7 хил.евро  най-много ще получи ферма за коронавируса

7 хил.евро най-много ще получи ферма за коронавируса

Най-много 7 хил.евро  ще получи земеделско стопанство като обезщетение за разходите и загубите, свързани Коронавируса. Това съобщиха от Министерство на земеделието, след като бе представена схемата, по която ще се плаща. 100 млн. лева е олщата сума, която дава Брюксел за българското земеделие във връзка с епидемията. 

Заместник-министър д-р Лозана Василева заяви, че същественото изменение е в първата подмярка-COVID-1 , която обхваща чувствителните сектори – „Плодове и зеленчуци“, „Маслодайна роза“ „Винени лозя“, „Декоративни растения“, „Животновъдство“ и „Пчеларство“. Тя припомни, че първоначалната визия на Министерството бе помощта да се предостави чрез изчисление на ставка на площ и на глава животно. „Тази ставка включваше изчислените разходи за дезинфекция, превенция и всички допълнителни разходи, които земеделските производители се наложи да извършат, във връзка с ограничителните мерки и заповедите на Министерството на здравеопазването“, обясни още д-р Василева. По думите й, по така предложената концепция ЕК е изразила несъгласие. „Комисията предложи да направим преразглеждане на нашата визия, а именно земеделският производител да получи помощ под формата на еднократна сума, в зависимост от размера на площите, броя на животните и пчелните семейства Таванът на плащането е 7000 евро за стопанин“, поясни заместник-министър Василева. Тя бе категорична, че целта е максимално да отразят размерите на земеделските стопанства и да се получи справедлива сума за съответните групи. „Нямаме промяна в стойностите, в бюджета, а само в начина на предоставяне на помощта. По подмярката е възможно да има натрупване. Например, ако имаме плодове и зеленчуци, може да се вземе еднократната сума за плодовете, плюс еднократната сума за зеленчуците, но не повече от 7 000 евро“, обясни д-р Василева.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.