Снимки

Улиците в София ще се мият по-често догодина и няма да бъде променяна такса смет. Това стана ясно след като Столичния общински съвет прие план за чистотата на София. Причините за по-честото миене на улиците са свързани с предстоящото българско председателството на Съвета на ЕС и мерките на общината за справяне с мръсния въздух в града. Разходите на столицата за почистване, събиране и третиране на отпадъците през 2018 г. ще бъдат близо 184 млн. лв., което с 11 млн. лв повече от тази година. „Основното увеличение е в дейностите, свързани с лятното почистване. Увеличаването на средствата и броя на кратностите за почистване чрез измиване на улиците е мярка, свързана както с грижа за чистотата на въздуха, така и имаща отношение във връзка със създаване на по-приветливо състояние на града. 4 пъти годишно миене на улиците с автоцистерна и 10 пъти с т.нар. дюзи“, обясни шефката на екологичната комисия към СОС Лорита Радева.

От своя страна зам.-кмета Йоана Христова допълни, че лятното почистване не включва само миене, а и метене. „Включва почистване от наноси на уличните платна, метенето и миенето на подлезите, на тротоарите“, обясни Христова. От опозицията обявиха, че главно ще се чисти около НДК, защото там ще се провеждат срещите с европейските гости и не подкрепиха доклада.

25,2 млн. лв ще отидат за третиране на битови отпадъци - основно в завода за боклука и инсталацията за компостиране. В тази сума се включват и таксите за депониране, които общината плаща на регионалните екоинспекции. 4,5 млн. лв. са заложени в за събиране и транспортиране на едрогабаритни отпадъци като стари мебели.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Некачествен ремонт срина цяло стълбище в Дупница

Максималната санкция в размер на 1500 лева ще бъде наложена от Община Дупница на местното ВиК заради некачественото изпълнение на възстановителните дейности при подмяна на водопровода на стълбите по улица "Родопи".

Ремонтират 50 училища и детски градини в София

50 училища и детски градини в София ще бъдат ремонтирани тази година. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова, която провери изграждането на нова сграда към 134 ДГ „Любопитко“ в „Красно село“. Средствата за реконструкцията на учебните заведения са от приватизационния фонд, продажбата на „Общинска банка“ и по ОП „Региони в растеж“.

Разходите на работодателите за труд нарастват с 6,8%

Разходите на работодателите за един отработен час за наетите от тях лица нарастват с 6,8% спрямо първото тримесечие на 2017г., това сочат предварителните данни на Националния статистически институт за същия период на 2018 г. Най-висок ръст е регистриран в икономическите сектори „Добивна промишленост“ - с 12,2%, „Преработваща промишленост“ - с 10.4%, и „Образование“ - с 10,3%.