0

С едем дела срещу МБАЛ-Велинград за 520 000 лв. се водят за предоставяне на фалшиви сертификати, с които са усвоени неправомерни средства от бюджета на НЗОК. Това пише в доклад на и.д. управител на лечебното заведение д-р Атанас Ташев до Общинския съвет в града.

Седем дела срещу МБАЛ-Велинград за 520 000 лв. се водят за предоставяне на фалшиви сертификати, с които са усвоени неправомерни средства от бюджета на НЗОК. Това пише в доклад на и.д. управител на лечебното заведение д-р Атанас Ташев до Общинския съвет в града.

Болницата е натрупала и задължения за 1 250 000лв., както и са сключени договори, е показала проверка на временното ръководство в здравното заведение. Ако заведените дела бъдат спечелени от НЗОК, болницата в курортния град няма да има пари за заплати за 2 месеца, а в нея работят около 260 души персонал-медицински и помощен. Открити са и сериозни нарушения при сключването на договори-директно с фирмите, без санкция на Общински съвет-Велинград, липсвали и процедури за сключване на обществените поръчки.

Така напр. е закупена апаратура за 104 000 лв. без да е обявена обществена поръчка и без решение на ОбС в града. Лечебното заведение стана печално известно през миналата година, след като пазарджишкият съд отстрани управителя д-р Жеко Чешмеджиев. Прегрешението му бе, че е използвал неистински документи като длъжностно лице, за да се източват пари от Здравната каса. Докладът на и.д. управител на МБАЛ-Велинград д-р Атанас Ташев е изпратен до ситипарламентаристите, но днес няма да се гледа в дневния ред на сесията.