7% от слънчевите очила се оказаха менте

7% от слънчевите очила се оказаха менте

В НАЧАЛОТО НА ЛЕТНИЯ СЕЗОН

Около 7% от проверените слънчеви очила в търговската мрежа в цялата страна не отговарят на изискванията, т. е. са менте. Това показаха резултатите от масовите проверки на инспекторите на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН), предоставени за „Монитор“.

Според експертите значително намаляват констатираните несъответствия, като при подобни акции само преди година откритите нарушения са били при 20% от разпространяваните продукти.

Тазгодишните инспекции са били в 246 обекта и са били съсредоточени извън специализираните оптики, за да се обхванат малки търговски обекти, супермаркети и бензиностанции, където обикновено се регистрират най-много нарушения.

Инспекторите на ДАМТН са проверили 552 различни модели очила като при 40 от тях са установени следните несъответствия: 37 с липсваща инструкция за употреба на български език, както и 17 без маркировка за съответствие. За констатираните нарушения са съставени 40 акта за установяване на административно нарушение и 17 заповеди за спиране разпространението или използването на несъответстващия артикул, изземване и унищожаване в съответствие с предвидените законови изисквания, обясняват от държавната агенция.

По време на инспекциите са били закупени и образци от детски слънчеви очила от различните търговски обекти на територията на цялата страна, които са изпитани в лаборатория. Резултатите показват, че всички модели съответстват на приложимите европейски изисквания.

Според закона слънчевите очила трябва да бъдат придружени с инструкция за употреба, като е задължително тя да бъде преведена и на български език. От книжката потребителят трябва да се информира за класа на филтъра на очилата, който трябва да бъде обозначен с цифра от 0 до 4. „Хората трябва да имат предвид, че с повишаване на това число, защитните свойства на слънчевите филтри от UV лъчите са по-високи“, допълват специалистите. Те обаче предупреждават, че когато очилата са с филтри от клас 4, те не трябва да се използват при шофиранe, защото стъклото би намалило видимостта на шофьора.

В случаите, когато производителят е обявил, че е произвел дадени очила с филтри, които имат и поляризиращ ефект, това означава, че при тяхната употреба зрението на човека ще бъде предпазено и от отблясъците на UV лъчите. Така е важно да знаем, че отблясъците на лъчите намаляват при наличието на тази функция, но при различните категории на филтрите процентът е различен. Филтрите от клас 2, 3 и 4 намаляват отблясъците до над 78% клас 1 предпазват до над 60 на сто, а филтрите от клас 0 нямат поляризиращ ефект.

Офталмолозите пък заявяват, че навлизането на UV лъчи през по-тъмна плака, която причинява разширяване на зеницата, е по-вредно, отколкото неносенето на очила, тъй като навлизат повече лъчи, отколкото ако човек използва естествените си защити към ярка светлина – жумене, свиване на очите и т.н. Използването на очила без пълна защита от деца е абсолютно недопустимо.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.