107 лв. на мегаватчас доближи на едро токът за първия работен ден (ОБНОВЕНА)

107 лв. на мегаватчас доближи на едро токът за първия работен ден (ОБНОВЕНА)

За петък средната цена на пиковия ток с двайсетарка нагоре

107 лв. на мегаватчас доближи на едро токът за първия работен ден, сочат данни от сайта на БНЕБ. Базовата енергия е била изтъргувана вчера в сегмента „Ден напред“ на средна цена от 90,77 лв./МВтч, пиковият ток е достигнал средна цена от 106,64 лв./МВтч, а извънпиковата в часовия диапазон от 01:00 до 08:00 часа и между 21:00 и 24:00 часа - по 74,90 лв./МВтч. За петък средната цена на пиковата енергия достигна 136,07 лв. за мегават час, извънпиковият се изтъргува в четвъртък по 96,25 лв./МВтч.

От Българската независима енергийна борса (БНЕБ) информират, че търгуваните количества на последната за 2019 г. тръжна сесия на пазар "Ден напред"

са отбелязали абсолютен рекорд, достигайки 35 865,20 МВтч


а ден на доставка 1 януари 2020 г. Средната почасова мощност е била 1494,4 мегавата. Това е най-високият търгуван дневен обем от 19 януари 2016 г., когато е започнал работата на пазар "Ден напред", допълват от БНЕБ. Борсовият оператор през 2019 г. е отчел общо шест рекорда, пише още в съобщението.

"Газов хъб Балкан" започва от днес многостранна търговия на организирания борсов пазар, съобщиха от дружеството. Сделки се очаква да се правят и в сегментите краткосрочен сегмент (spot), дългосрочен сегмент и брокерска услуга. Краткосрочният (спот) сегмент на платформата ще предлага краткосрочни стандартизирани продукти "в рамките на деня", "ден напред", както и продукти за нуждите на балансиране на мрежата на операторите на газопреносни мрежи. За удобство на членовете на платформата ще се предлагат и комбинация от няколко поредни газови дни - продукти уикенд, отделни дни и комбинация от тях.


Търговията ще се осъществява на анонимен принцип Регламент (ЕС)

номер 312/2014, уточняват от газовия хъб.

Дългосрочният сегмент на платформата за търговия ще предлага продукти, търгуеми на средносрочна и дългосрочна база на анонимен принцип, както следва - месечни (до 60 месеца напред); тримесечни (до 20 тримесечия напред); годишни (до 5 календарни години напред), се посочва още в съобщението.

Брокерската услуга дава възможност за подписване на договори за покупка на газ от страна на крайни клиенти/крайни снабдители, пряко присъединени към газопреносната система на България, без за тях да възникват разходи за членство на платформата за търговия и без да има нужда да получават достъп до услугите по достъп и пренос през мрежата.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.