Снимки

България изнася за държавите в Европейския съюз (ЕС) основно дрехи и кожи, на т.нар. трети страни пък продаваме етерични масла, парфюми, почистващи препарати и лекарства. Това става ясно от последните данни на Националния статистически институт (НСИ), оповестени вчера.

Оказва се, че през 2017 г. експортът на България за държавите от общността

расте с 10,8% спрямо 2016 г.

и е в размер на 34,5 млрд. лв. Основно търгуваме с Германия, Италия, Румъния, Гърция, Белгия и Франция, като тези държави формират близо 68 на сто от износа за страните-членки. Само в рамките на декември миналата година износът за ЕС се увеличил с 2,7% до 2,5 млрд. лв.

За миналата година най-голям ръст при изнесените стоки е отбелязан при животинските продукти предназначени за промишлеността, а не за консумация. На второ място се нареждат дрехите, кожите и артикулите от каучук. С цели 15% обаче има спад в категорията „Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн“.

За цели 37,8 млрд. лв. сме внесли стоки от чужбина, като сумата се увеличава с малко над 11%. Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Германия, Италия, Румъния, Испания и Гърция. През декември 2017 г. вносът на България от държавите от ЕС нараства със 7% в сравнение с декември 2016 г. и е в размер на 3,3 млрд. лв.

Най-голямо увеличение при вноса от Европа има в сектор „Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (изкл. горивата)“ - 45,6%. В тази група попадат

маслодайни семена и плодове, сурови кожи,

текстилни влакна, метални руди и суров каучук. Намаление се наблюдава единствено в сектор „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход“.

Според статистиката през първия месец от годината износът на родината ни за трети страни пада с 16,3 на сто. Оказва се, че през януари този вид експорт възлиза на едва 1,098 млрд. лв., като най-вече бизнес правим с държави като Турция, Китай, Македония, Сърбия, Русия и САЩ, които формират 57,3% от износа за трети страни.

В същото време импорта от трети страни през месеца се увеличава с 15,9% в сравнение със същия месец на предходната година и е на стойност 1,83 млрд. лева. Най-голям е стойностният обем на

стоките, внесени от Русия, Турция, Китай и Сърбия

От тези държави докарваме животински мазнини и масла, машини, офис и компютърна техника и автомобили.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

ОПЕК реши: Увеличава световното производство на петрол

Световното производство на петрол ще бъде увеличено с един милион барела на ден до края на годината, съобщиха ДПА и АФП. Това решиха днес на среща във Виена 14-те членки на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и още 10 държави производителки на черно злато, сред които Русия.

Ангелкова за плаж Перла: Спазено е изискването за 50 на 50 % свободна и платена зона

Изискванията за 50% свободна и 50% платена зона на морски плаж Перла са спазени. Платените плажни принадлежности на ивицата са според одобрената схема от Министерството на туризма. Това каза министър Николина Ангелкова при проверка на място на плажа, в която участва и кметът на Приморско Димитър Германов.

Девет от десет бутилки ще се рециклират до 2025 г.

След 7 години събираемостта на пластмасовите PET бутилки в Европа ще достигне 90 на сто. Една четвърт от тях отново ще се използват в производството на шишета за безалкохолни напитки. Това обещание пред Европейската комисия (ЕК) дадоха от София представители на Европейската федерация на бутилираните води (EFBW).