Снимки

Къщите - паметници на културата в столицата, които от години се рушат, ще влязат в интерактивна интернет карта. Тя е подготвена от екипа на главния архитект на София Здравко Здравков, а идеята е всеки да знае какво се случва с културното ни наследство. Там освен местоположението на къщите ще се опише и какво точно е състоянието им, както и какви глоби са наложени на собствениците за безстопанственост. Досега

 

в списъка са влезли седем от емблематичните

 

 

за столицата сгради -„Захарна фабрика”, къщите на арх. Георги Фингов и поета Пейо Яворов, както и сграда на бул. „Македония“ №42, както и цели три на улица „Стефан Стамболов”. На всички тях общината е наложила санкции в размер на 569 000 лева. Като повечето от заведените актове се оспорват в съда.

Според експертите за опазването на културното ни наследство са необходими спешни мерки, като предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по ясни критерии,

 

данъчни облекчения при инвестиране в сградата

 

освен това да се дава право на държавата да е първи купувач.

„Захарна фабрика” е паметник на културата от 1998 г., като години наред собствениците са я оставили да се стопи от ромски набези за тухли и желязо. През 2009 г. общината налага имуществена санкция в размер на 100 000 лв. на „Ти Ей Би Риъл Естейт” ЕООД. Година по-късно Софийският районен съд намалява наложеното наказание до 50 000 лв. През 2015 г. Столична община налага още две имуществени санкции, всяка за по 100 000 лв. на новия собственик „Родна Земя Холдинг” АД. Административният акт отново е обжалван пред Софийския районен съд.

За къщата на архитект Фингов, която още през 1978 г. става паметник на културата, е наложена санкция от 100 000 лв., която също се обжалва пред Темида. През миналата година общината сезира и прокуратурата за престъпно разрушаване на двете сгради. Като мотивите на „Московска” 33 бяха, че „са налице данни за престъпно поведение – собствениците са получили задължителни указания, наложени са им санкции, но със своите действия и бездействия те разрушават тези знакови обекти на културното наследство“.

За трите къщи на ул. „Стефан Стамболов” пък са написани глоби за 30 000 лв., които също не са платени. Сградата на бул. „Македония“ №42 е паметник на културата от местно значение, като през 2016 г. общината пише акт в размер на 100 000 лв., който отново е обжалват пред Софийския районен съд.

 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Жилят по 100 на ден през мейла

Близо 100 души на ден в България горят от измами, като повечето от тях стават жертви в интернет. Това сочат данните на МВР за една календарна година, в която са регистрирани 2577 измами, останалите над 1000 са били с незначителна вреда и не попадат в статистиката, въпреки че по тях отново се е работило.

Търси се надежда за близначките Теди и Диди

Теодора и Диляна Терзиеви са две от три 5-годишни близначки от Разград. Слънчевите момиченца, които през септември ще навършат 6 години, страдат от детска церебрална парализа, спастична форма, със степен на инвалидност съответно 95 и 100%. Турската клиника дава надежда на семейството, че с подходящата терапия Теди може да проходи, а походката на Диди да се изправи. Сумата от 8000 лв. за един курс за двете момиченца е непосилна за семейството, а дори не е ясно още колко курса ще бъдат необходими за максимален резултат.

Домашно куче нахапа 2-годишно дете

2-годишно дете бе нахапано от домашно куче в село Крумово, Пловдивско, съобщиха от ОДМВР-Пловдив. По първоначални данни малкото момиченце е било нападнато от отглеждано от семейството му куче от едра порода. Пострадала е и майката.