Промените в Закона за енергетиката може да станат реалност най-рано след 2 месеца. Това съобщи днес по време на енергийна дискусия председателят на ресорната комисия в парламента Делян Добрев.

Преди това шефът на КЕВР Иван Иванов каза, че и с промените регулаторът няма да може да влияе на сделки с активи, подобни на нашумялата с ЧЕЗ и за да може това да стане трябва точно да се разпишат случаите, в които да има такава намеса, като по този начин ще се

намалят рисковете от субективни решения.

Относно исканията държавата да одобрява купувачите на ерепета, каквито искания се тиражират, Делян Добрев коментира, че не бива да се прави паралел между БНБ и КФН, даващи съгласието си за сделки с финансови институции и КЕВР. Първите одобряват купувачите, защото всички ние имаме спестявания в банките или индивидуални партиди в пенсионните фондове, имаме средства, които държавата трябва да защити. С КЕВР и съответно с ерепетата ние нямаме спестовни сметки. Тези дружества предоставят услуга на населението и тя е силно регулирана по качеството й по отношение на цената. В Закона за енергетиката дори има текст, според който, ако не се изпълнява лиценза, КЕВР

има право да отнеме контрола от страна на собствениците

на активите и да назначи особен управител.

Относно намеренията на Румен Радев да свика Консултативния съвет по национална сигурност заради сделката с ЧЕЗ Делян Добрев коментира, че това е право на президента. „Така е решил, така е направил“, допълни депутатът. Според него от продажбата на ерепето националната сигурност не застрашена. „Преди седмица изслушахме службите в парламента и те заявиха, че нямат притеснения“, уточни шефът на енергийната комисия в парламента.

По въпроса за сделката Добрев каза още, че държавата не e решила дали да направи крачката за участие в нея или не.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Разрешават подвижните мандри и кланици

Министерството на земеделието ще разреши създаването на подвижни мандри и кланици. Това съобщи в Брагоевград земеделският зам.-министър доц. д-р Янко Иванов, цитиран от БТА. Подвижните мандри ще улеснят животновъди в по-труднодостъпни райони, като планински и полупланински, така че да могат да оползотворят млякото си на място. От своя страна с подвижните кланици ще се засили контролът.

Засякоха птичи грип в Раковски

Засякоха огнище на птичи грип в гр. Раковски, област Пловдив, съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).