Варна ще посрещне новия летен туристически сезон с обновена Крайбрежна алея, съобщи Андрей Василев, представител на концесионерите. „Започнахме реновирането, реставрирането и укрепването на сградите на Централните и Северните морски бани още от миналата година, включително Калните бани и водолечението, на които сме собственици от миналата година - коментира Василев. - Варненци вече знаят как изглеждат архитектурно проектът за Алея Първа, който е за 7 млн. лв. Само през тази година инвестицията ще е за близо 4 млн. лв. и включва реставрация, конструктивно укрепване и реновиране на морските бани. Имаме съгласувани проекти от Министерството на културата, тъй като тези сгради не са архитектурни паметници, но попадат в охранителната зона в историческото ядро на Морската градина. Още през 1926 г., когато са изградени, те са представлявали съблекални за мъжете и жените, които са посещавали поотделно плажа. Централната морска тераса е била естествената преграда между дамското и мъжко отделение“, припомни Андрей Василев.

През 1998 г. тогавашното ръководство на държавна фирма “Лазур” е решило, че тези сгради са изчерпали функциите си като съблекални. Тогава се поставя начало на промяна на предназначението им за заведения за хранене, увеселителни заведения и ресторанти. Оттогава до днес те функционират с този статут. „За годишнината им решихме да направим ремонт, защото такъв отдавна не е правен”, каза още представителят на концесионерите.

Мащабната промяна трябва да приключи до края на май. Ще се изгради дъждовна канализация, каквато липсва в Морската градина. За развитието на СПА-туризма в проекта Алея Първа е заложено изграждането и на термален балнеологичен център с таласотерапия и калолечение. Във връзка с проблемите, които имаше през последните няколко години с диво къмпингуващите с каравани по Алеята и замърсяването на околното пространство, Василев заяви: „Адмирации за промяната на правилата за къмпингуване. За мен беше неочаквано, но тъкмо навреме. Няма европейска държава, където да се къмпингува на места, различни от разрешените. С промените на закона, нещата се вкарват в нормални рамки. Това е и начин да се опазва природата. Не може просто така, да си опънеш палатката някъде, да запалиш огън”.

 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

24 билки забранени за бране през тази година

Мурсалският чай и тази година е забранен за бране, дори за лични нужди, на територията на цялата страна, заради застрашените му находища. Това припомнят от Националната служба за защита на природата към Министерството на околната среда и водите във връзка с традиционното отбелязване на Еньовден.