7,2% от цеховете и складовете чакат наематели

7,2% от цеховете и складовете чакат наематели

Сделките с магазини надолу с 80 на сто

7,2% от индустриалните площи в страната чакат наематели, сочи анализ на пазара на Colliers.

Според анализаторите от началото на годината индустриалните площи изместват офисите като най-предпочитан сегмент от инвеститорите на пазара на бизнес имоти в България

благодарение на развитието на онлайн търговията

стимулирано от пандемията. Индустриалните имоти са смятани за най-сигурната инвестиция, смятат брокери. Обемът на инвестираните средства в индустриални и логистични обекти у нас е нараснал над три пъти от началото на годината до края на септември спрямо деветмесечието на 2019 г. Привлекателността на активите от сегмента на дистрибуцията и логистиката се е увеличила с 20% през последните пет години, като 80% от участниците в допитване сред инвеститори ги оценяват като атрактивни за влагане на капитали.

Тласък на строителството на индустриални и складови площи у нас е дало и

поевтиняването на терените

Почти навсякъде цените паднаха и това беше сигнал за инвеститорите в логистика. От април насам те придобиха немалко терени за бъдещи проекти в сегмента, отчитат анализаторите.

От началото на пандемията инвестициите в търговски площи са се сринали с 80%, тъй като след март не са били сключени никакви сделки за придобиване на молове, а започнали преди пандемията сделки не са били приключени, тъй като инвеститорите са се отказали за тях.

От началото на годината пък се отчита наполовина по-нисък интерес към офисите спрямо 2016 г., като

едва 33% от инвеститорите ги определят като атрактивен актив

за инвестиция. Привлекателността на жилищните площи сред инвеститорите отчита ръст с 16% от януари досега.

Според имотни брокери обаче макар и празни офисите остават желана инвестиция, тъй като те са обвързани с дългосрочни договори, които не позволяват на наемателите да правят резки промени. В същото време харчовете на компаниите за наем на площи са по-малки, отколкото за персонал, така че това не е огромно разходно перо в бюджетите им. Затова инвеститорите смятат, че инвестицията в офис площи все още е стабилна и перспективна. Анализаторите прогнозират служителите да се върнат трайно в офисите си през втората половина на 2021 г. и ако наемателите са освободили част от офисните си площи, ще изпаднат в ситуация да наемат нови.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.