7 инспектори влязоха в къщата на бивша учителка в Лясковец (ОБЗОР)
4

МЗХ проверява къщите за гости

7 инспектори влязоха в къщата на бивша учителка в Лясковец (ОБЗОР)

Седем инспектори от Министерството на земеделието и храните и колегите им от ДФ „Земеделие” извършиха внезапна изненадваща проверка в къща за гости в Лясковец. Къщата „Епохи” е била избрана съвсем произволно от журналисти в София и името и е съобщено половин ден преди самата визита и на самите проверяващи.

Къщата за гости е собственост на Пламен Качамаков, но се стопанисва от майка му Димитринка. Тя е бивша начална учителка и се кълне, че няма никакви нито родствени, нито приятелски, нито каквито и да е връзки и познанства с политици, депутати и лица на отговорни държавни постове. Самата къща е стара, на повече от 150 години и е със статут на паметник на културата. В купуването и обзавеждането и семейството е дал над 400 хил. лв. основен финансов двигател са двамата сина на Димитринка, които са завършили туризъм и рабоят в престижнасветовна туристическа компания. От тях е и идеята за къщата, която е реализирана перфектно. В сградата има 7 стаи за общо 17 гости. Всяка стая е с уникален интериор, част от стените са каменни и във сяка има библиотека, предино с книги на английски език. Сред гостите преобладават семейства и приятелски компании от Румъния, но освен тях тук идват у португалци, французи, и разбира се, много българи от цялата страна. Самата стопанка Димитринка научава за проверката от журналистите, минути преди в къщата да пристигнат самите инспектори. Проверката не я плаши, защото няма какво да крие. „Имам документи за всичко, което е направено по къщата за гости. Всичко е напълно прозрачно. Плащаме си данъците, таксите и всичко каквото е необходимо. Не укриваме нищо. Къщата се използва само за целта, за която е обявена, за туризъм и отдих на гости. Аз живея в съседната къща и тук идвам само, когато някоя група иска да им наготвя. Не сме къщи за тъщи”, с усмивка споделя Димитринка Качамакова.

През първия програмен период собствениците на къща „Епохи” са кандидатствали през Местната инициативна група „Лясковец – Стражица” и са получили сумата от 68 хил. лв. за довършителни дейности и обзавеждане. За новия програмен период 2014-2020 те кандидатстват за 75 хил. лв. за закупуване на: климатична инсталация, конвектор, бойлер, маси, столове, пейки, шезлонги, фреза, снегорин и оборудване на допълнителна сграда. Проверката на къщата за гости продължи повече от два часа. Докато част от инспекторите нищеха цялата документация, останалите обходиха помещенията и на място провериха дали описаното в документите имущество отговаря на реалното. След приключването на проверката министерските служители се произнесоха, че нарушения не са открити. Къщата напълно функционира според предназначението си, документите са изрядни и становщето, което ще бъде изготвено от проверяващите ще бъде напълно положително.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.