70 милиона лева за нови училища и забавачки в страната
2

70 милиона лева за нови училища и забавачки в страната

70 милиона лева се заделят в бюджета на Министерството на образованието за строеж на нови детски градини и на училища, както и за доизграждане на училища. Това съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев в рамките на конференция „Компетентно базирано образование и педагогика на 21-ви век”, проведена в ПУ „П. Хилендарски” в Пловдив.

Той уточни, че сумата от 70 милиона лева е вече планирана за следващата бюджетна година, като се надява средства в същия размер да бъдат утвърдени и за 3-годишната програма. Парите са за цялата страна и все още не са разпределени. „Надявам се тук, в Пловдив, да има достатъчно средства за изграждане на поне едно ново училище”, уточни той. Вълчев уточни, че ще настоява, освен в Пловдив, да има финансиране за строителство на нови училища и във Варна, и в Бургас, като отделно ще са детските градини. „Всъщност недостиг има вече не в детските градини, а в яслите и училищна инфраструктура“, каза той.

По думите му най-голям проблем с базата има в София, Пловдив, Варна и Бургас. „. В останалите градове проблемът е значително по-малък, а в Сливенско имаме села с над 500 деца и ученици, за които няма достатъчно база – детски градини и училища. Т.е. в тези четири града и област Сливен ще бъдат насочени най-много средства“, уточни министърът. Според Красимир Вълчев не трябва да се пренебрегва и фактът, че трябва да се премине към едносменен режим на учене, тъй като проучвания показали, че условията за учене били по-добри при едносменен, отколкото при режим на две смени. „Все повече проучвания показват, че когато децата започват учебния процес по-късно, са по-малко демотивирани да учат, мозъкът им работи по-добре. А в някои училища, в които учат деца от уязвими групи и работят на една смяна и са качили началния час, са повишили посещаемостта на децата“, заяви още министърът на образованието.

10 млн. лв. са планирани в проектобюджета на МОН за 2020 година за национални програми в системата на висшето образование, съобщи още  Вълчев. По думите му ще бъдат предвидени средства за практика на завършващите с педагогическа правоспособност и за т.нар. базови училища, както и за други програми. „Тяхната цел е да бъдат гъвкав инструмент, с който да накараме ВУЗ-овете да разработят конкретни политики или да ги насочат към конкретни дейности. С тези национални програми ще стимулираме висшите училища да променят учебните програми, особено в професионалните направления”, заяви той. Министърът на образованието за пореден път подчерта, че е важно как образованието прави прехода към 21-ви век. Този преход трябва да премине през промяна на учебните програми, компетентностния подход, както и през методите на преподаване.

Самото преподаване трябва да е по-интердисциплинарно, в по-голяма степен да провокира интереса на учениците, минава през изпитните програми и материали, за какво изпитваме учениците, обясни Вълчев.

„Освен базовите компетентности на бъдещите учители, ще се добавят още предприемачески, граждански, обществени и дигитални умения, занапред ще трябва да залегнат и такива, свързани с взаимодействие с машини, базирани на изкуствен интелект, разбиране на алгоритми и дигитална креативност. Предполага се, че сегашните ученици ще активни на пазара на труда през следващите 40-50 години и ще им се налага да работят с машини, затова трябва да бъдат подготвени”, каза още той.

Част от парите за програми ще се пренасочат към допълнителни стипендии за най-добрите ученици. Това са 10-те% от младежите младежи с най-добри резултати от матурите, които впоследствие учат педагогически и някои от инженерните специалности, към които няма интерес, но има нужда от кадри. Според него директорите трябва да стимулират креативните учители. „Ние също ще ги стимулираме с всички мерки и инструменти. Сега направихме награда за креативни учители на училищно, областно и национално ниво. Не можем да отличим всички, но целта е да спомогнем това да се наложи като доминираща култура. Това е преходът, който правят образователните системи от 20 към 21 век”, заяви Красимир Вълчев.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.