Снимки

„Имам 42 години стаж, като преподавател. През всичките тези години съм провел около 15 000 изпитни процедури със студенти, магистри, докторанти, включително и съм бил в научни журита за избор на доценти и професори. С чиста съвест, честен кръст, никога не съм си позволявал даже да намекна, че искам подкуп”. Това заяви, като се прекръсти, по време на делото за отстраняването му от преподавателското място в окръжния съд в Пловдив проф. Симеон Василев от Университета по хранителни технологии, който е и председател на Съюза на учените в Пловдив.

Преподавателят бе арестуван миналата седмица и бе обвинен от окръжната прокуратура, че с помощта на Димитър Д. и Петър К. е поискал 600 лева от студента Боян Атанасов. Той пък бил късан близо 2 години на два изпита – „Механика – втора част” и „Съпротивление на материалите”. „Не искам да бъда отстраняван от университета в името на моите около 400 студенти, които трябва да изпитам по време на тази сесия. Защото в противен случай ще трябва да ги изпитва друг преподавател, който не им е чел курса”, каза още проф. Василев. До 29 февруари 2016г. той е бил ръководител катедра „Техническа механика и машинознание”, който пост е мандатен. След тази дата е останал в катедрата, като професор. „Всички доказателства по делото сочат, че студентът Боян Атанасов е искал да си купи изпита. Той отишъл при един от обвиняемите, който е с мярка „подписка”, за да го попита – „Можеш ли да ме уредиш? Този изпит е толкова труден, че явно ще трябва да го купя”, каза по време на делото адвокат Йордан Давчев, който е единият от защитниците на проф. Василев.

Според прокурор Анна Викова студентът е дал 600 лева, чрез посредник, като не се е явил на изпита, но въпреки това в електронното му досие в системата на университета професорът е нанесъл тройка. Това обаче категорично бе отречено от двамата адвокати на преподавателя, според които оценка срещу името на студента не била нанасяна.

Все пак, за да не попречи на разследването, тъй като предстоят разпити както на студенти, така и на преподаватели, съдът уважи искането на прокуратурата и отстрани проф. Симеон Василев от преподавателското му място в УХТ. Това не е окончателно и може да се обжалва в 3-дневен срок пред апелативния съд в Пловдив. 

 

 

 

 

 
 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Пуснаха под домашен арест втория задържан надзирател във Варна

Окръжният съд във Варна пусна под домашен арест втория задържан надзирател от Варненския затвор. Служителят в системата на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“, Милен Добрев е с мярка „домашен арест“, като няма право да напуска жилището си без разрешение на прокуратурата.