70% ръст на туристите у нас през този летен сезон

70% ръст на туристите у нас през този летен сезон

Туристическият сектор заслужава аплодисментите на цялата държава, както лекарите, защото той е лицето на България. Това заяви в курортния комплекс „Златни пясъци“ служебният министър на туризма Стела Балтова, която се срещна  с бранша от областите Варна и Добрич.

Тя посочи, че България изпраща успешен, макар и кратък сезон, като за трите активни месеца отчитаме 70% ръст на туристите, спрямо миналата година. Цифрите показват, че българските и румънските туристи са спасили сезона. От май до края на август 3,7 милиона туристи са почивали у нас, от които по-голямата част са българи - 2,3 милиона, срещу 1,4 милиона чужденци. Най-много са туристите от Румъния - 582 000. 60% ръст има и на гостите от Германия, а от Полша - 96%, сподели още министър Балтова.

Наистина българският турист възвърна интереса си към почивка в България, а по отношение на чуждестранните пазари, още през юни месец настъпиха облекчения в пътуването и това доведе към отлични резултати, посочи още министърът на туризма. Като пример изтъкна постигнатата реципрочност с Румъния. Варна пък е една от най-предпочитаните дестинации за изминали сезона, но Несебър държи приза за най-висока посещаемост, каза още Балтова.

„Един въпрос, който поставихме на Националният съвет по туризъм е проблема с кадрите. Взехме решение да начертаем дългосрочна стратегия в тази насока. Дефицитът на човешкия фактор в туризма не е сезонен, той е целогодишен. Този въпрос се обсъжда на всички нива. Правителството и служебният кабинет продължи политиката за компенсиране на персонала и туристическия бизнес в условията на епидемия, в която той работи.

Туризмът трябва да бъде подкрепян от държавата. Успяхме да подпомогнем туроператори, които имат задължения към своите клиенти. Бяха одобрени 17 млн. лв., остана една сума от над 5 млн.лв., която също ще отиде при туроператорите. Екскурзоводите се оказаха част от туристическия бизнес, която не беше забравена, но остана изолирана тотално от предприетите мерки в бизнеса.

Това, което направихме, бе да сключим договор с четирите организации на екскурзоводите и те имат задача да подготвят материал и презентация, които ще бъдат използвани в маркетинговите активности. Сложихме началото за развитие на концепцията в Закона на туризма за 9-те туристически района.

Това е една много модерна концепция, която предвижда тези райони да са самостоятелни единици, да вземат решения и да се самофинансират. Трябва да осъзнаем колко важен отрасъл е туризма за икономиката на страната. Туристическият сектор е основният, който трябва да бъде подкрепен, защото той има нужда и като туристи“, каза още министърът на туризма край Варна.

Хотелиерите обаче не са такива оптимисти, защото смятат, че в сектор туризъм хотелиерството е най-прецакано. „Имахме високи обороти, но сезонът трая само 40 дни. Цените не са вдигани от години. Така приключваме една нулева финансово година, а компенсации няма. Успяхме да направим просто една добра реклама на туризма в България, заяви варненския хотелиер Станислав Стоянов, цитиран от varna24.bg.

Почти всички хотели успяха в края на юли и началото на август да стигнат 100% заетост, което показа, че дори в условия на пандемия, знаем как да привличаме туристи. За съжаление, сектор хотелиерство не беше подпомогнат и компенсиран от държавата, поради факта, че ние официално не сме били затваряни.

Затварят заведенията ни, които имат право на компенсации, но не и за хотелите. Предложението ни е помощта към туроператорите да се насочи към хотелиерите. Туроператорите изнасят финансите извън страната. Трябва да се подпомагат фирми, които внасят тук финансовия ресурс", коментира още Стоянов.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.