7 млн. кубика вода изпуснати  от „Студена“ на три пъти
2

7 млн. кубика вода изпуснати от „Студена“ на три пъти

Окръжната прокуратура: Двамата министри са бездействали, не са упражнили контрол.

7 милиона кубика вода са изпуснати от язовир „Студена“ през май, юли и август, като това се е случило в момент, когато реките спират да захранват язовира. Това стана ясно от думите на говорителя на Окръжната прокуратура в Перник Николай Цветков пред БТВ, който се позова на данни, изпратени им от МОСВ.

Поводът за коментара му бе водната криза в Перник, в резултат на която градът е под строг режим. Заради случилото се Районната и Окръжната прокуратури започнаха проверка – първата на местно ниво, а втората – на централно, в рамките на която поискаха данни от двете отговорни министерства – МРРБ и МОСВ. Проверката е показала, че двамата министри Петя Аврамова и Ненов Димов също носят отговорност за кризата, както и че са налице данни за евентуално осъществена безстопанственост. Казусът обаче ще бъде решен от спецпрокуратурата, която


трябва да реши дали повдигне обвинения срещу двамата министри

или други служебни лица. „В общи линии това е бездействие. Въпреки че са получавали данни, те не са направили нищо като мерки“, каза Цветков и поясни, че мерки са предприети едва ноември. Той увери, че водата в язовира започва да намалява и това се виждало значително преди септември.

В отговор на твърдението на регионалният министър Петя Аврамова преди дни , че намаленият дебит в язовира е заради климатичните промени и по-малкото валежи, Цветков посочи: „Водата в язовира не е изчезнала, защото е ударена от метеорит“. Той поясни, че в началото на всяка година се правят прогнози колко вода ще постъпи. Имало и месечни справки, които постъпвали в МОСВ, където се посочва какъв е полезния обем колко е нужно за битови нужди и за промишлените предприятия в региона – „Топлофикация“ - Перник и „Стомана индъстри“. По думите му тази справка двамата министри – на МРР и МОСВ е можело да си я правят. В тази връзка той поясни, че според него е налице основателно предположение за образуване на досъдебно производство. Едва след това експертизите


трябва да докажат какви са нарушенията и кой носи отговорност

– министри , директорът на Басейнова дирекция в Благоевград, шефът на ВИК в Перник , областният управител или кмета. Той припомни, че за ремонта на язовирната стена са били изтеглени 32 млн. лева. За целта е била докарана фирма, която да използва водолази. Имало е уверения, че това няма да попречи на водата и няма да източват вода в период на безводие. Въпреки това през май, юли и август са били изпуснати 7 млн. кубика вода. Цветков поясни, че язовир „Студена“ е изравнител и побира водата през цялата година, за да може, когато е по-сухо и дебитът е по-малък, нивото да се запазва. Той изтъкна, че цялата мрежа в Перник е стара. МРРБ отговаря за стената на язовира, а МСОВ за водата и тук се преплитат отговорностите. „Всеки чака другия да свърши работа. Същото се повтаря и надолу по веригата. Безстопанственост има и когато няма упражнен контрол от страна ма министрите на тези две министерства“каза още Цветков.

Междувременно стана ясно, че следващата седмица Перник ще има нов воден режим. Кметът на града Станислав Владимиров обясни, че в началото на седмицата ще се свика и Кризисен щаб. "Преминаваме вече на по-болезнен воден режим, ще е едноразов и ще влезе може би началото на седмицата, а новото ръководството на ВиК продължава да прави разчети", допълни още Владимиров. Кметът обяви, че има уверението от МРРБ, че всички начертани стъпки, ще започнат да се изпълняват. "В понеделник ще съм отново в МРРБ, след това в МОСВ, за да започнат да се изпълняват всички тези стъпки, които бяха начертани", допълни още Владимиров. Той обяви, че в момента се правят


допълнителни проучвания в МОСВ,


за да може да бъде увеличен притока в язовир "Студена". На въпрос докога ще продължи водният режим в града, кметът на Перник обясни, че разчетите са до края на март и началото на април във воден режим да има достатъчно водни количества, които да осигурят достъп до питейна вода на всички абонати. "Надяваме се времето да бъде по-благосклонно към нас ", допълни Станислав Владимиров.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.