Снимки

С над 2 млрд. лв. ще бъдат подпомогнати земеделските производители по кампанията за директни плащания, по време на която земеделците подават заявления за субсидии за обработваеми земи. Това каза пред БНР Георги Праматаров, шеф на дирекция „Директни плащания“ в Министерството на земеделието и храните.

Той припомни, че заявленията се подават до 15 май, а след това закъснението се санкционира. Към момента няма индикации кампанията да бъде удължавана с разрешението на ЕК, както се е случвало в предишни години, каза експертът.

За директните плащания има предвиден национален таван за България от Европейския фонд за гарантиране на земеделието, който за 2017 г. е в размер малко над 1,5 млрд. лв. Бюджетът става над 2 млрд. лв., ако към тази сума се добавят и средствата по три схеми за преходна национална помощ и част от мерките от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР).

От 2016 г. се прилага т. нар. жълт картон за грешки, когато нередностите в заявлението обхващат между 3 и 10% от заявените за подпомагане площи. В този случай санкцията е наполовина. Когато този "жълт картон" бъде въведен за даденото стопанство, на следващата година заявлението трябва да е изцяло без грешки, в противен случай се налага и останалата част от санкцията, разясни Праматаров.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Фирми с бонуси срещу ЕГН-то

Фирми заливат електронните пощи на свои потенциални клиенти и контрагенти с мейли. Магазини за дрехи, техника, банки и туроператори са подели акция преди 25 май с предложения за участие в томболи и отстъпки само и само да се съгласим да получаваме оферти и след влизането на новия регламент за защита на личните данни (GDPR). В противен случай фирмите ще трябва да спрат да ползват данните ни, да ги заличат цялостно или частично, както и преноса им.

България продължава да покрива числовите критерии за членство в еврозоната

В Конвергентните доклади, които оценяват готовността на държавите за членство в еврозоната, България продължава устойчиво да покрива четирите числови критерия за членство, а именно тези за ценова стабилност (инфлация), стабилност на публичните финанси (бюджетно салдо и държавен дълг) и за дългосрочния лихвен процент. 

70 млн. лева получават биопроизводителите

60-70 млн. лева се очаква да получат биопроизводителите в седмицата от 3 до 8 юни. През юни и юли пък ще бъде готов регистърът, в който контролиращите лица да въвеждат онлайн информацията за всеки един от над 8000 биопроизводители. Това съобщи земеделският министър Румен Порожанов по време на фермерския пазар с продукти, произведени в зоните от „Натура 2000“. Заедно с министър Порожанов беше и министърът на околната среда и водите Нено Димов. Двамата министри разгледаха продукцията на земеделците и поздравиха всеки един от тях.