Броят на отсъстващите ученици в три от пловдивските гимназии достига 70%, а в някои случаи и 90%. Това са установили внезапни проверки от мобилните екипи, които работят по Механизма за обхват, обясниха депутати на заседанието на образователната комисия в парламента. 

Те са извършени в Професионална гимназия (ПГ) по машиностроене, ПГ по строителни технологии „Пеньо Пенев“ и ПГ по кожени изделия и текстил „Д-р Иван Богоров“, в които голяма част от децата са от малцинствата или от семейства с нисък социален статус. Образователният министър Красимир Вълчев заяви, че най-големи проблеми с посещаемостта има област Пловдив и София- град, следвани от София-област и Сливен. „Сред оправданията за отсъствията са - „не се е събудил сутринта“, „свалиха го от автобуса“, „вечерта имаше банкет“, коментира министърът. „Проверките са внезапни и служителите в мобилните екипи не знаят накъде ще тръгнат сутринта, за да няма изтичане на информация. Фокусът е върху рисковите училища от гледна точка на посещаемостта, които обикновено са с концентрация на проблемни деца.“, обясни Вълчев. В момента работата на мобилните екипи е фокусирана върху ежедневната посещаемост на учениците и съвместната работа с родители и училище. 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Вторите проби потвърждават замърсяване на река Юговска с цианиди

Силно завишени стойности на свободни цианиди показва анализът на водните проби, взети от незаконната тръба на утаителя към хвостохранилището - Лъки 2, съобщиха от областната управа в Пловдив. Данните от вторите проби показват, че водите на река Юговска са замърсени с 12 милиграма на литър при норма на отпадъчни води 0,1 милиграма/л. 

Полицията задържа двама заради замърсяването на реките Юговска и Чая

Управител на дружество и отговорник на хвостохранилище са задържани за срок до 24 часа в ареста на РУ Асеновград заради замърсяване на две реки край Пловдив, съобщиха от полицията в града. 

Незаконно заустване от хвостохранилище напълнило две реки с цианиди

Незаконно заустена тръба от хвостохранилище на предприятие край Лъки напълнила реките Юговска и Чепеларска с цианиди. Това установи извънредна проверка на Басейнова дирекция „Източнобеломоски район“ , РИОСВ-Смолян и лабораториите към Изпълнителната агенция по околната среда и водите в Пловдив и Смолян. На място проверката извършиха министърът на околната среда и водите Емил Димитров, областният управител на област Пловдив Дани Каназирева и експерти.