70 на сто от БГ студентите в чужбина готови да се върнат на работа у нас

70 на сто от БГ студентите в чужбина готови да се върнат на работа у нас

Обещават им пакет от финансови стимули

Между 60 и 70% от анкетираните български младежи, учещи и работещи в чужбина, искат да се върнат у нас и да градят кариерата си в родината. Това заяви зам. социалният министър Зорница Русинова пред „Монитор“.

В Хага 100% от анкетираните на кариерен форум са изявили желание да живеят и да се развиват професионално в България, като 30% са заявили, че са готови да се върнат веднага. До 5 месеца биха се върнали 35% от запитаните, а само 1 месец е необходим на останалите 35% за прибирането им у дома. Това става ясно от данните на Министерството на труда и социалната политика, предоставени за „Монитор“.

Отчетните данни са от успешно проведените форуми съвместно с посолствата ни в столиците, където има

концентрация на български студенти

които работят в чужбина. На база на проведените анкети в Лондон, в Германия, Холандия и Виена става ясно, че те се интересуват не само от конкретно работно място, а и от перспективата да се върнат у нас, коментира още Русинова. В Лондон 68,2% от анкетираните младежи са заявили, че възнамеряват да работят в България в бъдеще. Едва 7,7% са отговорили с „не“. В Кьолн 54% от запитаните млади хора са заявили, че възнамеряват да работят в България, а 8% са отговорили, че не биха се върнали.

В Мюнхен 52% са желаещите да се върнат да работят у нас, а само 3% са тези, които не биха желали да работят в България, сочат данните на МТСП.

„Освен кариерните форуми, организирани с работодатели, предстои през следващата година да започнем да рекламираме, че България е привлекателна дестинация за работа. Има сектори с доста атрактивни възнаграждения, с добри социални придобивки“, коментира министър Русинова.

Няколко са новостите, чрез които МТСП планира да върне българите от чужбина, разказват от ведомството. Нова платформа

уебсайт ще дава възможност за повече информация

и ще улеснява подаването на документи на хората. Ще се създадат предпоставки човек да има по-облекчен достъп до услуги. Това ще стане възможно от едно място – Агенцията по заетостта, да се подават документи към общината, НОИ и НАП. Ще може и да се получава информация не само за работното място, но и за условията за живот в избрано населено място, разяснява още зам. социалният министър. Новата услуга ще заработи до средата на 2020 година, увери Русинова.

За желаещите да се върнат и да работят в България ще има и пакет от финансови стимули. Таванът му ще бъде 1200 лева. Ще се включват няколко неща –

покриване на наема за жилище в рамките на 1 година

отпускане на средства за езикови курсове за член от семейството или за курсове, за професионалната квалификация, тъй като е възможно съпруг или съпруга да не говори български. Ще се покриват и разноските в рамките на до 4 месеца за детегледачка от бюрата по труда, за времето, в което семейството се установява и детето не е записано да посещава детско учебно заведение, разяснява Зорница Русинова. За да бъдат стимулирани част от тези квалифицирани хора да работят не само в големите градове като София, Пловдив, Бургас, а и в по-малки населени места, с по-малки фирми, в случаи, че работната заплата е по-малка от средната за страната, от социалното министерството ще осигурят половин минимална работна заплата върху основната, която човекът получава. По този начин ще се развива и бизнес икономиката в по-малките населени места, разяснява Русинова. В тази програма ще могат да кандидатстват не само българи учещи в чужбина, а и граждани на ЕС. Програмата EURES се финансира от Европейския социален фонд. От септември тази година България е участник в мрежата. Организират се онлайн трудови борси, където български работодатели имат възможност да отворят платформа и в реално време да провеждат интервюта. През следващата година ще има няколко такива мрежи за набиране на нови работници, желаещи да се развиват в България, коментира още зам. социалният министър Зорница Русинова. С 5 милиона повече, или общо 10 милиона, ще отдели социалното министерство по програма EURES. Идеята е да се изработи нов стимулиращ пакет за завръщане на мигрирали българи.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.