Снимки

Екоданък за използването на полиетиленови торбички влезе в сила от днес в Гърция, съобщава „РИА Новости”.

В магазините ще се плаща за торбичките за еднократна употреба по минимум 4 евроцента за бройка, а от началото на 2019 г. цената ще скочи на 9 евроцента, като целта е да се стимулира пазаруването с торбички за многократно използване.

Според зам.-министъра на околната среда на Гърция хората трябва да отвикнат да използват полиетиленови опаковки и гражданите да разберат екологичните последствия. В южната ни съседка половината от боклука се пада именно на пластмасовите опаковки. Стойността на въведения екоданък от една полиетиленова торбичка е 10 пъти по-висока от разходите за производството й и въпреки това само 1% от синтетичните отпадъци в Гърция се преработват и не се изхвърлят на бунищата. По данни на ЕС за 2015 г. в страната са се използвали средно по 363 торбички за еднократна употреба на всеки човек от 11-милионното население на страната. Средната бройка за Общността тогава е била над 2 пъти по-ниска - 175.

Неутилизираните синтетични опаковки, бутилки и чашки са станали един от главните екологични проблеми на света. Те се разлагат с десетки и стотици години и нанасят непоправими вреди на екосистемите - убиват птиците и и други животни, замърсяват, моретата, бреговете и горите. В световния океан ежегодно попадат от 4,8 до 12,7 млн. т синтетични отпадъци. Една четвърт от рибата в Средиземно море съдържа синтетични остатъци.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Vivacom и УНСС ще си партнират за професионална подготовка на студентите

Целта на инициативата е да се обогати обучителният процес с нови практически знания и умения в реална бизнес среда. При възможност и добро представяне от страна на стажантите, Vivacom е готова да предостави на най-изявените и шанс за професионална реализация.