Снимки

Върховната административна прокуратура е проучила произволно допълнителни критерии за класиране на ученици в първи клас в някои училища в София, съобщиха от държавното обвинение. Установено е, че педагогическите съвети са

въвели дискриминационни практики

с определени предимства - родители на деца, които към датата на подаване на заявлението са на постоянен трудов договор в МОН, СО или държавната администрация; дете, на което един от родителите е държавен или общински служител в системата на образованието, общинската или държавната администрация; дете на работещи в сферата на образованието и т. н. По този начин произходът на останалите деца отрича правото им да участват в класирането за прием в първи клас наравно с деца с такива родители. Въпросните привилегии са основавани на т. 9 от Системата за прием на ученици в първи клас в общинските училища на територията на Столична община и тя е протестирана по инициатива на ВАП. По-късно Административният съд - София град

отменил привилегиите

Подобни допълнителни критерии са наложили проверка и преценка за дискриминационни практики в цялата страна. През май т.г. ВАП ангажирала Комисията за защита от дискриминация, която е специализираният държавен орган за осигуряване на равенство в третирането и притежава контролно-санкционните права при нарушаване на забраните за дискриминация. След получаване на първоначална информация от КЗД за образуване на преписка за проверка как се спазват законовите изисквания при прилагане на критерии за прием на ученици в първи във връзка със Системата за прием на ученици в първи клас в общинските училища в София ВАП изтъква компетентността на административния орган сам служебно да провери и установи наличието на дискриминационно отношение в цялата страна, а не само в София. В резултат на мерките по реда на надзора за законност на ВАП е получено уведомление, че е образувана преписка № 111/2017 г. с предмет дискриминационна дейност при прием на ученици в първи клас в поне 143 училища в цялата страна. Тя ще бъде разгледана на публично заседание на 15 ноември 2017 г. в заседателната зала на Комисията за защита от дискриминация в София.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Наградиха столични директори и учители

За десета поредна година обявиха носителите на годишните награди на Регионалното управление на образованието София –град. Те бяха връчени от зам. - министъра на образованието и науката Таня Михайлова и началникът на РУО Ваня Кастрева.

4500 шофьори спипани с чужди номера

Близо 4500 шофьори са били заловени да карат автомобилите си с табели от други коли само за година. Това сочат данните на МВР за 2017-а, когато са били заловени точно 4474-ма водачи, които са имали чужди регистрации на возилата си.