроение, когато си комуникира с нея. В многобройните интервюта, които Диков и Кулезич непрестанно си правят един на друг, очебийно програмният директор на медията се държи като подчинен на „обикновената тв водеща“. Причината вероятно се крие в това, че Кулезич явно е по-близко до банкерското сърце, тъй като лично тя пътува до Белград, за да направи поредното интервю с него и съпругата му, в което българският Бърни Мадоф да изсипе още една порция клевети и недоказуеми обвинения в опит да заблуди българите, а вече и чужденците, и да отклони внимание от 146-те престъпления, за които е обвинен при кражбата на 2,7 милиарда лева от парите на вложителите в КТБ.

 

В разгара на кризата с КТБ през 2014 година журналистката Маргарита Михнева разкри, че една неуморна пиарка - Соня Колтуклиева, е получавала крупни суми на ръка, за да лъска имиджа на Василев, като общата сума възлиза на половин милион лева. Пиарката, която също като Кулизич има афинитет към разкрасителните процедури, реагира като ужилена – да, получила три пъти по 10 000 лева, но не лично от него и не точно от банката, защото логото й го нямало на финансовите ордери. А и парите били не за лъскане на имидж, а за друго – срещнала се с банкера, за да му сподели концепцията си за земеделска телевизия. Идеята така го грабнала, че тутакси се навил да инвестира в нея. После обаче поставил условие двамата с Колтуклиева да са ортаци. Тя искала парите му, но не и него, затова се фръцнала и му обърнала гръб. „Не влизам в съдружие с немедийни хора. За аванса оставих една концепция. Взех си моята, за да се опитам да я реализирам сама. Но имах здравословни проблеми, след което я дадох на една фирма и те осъществиха този проект за телевизия“, възмути се тогава Колтуклиева.

На хранилката, само че вече при забегналия банкер, са и редица други блогъри и тролове, които му работят за рейтинга, докато той се укрива от родното правосъдие зад граница. Кръгът му от електронни медии доскоро се попълваше и от интернет групата “3Бей”. В нея според експерти влизали сайтовете inews.bg и econ.bg.

Месец след като пишман финансистът забегна зад граница в няколко печатни издания излязоха данни, според които групата около „3Бей” е формирала специален корпус от интернет тролове, пълнещи форумите на определени сайтове с коментари и мнения в полза на Василев.

Най-показателен обаче е фактът, че когато излязоха списъците с гостите на Василев, частта с посещенията от журналисти в кабинета му беше сред най-внушителните бройки. Безспорен рекордьор е Мирослав Иванов. За периода от началото на август до началото на декември 2013 г. той се е явявал в сградата, за да се срещне лично с банкера - общо 24 пъти. В някои седмици посещенията са били ежедневни. Мирослав Иванов е блогърът, списващ страницата „Финансови смислици”, която защитава интересите на Цветан Василев и лансира в публичното пространство защитните му тези, откакто блогът съществува в интернет пространството.

Освен Иванов сред честите гости на Цветан Василев е бил и агент Академик, за когото вече ви споменахме.

Поне 300 бона струва греещата от телевизионните екрани любов на собственика на “Фрогнюз” и ченге от Второ главно управление на ДС Огнян Стефанов към скандалния банкер Цветан Василев.

Услугите на агент Академик далеч не са безплатни - за периода от 30 юни 2011 до 13 септември 2012 г. той е задлъжнял с въпросните 300 000 лева чрез дружеството си „Торнадо медия” към фирма, свързана с Василев. И до днес няма данни сумата да е платена, тъй като фирмата на Стефанов, която издаваше скоропостижно издъхналия на 69-ия си брой седмичник “Торнадо”, поиска обявяване във фалит през 2012 г., а процедурата по несъстоятелност все още тече. Това показа проверка в Търговския регистър.

Дългът на “Торнадо медия” - еднолична собственост на Стефанов, лъсва от документите от Софийския градски съд, с които през юли 2013 г. магистратите решават да стартират процедурата по несъстоятелност на фирмата. Самият фалит пък е поискан от агент Академик на 13 септември 2012 г. Причината - създаденото само две години преди това дружество е натрупало над 10 пъти повече пасиви, отколкото са активите му. В този период фирмата на Стефанов задлъжнява с 300 000 лева към дружеството “БГ корпорейшън”, пише в решението на съда. Изведнъж тази сума се изпарява. В списъка, направен от синдика на “Торнадо медия” с кредиторите, към които “Торнадо медия” има дългове и сумите трябва им бъдат изплатени, “БГ корпорейшън” не фигурира. Което пък от своя страна повдига въпроса дали дружеството не се е отказало от вземанията си срещу бъдещи услуги.

В цяла България има само едно дружество с името “БГ корпорейшън”, става ясно от проверката в Търговския регистър и в регистрите за фирмено разузнаване.

Привидно в него няма абсолютно нищо смущаващо, като фирмата е еднолична собственост на неизвестния в публичното пространство Едуард Миланов. Това обаче е само привидно. Дружеството е регистрирано на далеч по-популярния от собственика си адрес ул. “Дамян Груев” №46 в столицата. Адресът е едно от четирите гнезда на фирмите, свързани с Цветан Василев и щедро спонсорирани от КТБ през годините.

