Адвокатката на мафията и неуспял политически лидер Татяна Дончева цъфна на първия ред на протеста на служителите в оръжейната фирма „Емко“.

Дончева явно е поела обгрижването на интересите на всички марионетки на Българския Мадоф – Цветан Василев, у нас. Докато защитава в съда бизнесмена от село Микре Гриша Ганчев по делото „Захарна афера“, тя се изяви и като оратор в подкрепа на оръжейния Барон Мюнхаузен – Емилиян Гебрев, който закара служителите си пред парламента, за да осъществят публичен натиск върху държавни органи, които отнеха лиценза на фирмата му заради редица нарушения при безопасността на съхраняване на боеприпаси.

Общото между двамата „клиенти“, които Дончева обслужва – Ганчев и Гебрев, е че в момента управляват активите, които Цветан Василев овладя със заграбените пари на вложителите в КТБ. Както синдиците във фалирали трезор установиха, мустакатият аферист буквално изля „Петрол“ в джобовете на Ганчев. Чрез Гебрев пък от известно време се опитва да открадне за втори път „Дунарит“ под носа на държавата. Именно от военния завод и до момента банкерът беглец се сдобива със свежи пари, за да поддържа луксозния си начин на живот в Белград. Тяхната защитничка Татяна Дончева, известна с работата си за „Мултигруп“ и прокарването на лобистки законопроекти като поправката „Ванко 1“,

предлага пакетно обслужване от хибриден тип.

На Ганчев тя е адвокат в съда, но шиканира процеса с процедурни хватки, като бави делата, оправдавайки се с политическата си кариера. При Гебрев чевръстата юристка се явява като политически лидер, който ръси фалшиви новини и опорните точки на своите официални и задкулисни работодатели и буни работниците към протести. Колко добра е съдебната зала трудно може да се докаже, но на политическата сцена към момента Дончева доста се излага, тъй като на последния вот получи едва 1,59% от гласовете, въпреки че беше в коалиция.

Ситуацията около оръжейната фирма „Емко“ все по-сериозно се използва с политически цели. Дончева яхна протеста на работниците само ден след като друга от партиите на олигархията – „Да(й), България“ на проваления политик Христо Иванов, използва темата, за да иска оставката на икономическия минситър Емил Караниколов и да ръси фалшиви новини по същите опорни точки. „Политици, които не са в парламента, протестират, за да влязат в него“, коментира по повод изявите на Татяна Дончева и икономическия министър Емил Караниколов.

За това, че

работниците в „Емко“ са манипулирани от шефа си Емилиян Гебрев

да протестират срещу държавата се разбра и от фактите, изнесени от Караниколов. „Не виждам причина за протеста на работниците от „Емко“. Самите те признаха, че има проблеми и нарушения, свързани с безопасността. Не съм работодател, но заставам зад тях. Но те трябва да обърнат внимание на ръководството на предприятието да отстрани нередностите при съхранението на боеприпасите, защото последиците могат да бъдат катастрофални“, обясни Караниколов и подчерта: „Проверка е установила, че 100 контейнера с боеприпаси се съхраняват неправилно“ . Той изрично уточни, че лицензът на „Емко“ за производство не е отнет, така че заводите нямат причина да спират. Посочи също, че е направен опит да се спаси сделката, която „Емко“ не можа да реализира в чужбина заради отнетия лиценз и заради която Гебрев твърди, че служителите му ще останат без работа. Направен е опит

ВМЗ да купи от „Емко“ блокираните на пристанище Бургас снаряди

и те да се продадат през „Кинтекс“, като по този начин се разреши ситуацията, но от страна на фирмата на Гебрев не е имало съгласие

 

Дават на прокурор

сделките, точили „Кинтекс

Караниколов е сигнализирал прокуратурата за неизгодни оръжейни сделки през 2015 и 2016 г. Държавната фирма „Кинтекс“ сключила трите последни договора с „Емко“ без да поиска оферти от другите две предприятия „Дунарит“ и „ВМЗ“, които произвеждат същите видове боеприпаси. Практика и задължение на „Кинтекс“ е да поиска оферта от всички производители. Но за последните три договора, които са сключени през 2016 г., но са приети от по-предишното ръководство на „Кинтекс“, не са поискани оферти от „ВМЗ“ и „Дунарит“. Поискана е единствено и само оферта от „Емко“. Проверка в държавното дружество показва, че тогава „ВМЗ“ е могъл да даде цени с между 5 и 10% по-ниски от договора, сключен с „Емко“. Защо е заобиколено „ВМЗ“ ще каже прокуратурата, каза Караниколов. Държавната консолидационна компания пък ще извърши проверка във „ВМЗ“ дали има техни лицензи и патенти, които се ползват от други дружества. Работниците от „ВМЗ“ именно затова излезли днес пред завода, защото с техни лицензи се възлагат договори на други компании. Паралелно с това ДКК ще направи опит да придобие акциите на „Дунарит“. Преди седмица синдиците на КТБ са обявили публична продан на активи на фирми от орбитата на Цветан Василев - дължащи пари на КТБ, а сред активите са и акции на военния завод в Русе. Никой не е заявил интерес към вземанията, освен одържавеният „Авионамс“.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Изписаха украинец, не бил с коронавирус

51-годишен украински гражданин с постоянно местожителство в Стара Загора , който бе хоспитализиран заради опасения, че е заразен с коронавирус е изписан, след като излязоха отрицателните проби от националната референтна лаборатория, съобщи директорът на УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ проф. д-р Йовчо Йовчев.

Започва приемът на заявления за кандидатстудентската кампания в Софийския университет

От днес започва приемът на заявления за явяване на изпити за първата и втората кандидатстудентска сесия на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Крайният срок е 13 март 2020 г. за първата кандидатстудентска сесия и 29 май 2020 г. за втората кандидатстудентска сесия, съобщи пресцентърът на висшето училище.