Предлагат 7-ми и 12-и клас да се върнат в училище само за часовете по български и математика

Предлагат 7-ми и 12-и клас да се върнат в училище само за часовете по български и математика

Учениците от 7-ми и 12-ти клас да се върнат в училище само за провеждането на часове по математика и български език и литература. Това предлагат от Синдиката на българските учители във връзка с анонса на правителството, че тези випуски ще влязат обратно в класните стаи, тъй като ще кандидатстват с оценките от предстоящите им изпити.

„Това 7-ми и 12-ти клас да влязат в училищна среда ще бъде след 26 май, защото дотогава ще имаме една много сериозна подготовка“, посочи председателят на синдиката Янка Такева. Но вероятно учениците ще влязат обратно в клас само за една седмица, непосредствено преди матурите. Всички останали класове и учебни часове ще продължат дистанционно. Според Такева обаче не всички учители ще са съгласни да влязат обратно в клас. „Мисля, че българският учител не е много готов. Той е в рисковата група, затова ще става по желание“, заяви тя.

Според директора на столичното 51-во СОУ „Елисавета Багряна” Асен Александров обаче трудно може да се спазва дистанция в училище. „Трябва да решим ще се рискува или не“, коментира той. Според Александров, за да се намали рискът от разпространение на заразата, ключът е хигиената. „Няма как да стоят 6 часа с маски. Ние да пишем, а те да ни слушат. Те са подивели тези 2 месеца“, коментира той.

Директорът обясни, че провеждането на матурите ще бъде възможно при определени условия в извънредната ситуация. „Няма да бъдат по 15 души в стая, а например по 6 в стая по 50 кв. Просто учителите ще бъдат натоварени малко повече. Вместо два дни дежурни, ще са в четири дни дежурни като квестори“, смята още Александров.

Социологическа агенция пък ще има задача да направи проучване сред родителите и учителите и чак тогава да се вземе окончателно решение. Преди да се върнат в клас част от учениците ще бъде потърсена и позицията на Националния оперативен щаб.

До 10-ти май ще бъде обявен и материалът, върху който ще се провеждат изпитите на база на проучване от училищата. В материалите няма да бъдат включени усвояванията по време на дистанционното обучение.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.