Снимки
  • Те не са нов феномен. Новото е, че ние вече ставаме по-чувствителни за него
  • Напускането на Великобритания се равнява на напускането на 19 малки или средни държави членки на ЕС

 


- На конференция преди седмица обявихте безпокойството си относно феномена с фалшивите новини и медийните манипулации. Казахте, че е повлиял на политическия проект, в който сте участвали. Как точно?

- Фалшивите новини не са нов феномен. Новото е, че ние вече ставаме по-чувствителни за него, и това е добре. Мисля, че инициативата на колегата ми, българския евродепутат Николай Бареков да организира конференция в Европейския парламент беше много полезна наистина, защото стана ясна връзката между фалшивите новини, медийната свобода и корупцията. Аз бях един от хората, които подкрепяха и дори финансираха AfD (бел.р. - Алтернатива за Германия) в Германия при създаването й. Когато стартирахме партията, имахме само една цел – да се борим срещу еврото. Тя беше основана предимно от интелектуалци, професори, бизнесмени. Но много скоро политическите ни конкуренти откриха, че нямат реални стратегии срещу аргументите ни. И направиха нещо, което е типично за Германия – ако искаш да унищожиш политическия си опонент, трябва просто да кажеш на публиката, че е крайно десен, екстремист или расист. Нищо от програмата на партията ни по това време нямаше общо с това, но медиите, както и политическата опозиция незабавно ни лепнаха етикет на крайно десни, расисти и т.н. И твърде късно осъзнахме, че много крайно десни започнаха да вярват на това и да се присъединяват към нас. Когато го осъзнахме, реагирахме, но беше късно. Една от основните причини AfD да стане расистка, националистка и неприемлива партия беше именно разпространението на фалшиви новини от политическите ни опоненти и медиите. Така че образът, който ни дадоха, в крайна сметка доведе партията да се превърне именно в това, което казваха, че сме, но не бяхме. Това е пример как фалшивите новини могат да доведат до абсолютно различна реалност. За съжаление – не добра. Ние бяхме 7 европейски депутати от тази партия и в средата на 2015 г. напуснахме с четирима от колегите. По същото време 6000 души също напуснаха партията. Междувременно обаче много хора се присъединиха към нея именно защото ние, либерал–консерваторите, я напуснахме.

- Вие сте били председател на федерацията на германските индустриалци, както и на други асоциации в родината си. Какви според вас са и могат да бъдат последствията от фалшиви информации върху бизнес света?

- Нещата вървят в две посоки. Понякога самият бизнес свят създава фалшиви новини. Като например VW, когато претендираха, че някои от колите им ще отговорят на стандартите за вредни емисии, но така и не успяха да го постигнат. В крайна сметка бизнесът пострада от същите фалшиви новини, които създаде. От друга страна, ние също имаме инциденти с неправителствени организации като „Гринпийс” и други НПО-та, които имат фикс идеи, а също и с хора, създаващи фалшиви новини за продукти, технологии и компании. Ще ви дам пример с дизеловия двигател. Ако е конструиран правилно, той все още е чудесна технология за справяне на проблема с въглеродните емисии. Но заради шмекерии на някои компании дизеловият двигател вече има много лош имидж. Това е напълно несправедливо. Има много случаи на фалшиви новини, унищожили различни бизнеси. Преди години имаше обвинения към немска нудъл компания, че използвала стари яйца. Оказа се напълно погрешна информация, но потребителите я бойкотираха. Или вземете например идеята, че хлорираните пилета в САЩ трябва да бъдат забранени в Европа, защото това предизвиква здравословен проблем. Това е глупост, няма и един-единствен човек, който да се е разболял заради начина, по който пилетата са били третирани с хлор. Всъщност влизането в средностатистически басейн много повече ни излага на хлор, отколкото при ядене на пиле, но зелените имат фикс идея, че те трябва да бъдат забранени. Или използването на ГМО технологии за развитието на нови продукти или лекарства – като вицепредседател на Комитета по индустриите към ЕП аз постоянно се сблъсквам с този вид идеологически предразсъдъци в парламента.

- Нарекохте предложеното от ЕК споразумение за Брекзит „обявяване на война срещу европейската индустрия“. Защо?

- За мен е очевидно, че г-н Барние – главният преговарящ от страна на ЕК, иска Великобритания да напусне ЕС. И иска да накаже Великобритания, за да е сигурен, че никоя друга страна няма да тръгне да прави същото. Това, което напълно се неглижира на континента – и от страна на политиците, и от страна на медиите, е фактът, че Брекзит е изключително вреден не само за Обединеното кралство, но и за ЕС и специално за европейската индустрия. Причината е, че става въпрос за втората по големина индустрия в Съюза и когато напусне ЕС, ще се превърне в най-големия клиент на ЕС. Мисля, че е в интерес на европейската индустрия да се отнася към този потенциален клиент по друг начин, не както го прави г-н Барние.

- Група изтъкнати бизнесмени и професори от Германия, в това число и вие някак си сте убедени, че Брекзит може да се спре.

