Снимки

- Г-н Радев, знакова ли беше визитата на Ангела Меркел у нас? Как ще я анализирате?

- Точно така. Знакова визита в един много важен за съставянето на новото германско правителство момент. След посещението си при президента на Франция Еманюел Макрон Меркел се срещна и с премиера Борисов. Видяхме, че България играе голяма роля в момента - и чрез председателството, и чрез добрите контакти на премиера Борисов. Европейските ни партньори залагат големи надежди на страната ни, за да се подобрят и отношенията между Европейския съюз и Турция. Имаше няколко събития, които предизвикаха напрежение във връзка със споразумението за мигрантите. Така че добрите отношения между българския премиер и турския президент Ердоган също играят огромна роля. Във връзка с председателството ни от значение е и организирането на неформална среща във Варна.

  • - Какво се очаква всъщност на тази среща и да разбирам ли, че ще вземем ролята на медиатор?

- Абсолютно. Проблемът е огромен както за ЕС, така и за Турция. По данни в Турция има 4,3 милиона бежанци. Тази страна играе основна роля по спирането им по пътя към Европа. Така че с Гърция сме пряко засегнати. Турция е и наш партньор що се отнася до сигурността, но и огромен икономически партньор на ЕС. Западните Балкани пък са тема, с която Германия е добре запозната. Така че нашата роля и тук е особено важна за интеграцията им. Сигурността на Западните Балкани е сигурност и за Европейския съюз. Затова на България се гледа с особено голяма надежда, че ще придвижи тези процеси.

- Трудна ли ще бъде тази среща във Варна?

- Винаги са трудни тези срещи. Особено като имате предвид и случващото се в Македония и Гърция. България тук също може да бъде медиатор. Ние дадохме добър тон с подписването на Договора за добросъседство между България и Македония. Добър знак беше и ратифицирането с голямо мнозинство от парламента ни.

- Като споменахте ратификацията на договора с Македония, експерти заявиха, че Зоран Заев е затворил една гореща тема в историята на страната, сега остава да реши и другата. Какво може да се очаква от спора между Македония и Гърция след нагнетяване на напрежението?

- Всеки трябва да направи компромис. Смятам, че и петте предложени имена са удачни. Няма от какво гърците да се притесняват. Разбира се, притеснително е случилото се в неделя, но протестите преди години бяха много по-мащабни. Така че има някакъв напредък, просто са нужни компромиси. Оттам насетне да се сложи край на този конфликт, както ние подписахме Договора за добросъседство.

  • - Ваши колеги евродепутати изтъкнаха, че в момента Гърция опитва да се представи на картата, тъй като има много други проблеми. Това така ли е?

- Разбира се, също така това е начинът Гърция да търгува с ЕС и да покаже мускули. Трябва обаче да се прояви разум, за да се придвижи този процес, който вече над 20 години буксува.

- Преди няколко дни заявихте, че всъщност България не е на последно място по корупция и че дори страна като Гърция е по-напред от нас. Какви са основанията ви?

- Проблемът с корупцията за съжаление важи за целия Европейски съюз. Няма нито една държава членка, която да го е решила напълно. Но клишето, че България е най-корумпираната държава в ЕС като българин ме обижда, защото това не отговаря на истината. Според проучване на Евробарометър за усещането на корупция между гражданите от страните членки България е на 12 място. Разбира се, с висок процент - около 75% от гражданите ни имат усещане за корупция. Но Гърция е на първо място с 99%, Италия е с 98%, прибалтийските републики и Испания също са преди нас. Така че борбата с корупцията е постоянен процес. През 2014 година ЕК направи проучване във всички държави членки за нивото на това престъпление. Резултатите бяха стряскащи и този доклад, който беше замислен като ежегоден, не се повтори. Ние призовахме да се правят такива доклади, и то от експерти, които обективно ще разглеждат проблема и ще се търсят решения. За тези пък, които не изпълняват препоръките, трябва да има санкции.

- Преди няколко дни призовахте за отпадане на американските визи. Отдавна се говори за този проблем, но доколко имаме основание да искаме подобно нещо?

- Така или иначе ЕС има законодателство, което води до реципрочност на третите държави, които не са премахнали визите за страните - членки на ЕС. В момента само САЩ имат визи за пет европейски държави членки. На практика още през април 2016 година според този регламент ЕК трябваше да излезе с акт, с който да предложи да въведем визи за гражданите на САЩ. Тя обаче не го направи. На заседание в Комисията по правосъдие и вътрешен ред в Европарламента призовахме още веднъж ЕК да издаде такъв акт и да дебатираме какви ще са последствията от него. Сега е моментът ЕК да използва инструментите си и да покажем, че сме единни. Има държави, които са с голям процент откази, но продължават да са с безвизов режим, това е несправедливо. Особено като имате предвид, че България охранява много добре външните граници на ЕС и се справя с миграцията.

- Не мога да не попитам как ще коментирате протестите още в първите дни на европредседателството ни, особено тези за Пирин, които бяха най-мащабни?

- Нормално е да има протести, особено в държави, които председателстват. Тогава към тях е насочено цялото внимание и на ЕС, и на медиите. Това не ме притеснява. Пред Европарламента понякога има по няколко протеста на ден, типично е за демократична държава. Премиерът Борисов даде много ясен отговор на представителката на Зелените в ЕП Ска Келер и гарантира, че на Пирин няма да се строи, че ще се спазва законодателството. Опитите да се прехвърли тази тема в сърцето на Европа и да се дискредитира България бяха неуспешни. Когато запознаваме европейските граждани с нашата история, постиженията ни, е добре да има повече положителни новини. От това има полза и икономиката ни.

  • - Не се ли опорочава обаче самата зелена идея и не излизат ли по този начин на дневен ред въпроси за прозрачността на финансирането на определени организации?

- Доколкото разбрах, има сигнали до ОЛАФ за неправомерно използвани европейски средства от неправителствени организации, които са „под знамето“ точно на тези протести. Знаем, че милиони левове се изразходват за преброяване на птици, а няма обективни резултати. Знаем, че зелените организации получават огромно финансиране от ЕС, но понякога, за да успеят да докажат, че вършат нещо и да получат средства, се обжалват до дупка всякакви инвестиционни проекти. Понякога това спира с години развитието на даден регион.

Визитка:

Роден е на 26 май 1971 година във Варна

Завършил е право и публична администрация, докторант по търговско право

Адвокат към Адвокатска колегия - Варна

През 2009 г. е избран за народен представител в 41-вото НС, а през 2013 г. е избран за депутат в 42-рото НС

Евродепутат от 2014 г., член на правната комисия и комисията „Граждански свободи, правосъдие и вътрешен ред” в ЕП

 

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Eнергийни сюжети или каква е връзката между леда, електричките и "Белене"

Явно последната седмица на петия месец от нашето председателство на Съвета на Европейския съюз ще протече под знака на две важни визити на български политици в Русия: отминалата вече среща на президентите на двете страни в Сочи и предстоящата среща на българския премиер с руския президент и с други официални лица на 30 май в Москва.

Побойниците от фейсбук

Късно следобед в събота до читалището в кв. "Гривица" в Шумен убили с нож млад мъж, баща на три деца. На пръв поглед мнозина биха отвърнали глава - битова свада на границата на квартала с циганската махала, някак си дежавю, което не предизвиква съпричастност. Можеше да си продължим с обърната глава, ако не беше цялата съботна активност на убиеца в социалните мрежи.

Вечната сила на пазарлъка

 Промениха се светът, хората и техните нрави. Няма го умилителния пазарлък от времето на Любен-Каравеловите герои. Дигиталната епоха иска своето.