7 пъти повече ток в сегмента „Ден напред“ купен на борсата през юли

7 пъти повече ток в сегмента „Ден напред“ купен на борсата през юли

Близо 7 пъти повече електрическа енергия, или 1505 GWh, са търгувани на пазар „Ден напред“ през юли тази година в сравнение със старта на този сегмент през януари 2016 г., сочи отчет на Българската независима енергийна борса (БНЕБ.

През петата година от функционирането си този сегмент се утвърждава като най-предпочитан от търговските участници и почти всеки месец отбелязва рекордни изтъргувани количества енергия. В сравнение с юли 2019 г. увеличението на търгуваните обеми е двойно, а спрямо юни 2020 г. - с 42%.

След силния ръст на броя на регистрираните участници през първите три години на функциониране на пазара „Ден напред“, в момента активните участници са 81, изтъкват от БНЕБ. Броят им надвишава този в повечето държави в региона, което е една от предпоставките за постигане на справедливи референтни цени. В същото време се счита, че максималният брой на активните пазарни участници е почти достигнат, като се има предвид степента на либерализация и съществуващата законова рамка в страната ни.

Значението на пазарния сегмент „Ден напред“ се доказва от рязкото увеличение на дела на търгуваната енергия на този сегмент спрямо общата консумация. Постигнатите ценови нива на сегмента са най-представителната информация за състоянието на електроенергийния пазар в България, посочват още от енергийната борса.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

НАЙ-ГЛЕДАНИ