Снимки

За последните шест месеца министърът на финансите в оставка Владислав Горанов не е одобрил оздравителните планове на 16 общини пред фалит, поискали финансова помощ от държавата. Причината е, че нито един от тези планове не е отговарял на критериите за отпускане на помощ, предвидени в Закона за публичните финанси, съобщиха за „Монитор” от ведомството.

През 2016 г. Министерството на финансите (МФ) предложи промени в Закона за публичните финанси, с които се предвиди създаването на план за преструктуриране на финансово затруднени общини. Оказа се, че 36 кметства в България са в практически фалит и имат нужда от държавна помощ. С промените в закона се даде възможност правителството да отпуска безлихвен заем на закъсалите общини, който впоследствие да се преобразува в трансфер и да не се връща. Условието е министърът на финансите да одобри плана за престуктуриране и той да даде резултат.

Подробни оздравителни планове са изпращали част от най-закъсалите общини като Перник, Сливен, Дупница, а също Кресна, Симитли, Лясковец, Видин, Кирково, Георги Дамяново, Баните, Девин, Доспат, Мадан, Неделино, Костенец и Минерални бани.

Останалите общини в оперативен план са изпращали в МФ проекти на оздравителни планове, но те не са финализирани.

В листата на общините с финансови затруднения по закон попадат онези местни власти, които отговарят на поне три от общо шест показателя посочени в закона. Те са например плащанията по дълговете им да надвишават 15% от собствените приходи плюс изравнителната субсидия, задълженията за разходи в края на годината да надвишават 15% от средногодишния размер на разходите за последните четири години.

Влизането на дадена община в списъка не означава автоматично, че тя ще бъде подпомагана от държавата. Тя започва процедура за оздравяване за период от 1 до 3 г., през които да подобри бюджета си чрез подобряване на събираемостта или вдигане на данъците, намаляване на разходите и дълговете или други мерки.

По предложение на кмета и след обществено обсъждане общинският съвет одобрява план за финансово оздравяване. Като част от него общинските съветници могат да възложат на кмета да поиска от МФ временен безлихвен заем. Финансовият министър отпуска заема, само ако оздравителният план е съгласуван с него.

Според данни на Сметната палата, която е извършила одит на общинските финанси в периода 1 януари – 31 декември 2014 г., общините в България с финансови затруднения са 56, а основно проблемите им са свързани с голямата задлъжнялост. В 43 общини размерът на дълга е увеличен с повече от 50% спрямо предходната година. В 35 от тях дългът е скочил с над 100%.

При одита е направена оценка и на натовареността на общинските бюджети за тригодишния период 2015 - 2017 г. Оценката показва, че съотношението между плащанията по общинския дълг и собствените приходи за периода 2015-2017 г. е по-голямо от 30% при 56 общини, което е близо една трета от всички общини, управляващи дълг през одитирания период.

 

 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

ОПЕК реши: Увеличава световното производство на петрол

Световното производство на петрол ще бъде увеличено с един милион барела на ден до края на годината, съобщиха ДПА и АФП. Това решиха днес на среща във Виена 14-те членки на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и още 10 държави производителки на черно злато, сред които Русия.

Ангелкова за плаж Перла: Спазено е изискването за 50 на 50 % свободна и платена зона

Изискванията за 50% свободна и 50% платена зона на морски плаж Перла са спазени. Платените плажни принадлежности на ивицата са според одобрената схема от Министерството на туризма. Това каза министър Николина Ангелкова при проверка на място на плажа, в която участва и кметът на Приморско Димитър Германов.

Девет от десет бутилки ще се рециклират до 2025 г.

След 7 години събираемостта на пластмасовите PET бутилки в Европа ще достигне 90 на сто. Една четвърт от тях отново ще се използват в производството на шишета за безалкохолни напитки. Това обещание пред Европейската комисия (ЕК) дадоха от София представители на Европейската федерация на бутилираните води (EFBW).