За изпирането на мръсните дрехи на българския Мадоф голяма роля изигра и проксито, което политологът Иван Кръстев и олигархът Иво Прокопиев създадоха в тандем.

Домейнът „КТБ-файлс“ е регистриран през януари 2016 г. от Кръстев. Скоро след това влиза и тежката артилерия от кръга „Капитал“. Тук е мястото да отбележим целувката между разградския олигарх и мустакатия му брат близнак, рожба на задкулисието. Червенобузият олигарх получи достъп до държавните активи, в лицето на „Каолин“ и „Дамяница“, и успя да ги овладее чрез пладнешкия грабеж, наречен от Командира приватизация. През годините успя да изсмуче пари от държавата по различни начини - далаверите с възобновяемите енергийни източници, продажбата на държавните дялове от ЕВН, заради които даже се сдоби с обвинение от прокуратурата, и т.н. Но за разлика от мустакатия си побратим, който напълно безконтролно получи достъп до милиарди левове и по най-парвенюшки начин буквално се окъпа в парите на вложителите в КТБ, ролята на Прокопиев бе друга. Той трябваше да гради имидж на „бяла якичка“, лобист с медийна империя и мрежа от неправителствени организации и политици, за които също трябваше да плаща от придобитите благодарение на Костов благини.

На практика служители на Прокопиев са причината прокуратурата да влезе в офисите на КТБ и да открие истината за финансовата пирамида, която тя представлява. През февруари 2013 г. ударната група на кръга „Капитал“ - „Протестна мрежа“, внася сигнал в държавното обвинение, на базата на който започва проверката на бизнеса на Василев. Бившият служител на Прокопиев Николай Стайков е координатор на „гражданската организация“. Рамо до рамо с него е и съгражданката на олигарха Антоанета Цонева, наричана в протестърските кръгове Кака Цона, и обикновеният активист Христо Иванов. Все хора, които под една или друга форма, тайно и явно, са служили на интересите на Прокопиев. Изданията на олигарха „Капитал“ и „Дневник“ пък са първите, които публикуват статии с информация, че КТБ се ограбва. „Държавата КТБ“ и „Банка за лична употреба“ са само част от заглавията, които Прокопиев контролирано пуска още година преди официалното изтърбушване на КТБ. Случайно или не, след близо двегодишна кампания от медиите на разградския олигарх и сигналите, внесени от неговите „граждански активисти“, лицензът на банката беше отнет.

След позорното бягство на Цветан Василев в Белград и дирижираната от него повторна кражба на активите на КТБ обаче Прокопиев изведнъж преоткри своя „отколешен противник“, който има мустаци и едни 4 милиарда лева за харчене. Медиите му възседнаха интернет платформата „КТБ-файлс“, която уж трябваше да разкрива истината за грабежа на века, а постепенно стана лична трибуна на мустакатия аферист.

След внасянето на обвинителния акт срещу Цветан Василев Прокопиев задейства с пълна сила фабриката за фалшиви новини в полза на мустакатия си сиамски близнак. Появи се и подкрепление – онлайн изданието „Студия Трансмедия“ на представящия се за инвестиционен банкер бизнесмен с швейцарски паспорт Георги Василев. Подборът на темите в сайта ясно показва, че за „издателя“ Василев приоритет е всичко, което обслужва интересите на избягалия в Сърбия фараон. В този стил са и „авторските материали“, които имат претенции да са журналистически разработки. За нивото им може да се съди по авторите, които са привлечени. „Трансмедия“ е последен пристан на вече споменатия придворен на мустакатия банкер – блогърът и бивш кадър на кръга „Капитал“ Мирослав Иванов.

Самият „издател“ Георги Василев също има политически амбиции и миражи в главата си от години. Той е основател на партия „Република БГ“, която пък е пряко свързвана с обкръжението на политолога и първи ешалон соросоид Иван Кръстев. В един период от време Кръстев даже го спрягат като бъдещ шеф на партията, което така и не се случва, тъй като информацията за това изтича в медиите преди учредителното събрание на формацията. Така вместо Кръстев като модератор на срещата е пратен друг виден соросоид – Красен Станчев. Шефът на ИПИ е и първият награден, който преди десетина години получава учредения от Георги Василев приз за „свободен дух“.

 

Картината на глашатаите на каишка ще е непълна, ако към тази протестърско-олигархична дружина не добавим и уличния мегафон на Цветан Василев - Божидар Томалевски. Сред бранителите на банкерската чест е и Вера Ахундова – агент Ана Хранова на ДС, а също така и кредитен милионер.

 

Тази пъстра компания проявява завидно усърдие в избелването на Българския Мадоф. Заедно те пеят под диригентската му палка арията на клеветата срещу неудобните за него политически и обществени фигури. Чрез инженерстването на политически проекти, на което ще се спрем в следващата глава, Василев се опитва да си подсигури още един спасителен пояс. В това начинание той разчита на солидарно участие и от страна на другите олигарси, заченати в най-мрачните години на прехода

 

 

 
 
 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Блъснаха шофьор, спрял да пазарува край пътя

21-годишен шофьор помете пресичащ мъж на оживения път от Хасково за Кърджали и прохода Маказа, край село Конуш. Трафикът е изключително интензивен заради многото български и румънски туристи, тръгнали към егейското крайбрежие на Гърция.