Снимки

Конкурсите XPrize са нещо, като пример за харчене на средства в големи мащаби. След няколко многомилионни конкурса, сред които изстрелването на частни космически кораби до Луната, преосмисляне на вредите и ползите от въглеродния диоксид (C02) и справяне с неграмотността в развиващите се страни, организацията току-що обяви нова инициатива за ускоряване на разработването на истински роботизирани въплъщения на хора (аватари), които един ден ще може да бъдат използвани за дистанционното изпълнение на задачи, като грижи за деца и възрастни или помощ при бедствия от голямо разстояние.

Нареченото ANA Avatar XPrize съревнование предлага $ 10 млн долара награда, за да навлезе света в епоха, в която телеприсъствените роботи могат да бъдат използвани за добавянето на човешки умения на всяко място по света, по всяко време.

За спечелването на голямата награда от $ 8 млн., отборът победител ще трябва да демонстрира многофункционален роботизиран аватар, който да може да бъде контролиран от неопитен оператор, за да изпълни различни задачи от най-малко 100 км. разстояние Това означава робота да притежава способностите да вижда, чува, докосва и взаимодействате с заобикалящата го среда, за да може ефективно да помага на хората, независимо от местоположението, предоставяйки грижи, помощ при бедствия или специализирани професионални умения за поддръжка или ремонт.

„Нашата способност за физическо присъствие на друго географско местоположение или за оказване на помощ на място, където е необходимо, е ограничена от разходите и просто времето с което разполагаме”, каза основателят и изпълнителният директор на XPrize, Питър Диамандис. „ANA Avatar XPrize може да позволи създаването на алтернатива, която би могла да заобиколи тези ограничения, позволявайки ни по-бързо и ефективно да разпространяваме уменията и практическия си опит на отдалечени географски места, където това е необходимо, като преодолявайки разликите между разстояние, време и култури.”

ANA Avatar XPrize има краен срок за регистрация31 октомври 2018 г., като участващите отбори трябва да представят пълен план за съревнованието до 31 януари 2019 г. През април 2020 г. и 2021 г. ще се проведат две етапни съревнования с награда от $ 1 млн., за всяко, като голямата награда от $ 8 млн. ще бъде връчена през октомври 2021 година. Въпреки че, дългоочакваният Google Lunar XPrize, грубо демонстрира, че нещата не винаги вървят по план.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Merkava Mk 4 Barak използва изкуствен интелект

Израел с интелигентен танк

Merkava Mk 4 Barak използва изкуствен интелект

Израелските отбранителни сили (Israeli Defence Force) въведоха изкуствен интелект (AI) в бронираните бойни машини с най-новия вариант на своя основния боен танк.

Победителите от конкурсът по изобразително изкуство Robot Art са истински творци

Роботи създават шедьоври на изкуството

Победителите от конкурсът по изобразително изкуство Robot Art са истински творци

Конкурсът по изобразително изкуство за роботи, Robot Art представлява забележителна комбинация от изкуство и технология, предизвикваща инженери да създават роботизирани системи, които изработват произведения на изкуството, използвайки четки и бои.

Двигателите на Rolls-Royce ще се поправят сами

Роботи за инспекция и поправка на самолетни двигатели

Двигателите на Rolls-Royce ще се поправят сами

Самолетните двигатели са сложни машини с много, труднодостъпни места, а за да работят добре, се изисква много време и поддръжка. В бъдеще, Rolls-Royce иска, тези задачи да може да бъдат изпълнявани от различни видове роботи, които да обикалят и преглеждат тези части на самолета и бързо да отстраняват проблемите още в зародиш.