Снимки

Децата и възрастните туристи да не бъдат настанявани под един покрив. Такава промяна в

изискванията за организирани пътувания на подрастващи планират членове на работната група, която от есента ще започне обсъждането на промени в Закона за туризма и в наредбата, уреждаща детските почивки. Измененията са наложителни, защото към момента по-голямата част от базите, предлагащи специализирани ваканции за подрастващи, са частни. От общо 141, колкото бяха държавните детски лагери в зората на демокрацията, сега действат едва 30 от тях. Останалите още се водят като актив в „портфейла“ на „Ученически отдих и спорт“ ЕАД към МОН, но реално пустеят. Дупката, отворена от западането им, е запълнена от частни обекти, които за разлика от държавните не са строени специално за отдих на подрастващи и съответно отговарят на много малко общи критерии.

Затова от есента започва работа група, като част от участниците в нея вече дават заявки какво трябва да се промени. Конкретно за промяната възрастни да не почиват заедно с деца настояват от Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции и Асоциацията за детски и младежки туризъм, чийто представител Свидна Динева е член на работната група. По думите на Динева обикновено конфликтите идват от това, че има различни категории туристи на едно място. Например в един от хотелите, където били настанени деца за лагер, по-възрастен

 

гост се оплакал, че хлапетата минават до колата му

 

Той се интересувал, ако счупят предното стъкло на колата му, кой ще плати големите щети. Шумът е друго основно притеснение, обясни Динева. И поясни, че традиционно времето за почивка за възрастните обикновено е от 14 до 16 ч, докато при децата режимът е по-скоро между 13 и 15 часа. Затова според експерта ако се настанят гости от различен тип, или трябва да са в отделен блок, или изобщо да няма, или да бъдат предупреждавани предварително. Тя счита, че местата, на които ще се провеждат детски лагери, трябва да бъдат включени в регистър и тези правила да важат за базите, които се включват в него. Специалистът посочи още, че това ще е сред предложенията за промени в нормативната база.

Изисквания за обезопасяване на подстъпи и тераси също е необходимо да бъдат въведени, за да се гарантира безопасността на децата, посочи Динева. И поясни, че според регламента сега има задължение хлапетата да се настаняват до 2-ри етаж на сградата. Експертът счита още, че задължително трябва да се включат и

 

изисквания за външни терени, които да са подходящи за спорт и игра

 

Предстои в Закона за туризма да бъдат изработени задължителни общи критерии, на които да отговарят детските бази за отдих, за да е гарантирано спокойствието на децата, а и на техните родители, съобщиха от ресорното ведомство. В информацията се посочва още, че в подзаконовата нормативна уредба ще се съдържат също показатели и правила, на които да отговарят лагерите в зависимост от възрастовата група на децата.

Миналия месец министърът на туризма Николина Ангелкова и извънредният и пълномощен посланик на Руската федерация в България Анатолий Макаров лично инспектираха няколко български черноморски лагери. Тя показа, че проверените бази до този момент отговарят на всички критерии за настаняване и обучение на деца, посочват още от Министерството на туризма. Според данните им специализираните детски бази са оборудвани с всичко необходимо, за да предложат богата програма на подрастващите и да отговорят на интересите им. Те имат спортни игрища, басейни, обособена плажна ивица, театрални сцени, зали за танци и игри, за кръжоци и др. По-големите детски бази за отдих на Южното Черноморие,

 

които разполагат с настанителна база за 250 до 500 деца

 

са в Китен, Приморско, ММЦ - Приморско, Обзор, кк Слънчев бряг. А всеки лагер се посещава през летния сезон средно от 3000 - 4000 деца, твърдят от Министерството на туризма.

Детски организирани ваканции обаче не се осъществяват само в тях, има и места за настаняване на Св. Константин и Елена, Балчик, Албена, Кранево, Камчия, Обзор, Свети Влас, Равда, Приморско, Китен, Царево, Созопол и Черноморец. Голяма част от апартхотелите около Слънчев бряг функционират и като детски лагери, каза още Динева. И поясни, че те имат добра хотелска част за настаняване и спортни съоръжения, подходящи за почивките на децата, зали, спортни зали и площадки. Но обща бройка за това колко деца пътуват организирано за почивка и ваканция не може да се даде.

По-голяма част от търсенето е за лагери по Южното Черноморие, каза още Динева. И поясни, че най-често продаваните пакети са за 7 - 9 нощувки.

 

Цената на пакета варира между 270 и 380 лева

 

като в нея влизат хранене, нощувки и анимационна програма със забавления и спорт и образователни елементи, но без да се включва транспортът. Програмата на децата е разграфена по часове, а дневните занимания задължително започват със сутрешна гимнастика. Организират се различни състезания, а вечерите има тематични партита, като подготовката за тях е свързана с други дейности от приложните изкуства. Може да има време за обучение по водни спортове. Част от програмите се завърта и около творческите възможности на децата, например провежда се вечер на талантите.

 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Десант на Радев и Вучич в Димитровград

Президентите на България Румен Радев и на Сърбия Александър Вучич извършиха „десант” в Димитровград. Държавните глави пристигнаха с хеликоптери, които кацнаха на футболното игрище до спортната зала, предаде БГНЕС.

Учителското възнаграждение става 920 лв. от 2019 г.

От догодина парите за Националния институт по метеорология и хидрология няма да бъдат обвързани с бюджета на Българската академия на науките, а ще са изведени от него, каза министърът на образованието Красимир Вълчев в сутрешния блок на Би Ти Ви.