Снимки

Освен допълнителните камери около НДК, ще бъдат поставени кашпи и бариера, които да пречат на своеволното влизане около Двореца. Това е заложено в изготвен от Столичната община проект за обезопасяването на града, който е съгласуван с МВР и трябва да се изпълни до края на годината. Новите придобивки са част от мерките, които от „Московска“ 33 ще вземат във връзка с безопасността на гостите по време на Председателството на страната на Съвета на ЕС и на практика биха предотвратили поредно терористично нападение с автомобил в зона за пешеходци или велосипеди, при каквото за последно десетки бяха прегазени в Манхатън, а от тях 8 загинаха.

НДК ще бъде центърът на събитията от председателството и западните делегати ще прекарат голяма част от времето си там. Бариера ще бъде поставена откъм паркинга на бул. „България“. Охраната около НДК също ще бъде засилена, при нужда ще се включи и жандармерията.

Допускането на граждани ще става при строг контрол. В момента тече и усилен ремонт на пространството пред Двореца, който трябва да приключи в средата на месеца. Там се подменят гранитните плочки, ВиК и електрическата система. Също така се прави нова хидроизолация, реконструират се парапетите и бетоновият борд при подлезите.

По главната търговска улица в града, а именно пешеходната част на бул. „Витоша“, също ще бъдат поставени допълнителни кашпи. Такива вече са сложени откъм „Солунска“, предстои и другите пресечки да бъдат обезопасени. При ремонта на пешеходната зона преди 2 години бяха сложени допълнителни кашпи със сезонни цветя.

Очаква се да бъде осигурена единна платформа за интегриране на системите за видеонаблюдение и обмен на информация със системите на СДВР, Столичната община, летище София и НДК.

Централните пешеходни улици в Бургас от години са обезопасени с кашпи и колчета. Огромни саксии са поставени в началото и в края на най-голямата пешеходна артерия "Александровска", която пресича центъра. Страничните перпендикулярни улици, които я пресичат, обаче не са обезопасени и няма начин да се преградят, защото по тях се движат автомобили. Подобна е ситуацията и по другата голяма пашеходна улица - "Богориди", която тръгва от сградата на общината и стига до морската градина. В горната й част до морето тя е отсечена от кашпи, но по протежението й се пресича поне от десетина други улици, по които достъпът е свободен. 

Под тотален контрол е достъпът на автомобили до летище Сарафово. Паркингът на аеропорта е опасан с няколко бариери, които се вдигат след проверка. Бариери охраняват още зоната на централната жп гара и паркингите на съдебната палата и Бургаския свободен университет. 

В момента местните власти обсъждат още варианти за поставяне на допълнителни бариери по най-оживените пешеходни зони. Плановете предвиждат съоръженията да бъдат инсталирани преди началото на следващия туристически сезон.

 

Подробности четете в хартиеното издание на "Монитор"!

 
 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Лозан Панов стана адвокат на Иванчева

Скандалният председател на ВКС Лозан Панов се вживя в ролята на адвокат на още по-скандалната кметица на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева, която бе арестувана за подкуп и отстранена временно от поста.

80 ресторантьори на съд за авторски права

Приблизително 80 дела води сдружението за колективно управление на авторски права Музикаутор с некоректни ресторантьори, използващи музика на територията си без да заплащат за нея. „В момента сме в най-активния си период по водене на дела. Важно е да се отбележи, че около 60% от тези процедури в крайна сметка завършват със споразумение между двете страни и съответно – със сключване на договор“, каза изпълнителният директор на организацията Иван Димитров.

Срина стълбище и остави хора откъснати от света

Буря отнесе улици в Дупница

Срина стълбище и остави хора откъснати от света

Невиждана буря отнесе няколко улици и срина цяло стълбище в Дупница. До драматичната ситуация се стигна, след като през последните два дни в града падна огромно количество дъжд.