Съвсем скоро поредна класация за здраве прати нацията ни в девета глуха. Защо? Причините са много. Като се започне от непоследователна политика в сектор „здравеопазване“ и се завърши с ниската здравна култура на нашенеца и тоталното неразбиране, че думата „здравеопазване“ всъщност означава да пазиш здравето си.

Как се пази то? Първо и основно - чрез профилактични прегледи. Какво обаче се случва сега. Масово хората ходят на лекар, когато вече са болни или по-точно, когато рецептата „чай с мед“ не работи. Въпреки че всички сме чували, че хваната навреме, и най-лошата болест се лекува, малцина от нас посещават личния си лекар за профилактичен преглед.

Защо? Защото обществото ни е безотговорно. Безотговорни сме не само към околните, шофирайки с превишена скорост. Безотговорни сме към природата, хвърляйки боклука от терасите си. Но преди всичко сме безотговорни към самите себе си.

Отговорността да поддържаме тялото и духа си е изцяло лична, защото от нас зависи дали ще отидем на лекар или не. Но държавата е тази, която трябва да създаде условия и политика за профилактика за всички и рехабилитация за нуждаещите се.

Програмата на НОИ за профилактика и рехабилитация е малка стъпка в тази посока. Благодарение на нея хиляди нашенци могат да си позволят иначе скъпите терапевтични процедури. Представете си как пенсионер с прекаран инсулт, получаващ средна пенсия от 350 лв., ще си позволи рехабилитация, която струва между 20 и 50 лв. на ден? Невъзможно е. Затова тук трябва да се намеси държавата.

Но парите, които се отпускат по програмата за рехабилитация на НОИ, са крайно недостатъчни. В последните 3-4 години финансирането на схемата приключва за 4- 5 месеца, а стотици души остават на опашката с надеждата, че следващата година може и да се уредят с 10-дневен престой в санаториум. Е, тази година държавата се сети и увеличи бюджета на програмата. По-добре късно, отколкото никога. Дали парите ще стигнат? Едва ли. Просто желаещите да се възползват от евтин санаториум се увеличават с всяка изминала година. Но посоката е вярна. С увеличения бюджет държавата сякаш реши да покаже, че то – пазенето на здравето, сиреч профилактиката, има почва у нас. Но това не е достатъчно. Явно за тъмния балкански субект е нужна силна ръка. По нашите географски ширини мотивацията с морков не помага, затова е време за тояга. С други думи, след като не мислим за опазването на здравето си, то държавата трябва да ни накара да се замислим. Сиреч, ако не ходиш на годишен профилактичен преглед – глоба. Между другото такава санкция има и сега в Закона за здраве, но санкционирани няма. Така че, докато не бръкнат в джоба на нашенеца, думата „профилактика“ ще остане просто наименование от програмата на НОИ, за която някой чака място.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Eнергийни сюжети или каква е връзката между леда, електричките и "Белене"

Явно последната седмица на петия месец от нашето председателство на Съвета на Европейския съюз ще протече под знака на две важни визити на български политици в Русия: отминалата вече среща на президентите на двете страни в Сочи и предстоящата среща на българския премиер с руския президент и с други официални лица на 30 май в Москва.

Побойниците от фейсбук

Късно следобед в събота до читалището в кв. "Гривица" в Шумен убили с нож млад мъж, баща на три деца. На пръв поглед мнозина биха отвърнали глава - битова свада на границата на квартала с циганската махала, някак си дежавю, което не предизвиква съпричастност. Можеше да си продължим с обърната глава, ако не беше цялата съботна активност на убиеца в социалните мрежи.

Вечната сила на пазарлъка

 Промениха се светът, хората и техните нрави. Няма го умилителния пазарлък от времето на Любен-Каравеловите герои. Дигиталната епоха иска своето.