Снимки

- Д-р Герев, преди няколко дни мъж удари възрастна жена на спирка в Бургас, и то без повод. Защо тези случаи зачестяват в ежедневието ни?

- Ако говорим за конкретния случай, то става дума за човек, който страда от шизофрения. Той е бил диагностициран преди 10 години. Било му е проведено някакво лечение, след което най-вероятно не е приемал лекарствата си. В същото време пролетта е критичен период за психичните заболявания заради рязкото затопляне на времето. Какво всъщност представлява психозата? Всеки човек има изкривени възприятия и представи, изпитва мнителност. Например в случая този мъж си е внушил, че жената му е казала нещо, дала е знак и той под въздействие на психозата, от която страда, е упражнил агресивния действия. Агресията по време на един психотичен пристъп е много често срещано явление. Около 90% от пациентите проявяват агресия към близки хора, съседи, а тук имаме и разширяване на кръга - от непознати. Сега жената е със счупен крак, но големият проблем е, че според закона този мъж е невменяем и не може да управлява постъпките си.

- Съдът обаче прецени, че е бил напълно наясно какво прави по време на нападението, и беше оставен в ареста. Два месеца по-рано обаче е лекуван за параноидна шизофрения. До какво може да доведе това поведение?

- Може да доведе дори до убийство. В момента има много такива хора и те са като бомба със закъснител. Световната практика показва, че при 99% от случаите причина за внушаването е неприемането на лекарствата. Защо се получава така? Аз практикувам от 90-а година. Тогава имаше райони на диспансерите и патронажни сестри. През едната част от деня преглеждахме пациентите и след това посещавахме домове на болни. Тогава близките ни сигнализираха, ако има проблеми, и имахме възможност за пряко наблюдение. А при случая от Бургас дори майката на пациента заяви, че той е агресивен и не може да живее с него. Така че агресиите се хващаха рано, сигнализирахме районната прокуратура, ако човекът не иска да влезе да се лекува. Какво се случи обаче след това? На нас ни вмениха диспансеризация, но само под формата на прегледи. Социалните работници пък трябваше по райони да обикалят за такива хора. Но повечето от тях не искат да вършат това, което води до проблем. Също така вече районният прокурор не може да настанява такива хора за лечение, а трябва да назначи експертиза, да се явят хората на съдебни заседания - и процедурата се проточва. Проблемът в случая е обаче, че сигнал до прокуратурата трябва да подаде някой от близките. Нито лекарят, нито съседите имат право на това. Близките обаче се страхуват да го сторят, защото когато пациентите излязат от клиниката, започват да ги тормозят. По този начин всички се въртим в омагьосан кръг. Така човекът не си приема хапчетата и потърпевши са такива жени като тази от спирката в Бургас.

- Много се коментираше фактът, че околните не са реагирали и не са защитили жената. Как си обяснявате тази реакция?

- Срещу какво да я защитят? Той я удря, качва се на автобуса и изчезва. Големият проблем у нас е, че всеки си се качва на автобуса, никой не се притичва на помощ. Това е така, защото обществото ни оскотя. Това се дължи на няколко причини. От една страна, нямаме вяра в институциите, от друга - хората гледат просто да оцелеят. Важно е да стигнем навреме за работа, пък бабата нека си лежи там. Това е цинизмът на съвременното общество, което споделя измислени и глупави ценности. В тази ситуация бъдете сигурни, че жертви са и агресорът, и пострадалата жена.

- Защо попаднахме в капана на агресията? Деца се бият помежду си и дори наскоро един случай завърши с фатален край.

