70% от автосервизите плащат труда под масата

70% от автосервизите плащат труда под масата

За 10 години нелегалната заетост пада под средното за ЕС

70% от автосервизите и 60% от строителните предприемачи заплащат поне част от труда на работниците си под масата. Това стана ясно по време на представяне на проекта финансиран от ЕС „Подобряване на достъпа до заетост и качеството на работните места чрез ограничаване и превенция на недекларираната заетост“.

Нелегалното наемане на работа, по данни на НАП, нанася вреди в размер на над 400 млн. лв. годишно на бюджета.

По думите на председателя на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев. „Според статистическия компонент на индекса „Икономика на светло“ два пъти по често се среща недекларираната заетост. Според работниците и служителите тя е 62-63%, а според работодателите по-малко - 41%, отчете той. Велев, уточни още, че


нелегалното наемане на работа е основен елемент на сивата


икономика и е най-масов неин елемент. „Усещането при наетите хора е, че сивите практики на пазара на труда са още по-масово проявление“, добави председателят на АИКБ. „В България няма дефиниция на нерегламентирана трудова заетост“, припомни той и цитира определението на ЕС: „Всяка платена дейност, законна по отношение на нейния характер, но не е декларирана пред публичните органи“.

„Все още мними безработни се трудят нелегално. Освен това масово част от заплатите се плащат в плик и те не се декларират. По данни на анкети, в рамките на ЕС 11% от европейците са декларирали, че са закупували стоки произведени с недеклариран труд. Най-важното е да се създаде инструментариум за ефективна борба срещу сивата икономика“, смята Велев.

Шефът на работодателската организация припомни подкрепата си, за предложеното от синдикатите за криминализиране на укриването на осигурителните плащания. „Направихме това, въпреки, че можеше да се прилагат мерките, касаещи нарушението за подаване на декларации с невярно съдържание за платените осигуровки“, поясни той. „Няма информация за наказани работодатели“, каза Велев и припомни за мълчаливото съгласие на наетите работници с нерегламентираното наемане. Според него в условията на ниска безработица силната страна е работникът, а не работодателят. „За това трябва да се търсят и други решения“, призова той.

По думите му, нереграментираното наемане изкривява пазара на труда, води до нелоялна конкуренция, ощетява се фиска и


и се влошава на качеството на работните места.

Велев констатира обаче, че за последните почти 10 години и има подобрение, като най-силно е то в млечната промишленост и при производството на акцизните стоки - алкохол и горива.

От своя страна зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова коментира, че ключовата роля на държавата и на социалните партньори за изсветляването на икономиката има една единствена цел - хората в България да имат по-високи доходи. "Комбинацията от мерки в последните 10 години дава своята роля и ефект", подчерта Русинова и се похвали, че страната ни е с под 16% недекларирана заетост или по-ниско средното за Европа. Тя отчете още, че от Главна инспекция по труда (ИА ГИТ) от началото на годината са извършени над 30 000 проверки и са установени над 32 000 нарушения. Повече от половината от тях са свързани с нарушения на законодателството за заплащането на труда.

Румяна Михайлова от ГИТ смята, че многото пълномощия дадени на инспекцията не дават възможност ведомството да изпълнява по-ефективно работата си. Тя припомни, че ГИТ вече отговаря и за фирмите изпаднали в несъстоятелност.

Вицепрезидентът на КНСБ Пламен Нанков добави, че освен 70% сива икономика при автосервизите и 60% в строителството нивото й в леката промишленост е около 40 на сто, като нивото му е високо и в туризма и земеделието.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.