Снимки

"Имам намерение да подготвя промени в Кодекса на труда, които ще стимулират майките с по-високи доходи да се върнат по-рано на работа", съобщи социалният министър Зорница Русинова. Обмисля се също въвеждането на допълнителни форми в трудовото законодателство, които да са в помощ на работещите майки, така че те по-добре да съчетават служебните и семейните си ангажименти. Новите възможности ще се отнася и до бащите, които ползват родителски права. „За мен е изключително важно да подпомогнем работещите, но не считам, че това трябва да става само с парично подпомагане. Помощите оттук нататък ще се насочват към хората, които имат най-голяма нужда”, категорична бе министър Русинова.

През юли общините, областните управи и други публични институции могат да подготвят проекти по „Красива България“, с които да направят детски кътове и занимални за децата на служителите си. „Това ще даде възможност на млади семейства да могат да съвместят по-добре личния с професионалния живот и да се чувстват по-спокойни на работа“, каза министър Русинова.

Социалният министър посети обществена трапезария във Враца. „8000 души получават топъл обяд по Оперативната програма за европейско подпомагане на най-нуждаещите се хора“, съобщи Русинова. Тя обясни, че средногодишно 2,5 млн. лв. са осигурените средства за топъл обяд по европейската програма. Към момента такава услуга предоставят 100 общини, като се очаква броят им да се увеличи.

„По проекта във Враца 120 души от града ще могат да получат целогодишно топъл обяд“, посочи министърът. Тя допълни, че се планира тази програма да се допълни, като се съчетае с други социални дейности на общините.

Министър Русинова увери, че следи с повишено внимание последиците от проведения референдум във Великобритания. „В предстоящия неформален съвет на министрите по заетостта в ЕС ще настоявам да продължат да се спазват европейските правила, за да гарантираме защитата на 60-70 хиляди българи, които работят там“, подчерта министърът.

 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

780 бездомници бродят по улиците на страната

Повече от 780 бездомници кръстосват улиците на страната ни, 500 от тях са в столицата. Целогодишно в София работят 3 центъра за временно настаняване, като общият им капацитет е 510 души. Това показа проверка на „Монитор“.

По 250 лева помощ за първолк и тази година

250 лева еднократната помощ за ученици ще бъдат отпуснали на ученици записани в първи клас за учебната 2018/2019 г. Това предвижда проект на постановление на социалното министерство.

Медици от Ловеч пак блокираха пътя София-Варна

Медици от болницата в Ловеч блокираха отново движението по пътя София – Варна. Те са спрели достъпа в района на пътен възел Абланица в знак на протест срещу лошото финансово състояние на здравното заведение и неясното му бъдеще, предаде БНР.