700 плакаха и се радваха с Боян Петров в „Отново съм тук“

На двойната премиера по време на Киномания

700 плакаха и се радваха с Боян Петров в „Отново съм тук“

Филмът представя емоционален разказ за последната експедиция на обичания алпинист

Като на хорър с предизвестен край - знаеш каква е съдбата на любимия герой, но въпреки това до последно таиш дъх с напразната надежда, че тя все пак може да се промени. Това чувство сполетя първите български зрители на документалния филм „Отново съм тук“, посветен на обичания алпинист Боян Петров. Продукцията, дело на режисьора Поли Генчева, дебютира в афиша на Киномания. А двойната премиера в столичното кино „Люмиер“ носталтично напомни за това как се случваха филмовите събития преди COVID да натисне спирачката.

При препълнена зала се проведоха и двете последователни прожесции на „Отново съм тук“ в понеделник вечер, като общо около 700 души се подчиниха на емоционалната турбуленция, създадена от Генчева и нейния екип.

Умелото направляване на чувствата у зрителя вероятно е една от най-силните черти на документалното заглавие. То накъсва разказа си и не се придържа към хронологична обективност. Вместо това показва даден факт, а след това се връща назад във времето, за да го обясни. Така, въпреки че последната експедиция на Боян Петров – тази до Шиша Пангма, бележи още началото на филма, неизбежният емоционален товар се разпределя поравно из цялата продължителност на лентата.

Самата тема на „Отново съм тук“ предполага насълзените погледи в очите на зрителите след финалните надписи. Въпреки това филмът успя да сложи и усмивка върху лицата на присъстващите – факт, който несъмнено се дължи и на обаятелния характер на самия Боян Петров, който разказва за себе си и живота си. Зоологът, чиято професия парадоксално го отвежда и до любовта към високите върхове, говори с усмивка и за най-големите си предизвикателства – за диабета си, за преодоляването на тежката диагноза рак, за болките следствие от тежката катастрофа през 2016 г. Допуска снимачния екип дори до операционната зала, в която – буден с местна упойка, е подложен на интервенция на крака. А кулминацията на филма, която много адекватно е оставила отпечатък и върху заглавието на филма, е записването му в дневника по тренировъчната му пътека Княжево-Копитото от ноември 2016 г. с точните думи - „Отново съм тук!!!!“

Документалната продукция сама по себе си също извървява своя некратък път. Идеята за нея е на Поли Генчева, като работата започва още преди пет години. След трагичния развой около изкачването на Шиша Пангма през 2018 г., авторката на заглавието признава, че не е знаела как да продължи. Постепенно обаче успява да се справи с емоциите и да довърши проекта си, като прекарва две години в Непал и Китай, за да довърши снимките за коренно различния разказ, който вече трябва да покаже на екрана. За целта тя разговаря с други участници от експедицията до 11-ия осемхилядник на Боян Петров.

„Отново съм тук“ ще докосне сърцата на зрителите из цялата страна, като ще стартира широкото си разпространение из страната от 3 декември (петък).

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.