7000 ученици от цялата страна ще имат възможността да проведат учебните си часове в музеи и галерии тази година. Това ще се случи по модул от НП „Осигуряване на съвременна образователна среда“, по който за организацията на заниманията са предвидени 500 000 лв.

Както „Монитор“ писа, за тази учебна година близо 5 хиляди малчугани от 56 школа ще проведат безплатно някои от часовете си. Те могат да бъдат по различни предмети - „Околен свят“, „Човек и обществото“, „Човек и природа“, „История и цивилизация“, „Биология и здравно образование“, „Физика и астрономия“, „Технологии и предприемачество“, „Музика“ в музея. Националният исторически музей в София, Националният музей на образованието в Габрово и Етнографският музей на открито „Етър” са сред най-честата дестинация за изнесени занимания за учители и ученици.

Миналото лято Министерството на културата и Министерството на образованието и науката подписаха споразумение за сътрудничество за провеждане на часове в музеи и художествени галерии. По този начин

хлапетата имат възможност да опознаят историята и природните науки

по време на беседите с музейни специалисти, изследователи. В момента двете ведомства работят по споразумение за включване на сценичните изкуства като възможност за изнесено обучение.

За педагозите, които са посетили музей по националната програма, или тези, които са заложили посещения в разпределението на часовете си пък от Министерството на образованието и науката стартират конкурс за най-добър учебен час в музей. До средата на юли учителите трябва да представят портфолио с материали от изнесените им занятия - снимки или видео, правени по време на урока, анкета сред участниците в посещението, рисунки или други индивидуални работи на децата. Педагозите трябва да опишат предмета, темата и резултатите на посещението, както и защо са избрали точно тях. Участниците ще бъдат оценявани от комисия в МОН, като се предвижда класираните на призовите места

да бъдат предложени за наградата на министерството

„Константин Величков“ за заслуги в образованието.

Награда „Училището в музея, музеят в училището“ пък ще получат културните институции, които превръщат в живи класни стаи, изследователски лаборатории и дискусионни клубове. Номинациите може да се подават в периода от 1 януари до 30 април на съответната година освен от самите културни институции, от училища и от отделни учители.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Без лекции и парти в общежитията за празника на БГ студенти в Германия

Без лекции, речи от президента и парти в общежитието или навън са само част от дейностите от програмата на българите в чужбина по случай студентския празник в Германия. Техните колеги от Англия пък организират голямо събитие, като печалбата от него даряват за благотворителна кауза.

Нено Димов за въздуха: Париж е по-замърсен от София

"Превишението на нивото фини прахови частици е свързано с отоплението, през нощта трафикът не е силен. Видин и Париж са по-замърсени от София, тя е след 20-то място. Това не трябва да ни успокоява, въпросът е че сме сред градовете, където има замърсяване с фини прахови частици". Това каза екоминистърът Нено Димов пред Канал 3.