Снимки

Визитка:

Роден е на 19 октомври 1959 г.

Завършил е Медицинския институт в Пловдив през 1985 г.

След дипломирането си започва работа в отдел „Противоепидемичен контрол” в ХЕИ – Хасково

Повече от двадесет години работи в областта на надзора на заразните болести

 

 

- Д-р Кунчев, на какво се дължи бумът на въшки в страната?

- Много е трудно да се каже каква е причината. Най-вероятно на нормалните биологични цикли на развитие на такива паразити. Знаете, че в отделните години има пикове в развитието на комари, на кърлежи, на въшки и това трудно може да се обясни с температури или климатични проблеми. И те минават през такива цикли на по-широко разпространение. Така че тази година е годината на въшките. Ако проблемът беше само в едно-две училища, можехме да търсим като причина контактите между отделните деца. Оказва се обаче, че проблемът е масов. Особено в Пловдив и София е най-видимо, защото училищата са много. На базата на проверката установихме сравнително високо опаразитяване. Но вероятно проблем има навсякъде. Положителното в случая е, ако може изобщо да го наречем така, че въшките нямат кой знае колко пряко отношение към здравето на хората. В нашите условия те трудно могат да са преносители на каквото и да е. Става дума за типичен козметичен проблем и наистина на никой не му е приятно да се сблъска с него. Въпросът е, че изисква малко повече време и внимание. Има достатъчно разнообразни препарати на пазара, които могат да помогнат. Само че въшките са доста упорити и с едно измиване проблемът трудно може да бъде решен. Налагат се две-три обработки и внимателно почистване на живите гниди. В противен случай опаразитяването остава. Затова е добре, особено в по-ниските възрастови групи, да има и контрол върху контактите. Все пак децата си играят помежду си, понякога ползват едни и и същи гребени и шноли, които могат да улеснят пренасянето. Но както казах, това не е сериозен здравен проблем, така че няма място за големи притеснения. Ние сме дали подробни указания на сайта на столичната здравна инспекция какво да правят родителите, имаме готовност да консултираме всеки, който желае. Зачестили сме и контрола и затова нека родителите не се сърдят, че връщаме някои деца от учебните заведения.

- Препоръчителни ли са в случая и т. нар. бабини методи от едно време като мазане с мас, газ и оцет?

- Между другото такива смеси се оказват много ефективни. Но пък има модерни препарати, които вършат достатъчно добра работа. Знам, че на всеки му се иска да си намаже главата веднъж и с това да се реши проблема, но няма как.

- Какво сочат данните ви, има ли подобен проблем и в провинцията?

- Нямаме точни данни, защото не сме правили тотална проверка. Установихме това на базата на получени сигнали, затова разпоредих проверка в София. Оказа се, че опаразителността е наистина значителна. Подобни данни има и за Пловдив. Ясно е, че навсякъде има такъв проблем. Въпросът е родителите да не чакат последния момент, когато опаразитяването е масово. Защото ако в една детска градина има само 1-2 деца с въшки, за седмица проблемът ще е масов. Затова залагаме на контрола.

- Родителите подценяват ли проблема според вас?

- Подценяват го донякъде. Неприятно им е, но трябва да отделят малко време за обработка.

- По това време обикновено трябва да сме по-внимателни и за кърлежи. Зачестяват ли случаите вече и какви грешки допускаме?

- Наистина вече се появяват и първите случаи, тъй като са характерни за сезона. По принцип очакваме, че ще има голяма популация от кърлежи, защото пролетта беше влажна и избуя голяма растителност. Това е едно от условията за тяхното развитие. А ако има и животни, независимо дали става въпрос за безстопанствени кучета или други видове, тогава разнасянето става веднага. Дори в градовете през последните години кърлежи могат да се намерят по деца и домашни любимци и то само след разходка в централните паркове. Но всичко зависи от ситуацията.

- Какво да правим, ако си открием кърлеж?

- Да тичаме да търсим лекар за всеки един кърлеж не е наложително. Въпросът е колко време е минало от ухапването. Една от грешките, които допускаме, е, че особено след излет в природата не оглеждаме себе си и децата си. Ухапването от кърлеж е безболезнено, той отделя едно вещество, което обезболява и не се усеща впиването му. Така че може да се установи при преглед само визуално. Обича най-нежните места, меката кожа. Колкото по-рано свалим кърлежа, толкова по-малък е шансът за предаване на зараза. Но истината е, че тези заболявания си станаха характерни и за България.