- Не сме убедени, че може да бъде предотвратен, но сме убедени, че трябва да се направи всичко възможно, за да бъде избегнат. И сме изключително притеснени, защото не само британската, но и европейската индустрия ще пострада от Брезит. Ръстът на британската вече беше забавен. Те бяха на върха в Г7, а сега са на дъното и загубата на най-големия клиент със сигурност би била една от големите щети от Брекзит. Затова трябва да направим всичко, за да го избегнем, но към момента шансовете за това не са много добри. Ние бихме искали да представим нещо, което ЕС и специално канцлерът Меркел отказа да даде на Дейвид Камерън преди референдума – ЕС да предложи на Великобритания повече автономия върху контрола й над миграцията. Междувременно открихме, че след референдума повечето страни искат същото. Със сигурност е в интерес на Полша и Унгария, а също така считам, че и в полза на България, Чехия, Дания и Холандия да не приемат задължително в страната си всеки, който например напуска Германия. Искаме Великобритания да остане в ЕС, на общия пазар, в митническия съюз и за да бъде постигнато това, ЕС трябва да направи отстъпки за възможността на Великобритания за контролира собствената си имиграция.

- Наскоро казахте, че напускането се равнява на напускането на 19 страни с малък или среден размер. Това не е ли преувеличено?

- Категорично не. Икономическата тежест на Великобритания е равна на икономическата тежест на 19 страни от среден или малък размер в ЕС. Използваме този пример, за да покажем колко драматичен ще е ефектът за европейската индустрия, ако това се случи. Общият пазар е най-голямото постижение на ЕС и би трябвало да го защитаваме, но с напускането на Великобритания общият пазар вече няма да е със същата стойност, както преди това. Брюксел винаги празнува присъединяването на нова страна член като голям успех, а в същото време, когато една голяма страна напуска, не правят опити да я спрат. Мисля, че това е голяма грешка.

- Мнозина политици в Брюксел обаче обявиха, че вратата за кралството остава отворена. Не са ли прави някои коментатори, които казаха, че самата Великобритания я затвори?

- Говорих с председателя Юнкер за нашето предложение и той каза, че съжалява, че Великобритания напуска и че счита това за катастрофа за Европа. Попитах го дали счита факта, че това се случва по време на неговия мандат начело на ЕК, като личен провал и той отговори: „Да“. В деня след този разговор той обяви в Страсбург, че иска да остави отворена вратата за Великобритания, но мисля, че не е достатъчно да каже това. Той трябва да направи нещо, за да бъде широко отворена. Вярно е, че Великобритания реши да напусне, но нека да не забравяме причините за това – тя се присъедини към футболен клуб, чийто мениджмънт реши да играе голф. Ако играта не беше променена от Брюксел, Великобритания още щеше да е в ЕС. Нека да забравим за централизацията и да изоставим идеята за Обединени щати на Европа. За разлика от която и да било друга европейска страна Великобритания вярва повече в свободното общество, с възможно най-малка намеса от страна на държавата. Без нея ЕС няма да е същият вече. Той ще е регион, където всеки се опитва да уеднакви всичко, да хармонизира всичко. С други думи ЕС обречен за загуби своята конкурентоспособност в сравнение с Великобритания, САЩ, Китай и Източна Азия. Без Великобритания ЕС губи много силен съюзник в конкурентоспособността и това не е добра новина за индустрията на останалите 27 държави.

- България се подготвя за кандидатстване по механизма ERM-2 в следващите месеци. Как според вас приемането на еврото повлиява на икономиките на страните?

- Ако бях българин, никога нямаше да направя това. Еврото беше катастрофа. То е твърде силно за Гърция и твърде слабо за Германия. Ако погледнете резултатите за последните 15 години и ги сравните с икономическия ръст в страните от ЕС, които са извън еврозоната, ще достигнете до извода, че не трябва да се присъединявате. Затова Дания, Великобритания, Швеция, Чехия, Полша не са се присъединили. Мисля, че ще бъде голяма грешка за българските политици да се присъединят. Чудя се дали сте заинтересувани да субсидиране много високите пенсии на чиновниците в гръцкото правителство. Сигурен съм, че не това е интересът на българите.

Визитка

 

  • Ханс-Олаф Хенкел е немски политик и професор, член на Европейския парламент от 2014 г.

  • Освен вицепрезидент на Групата на консерваторите в ЕП той е и вицепрезидент на Комисията по промишлеността, изследванията и енергетиката и член на подкомисията по човешките права

  • От 2001 до 2013 г. води лекции като професор по международен мениджмънт в Университета в Манхайм


 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Eнергийни сюжети или каква е връзката между леда, електричките и "Белене"

Явно последната седмица на петия месец от нашето председателство на Съвета на Европейския съюз ще протече под знака на две важни визити на български политици в Русия: отминалата вече среща на президентите на двете страни в Сочи и предстоящата среща на българския премиер с руския президент и с други официални лица на 30 май в Москва.

Побойниците от фейсбук

Късно следобед в събота до читалището в кв. "Гривица" в Шумен убили с нож млад мъж, баща на три деца. На пръв поглед мнозина биха отвърнали глава - битова свада на границата на квартала с циганската махала, някак си дежавю, което не предизвиква съпричастност. Можеше да си продължим с обърната глава, ако не беше цялата съботна активност на убиеца в социалните мрежи.

Вечната сила на пазарлъка

 Промениха се светът, хората и техните нрави. Няма го умилителния пазарлък от времето на Любен-Каравеловите герои. Дигиталната епоха иска своето.