- Агресия блика отвсякъде. Показват я медиите, виждаме я на улицата, вкъщи... Агресията стана модел на поведение, защото животът е тотално лишен от ценности. Най-важното е да се оправяш, като раздаваш правосъдие. А какво е правосъдието - да използваш юмруци. Имайте предвид, че особено при децата тези, които се бият, стават лидери на групи. Те служат за модел на подражание и всички се стремят да бъдат като тях, защото си решават проблемите. Възрастта около пубертета е свързана с промени, които настъпват в психиката на децата. Става дума за тотална смяна на авторитетите. Такива стават тези, които говорят цинизми и се бият. Учителите вече не са авторитет. Те дори не вземат никакво отношение към тези ситуации. Не случайно и нашата нацията започва да води най-рано полов живот. Това е още един вариант на агресия. Родителите все по-малко знаят какво се случва с децата им, учителите пък гледат да не се намесват при конфликти и виждате какъв е резултатът.

- Всъщност децата агресори не са ли жертва и те?

- Точно така. Те са жертва на самата система, на всичко, което ни облъчва като модели на поведение и което води до агресия. Пресен пример е и как шофьор нападна жена, защото просто одраскала колата му. Най-важно е, че всички неща се говорят постфактум, никой не анализира причините. Виждате и колко палежи на коли имаше. Много е показателно и как мъж със законно притежаван пистолет откри стрелба в офис. Просто вече много лесно стигаме до саморазправа.

- Как си обяснявате, че сме сред най-депресираните нации?

- По принцип у нас има хипердиагностика на депресия, но по-скоро сме стресирана и тревожна нация. Депресията всъщност не се е увеличила кой знае колко много през последните години. Симптомите са едни и същи. Но тревожните състояния са много повече, те се дължат най вече на натрупано нервно напрежение. По принцип ние, българите, сме максималисти. Искаме всичко веднага. Това означава, че се сравняваме с по-имотните от нас. Не винаги обаче имаме възможността да сме такива и оттам започваме да разиграваме сценарий и човек се чувства нещастен. У нас се наблюдава следният парадокс - имаме най-нисък стандарт на живот, а в същото време сме на челно място по луксозни коли на глава от население. Склонността да се подчиним на някакъв фалшив лукс, който е лишен от всякакво съдържание, води до това. Колкото повече имаме болни амбиции, толкова по-нещастни се чувстваме, защото тези амбиции обикновено не се покриват с реалните възможности.

- Има ли тогава рецепта за щастие?

- Не е необходимо човек да е заможен, да притежава разни вещи, за да е щастлив. Знаете ли защо човек се чувства нещастен дори когато си купи луксозен автомобил - защото вижда, че това не променя нищо. Това е фалш и формата на опаковката е европейската ценност. Тя е лишена от всякакво съдържание. Затова навсякъде в Европа хората са нещастни и депресирани.

Визитка:

- Специалист по психиатрия

- Завършва медицина във ВМИ - Пловдив

- Специализирал е психиатрия в психодиспансера в Пловдив, работил е като консултант към Военна болница и ДКЦ „Св. Врач”

  • Специализирал е в Университетската клиника във Франкфурт на Майн, Германия

  • В момента работи като психиатър на свободна практика


 

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Eнергийни сюжети или каква е връзката между леда, електричките и "Белене"

Явно последната седмица на петия месец от нашето председателство на Съвета на Европейския съюз ще протече под знака на две важни визити на български политици в Русия: отминалата вече среща на президентите на двете страни в Сочи и предстоящата среща на българския премиер с руския президент и с други официални лица на 30 май в Москва.

Побойниците от фейсбук

Късно следобед в събота до читалището в кв. "Гривица" в Шумен убили с нож млад мъж, баща на три деца. На пръв поглед мнозина биха отвърнали глава - битова свада на границата на квартала с циганската махала, някак си дежавю, което не предизвиква съпричастност. Можеше да си продължим с обърната глава, ако не беше цялата съботна активност на убиеца в социалните мрежи.

Вечната сила на пазарлъка

 Промениха се светът, хората и техните нрави. Няма го умилителния пазарлък от времето на Любен-Каравеловите герои. Дигиталната епоха иска своето.