- Има ли вече случаи на лаймска болест?

- Има, въпреки че са малко. Но очакваме бум през следващите месеци - май, юни. Обикновено годишно имаме между 200-300 случая на марсилска треска и 300-400 на лаймска болест. Разбира се, ние не си правим илюзия, че това са всички случаи. Някои от тях протичат леко и вероятно не се диагностицират.

- Какво е лечението и до колко е опасна лаймската болест?

- Различно е. Общо взето лаймската болест е по-податлива на лечение с антибиотици. Но ключовото е лекарството да бъде включено навреме. Но всяка страна има различни методи при лечението. Например в САЩ поради масовото разпространение на лаймската болест при всяко ухапване от кърлеж, независимо дали има или няма клинична картина, прибягват до изписването на антибиотик в рамките на една седмица. При нас това се прави по-рядко, не винаги е оправдано. Но пък изпуснем ли момента на ранно лечение на лаймската болест, може да се наблюдават последици 5-6, дори до 15 години след ухапването. Това може да засегне почти всички системи - нервна, сърдечно-съдова, опорно-двигателна. Обикновено симптоматиката е неврологична и тогава лечението е много трудно, почти невъзможно.

- Започна пръскането за комари, съставът на препаратите обаче може ли да ни предпази и от тигровите?

  • - За да отговоря на този въпрос, искам да поясня нещо друго. Заради разпространението и епидемиологични огнища на нодуларния дерматит при едрите животни, ще започне масово пръскане срещу различни преносители. А повечето от препаратите влияят на кърлежи, комари и др. С ограничаването на разпространението на нодуларния дерматит до голяма степен ще намалим популацията на различни животни, които пренасят различни заболявания - на комарите, като носители на западнонилска треска, на кърлежите.

- Но няма ли да се пръска само в определени райони, около границата, да речем?

- Поне за Южна България и пръсканията, и ваксинацията ще бъдат масови.

- И това ще ни предпази и от комари, и от кърлежи?

- Точно така. В голяма степен ще намали популацията им.

- Доколко сме застрашени от тигрови комари?

- Според мен ролята на тигровия комар малко се надценява. Другите комари също могат да пренасят достатъчно много болести - например западнонилски енцефалит и др. По принцип ние също имаме тигрови комари. Засичали сме такива в различни райони на страната, не са много, но ги има. Мерките срещу тях обаче са едни и същи.

- В момента сме в преходен сезон, кажете от какви вируси да се предпазваме?

- Наистина сме в преходен период. Срещат се някои респираторни заболявания, но ги няма типичните грипни вируси, нито пък типично летните ентеровируси. Доста хора са със симптоматика, но почти никой не търси лекар. Затова не е отразено в статистиката. Обикновено заболяването минава за 2-3 дни и протича без температура. Типични са за сезона, но не са епидемично разпространени.

- Доколко влияе промяната в температурите?

- Обикновено над 15 градуса разлика в температурите се отразява стресово на организма и го прави по-чувствителен. Но това няма голямо влияние върху респираторните заболявания. Климатичните промени влияят по принцип върху друго - че повече тропически болести вече се разпространяват на север през последните години. Това важи за маларията, западнонилски енцефалит и др.

 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Eнергийни сюжети или каква е връзката между леда, електричките и "Белене"

Явно последната седмица на петия месец от нашето председателство на Съвета на Европейския съюз ще протече под знака на две важни визити на български политици в Русия: отминалата вече среща на президентите на двете страни в Сочи и предстоящата среща на българския премиер с руския президент и с други официални лица на 30 май в Москва.

Побойниците от фейсбук

Късно следобед в събота до читалището в кв. "Гривица" в Шумен убили с нож млад мъж, баща на три деца. На пръв поглед мнозина биха отвърнали глава - битова свада на границата на квартала с циганската махала, някак си дежавю, което не предизвиква съпричастност. Можеше да си продължим с обърната глава, ако не беше цялата съботна активност на убиеца в социалните мрежи.

Вечната сила на пазарлъка

 Промениха се светът, хората и техните нрави. Няма го умилителния пазарлък от времето на Любен-Каравеловите герои. Дигиталната епоха иска своето.