Снимки

Срещат се двама съседи. Единият бил измъчен и притеснен.

- Как е? - пита Гошо.

- Не е добре. Моите хлебарки обявиха война на съседските.

- Е, радвай се, де. Тъкмо ще се избият по между си!

- Да, бе. Вчера докараха в плен 1500...

Колкото е да е шега, междусъседските игри обикновено прерастват във войни. Нещо като при Кели и Мат от „Да разлаем съседите“. Сигурно мнозина са били изправени на нокти, когато със сетни сили са се опитвали да приспят новороденото си дете, докато отсреща се вдига купон и музиката е усилена до дупка. Тогава се чудиш какви хватки да прилагаш, за да се справиш с шумните комшии. Наскоро дори мъж от Севлиево се оплака, че не може да спи заради кучето на съседа си, защото лаело непрекъснато. Опитвал какво ли не - криел се в мазето, слагал тапи за уши и дори нахлупвал плик на главата си, започнал да свири на пиано. Просто за да отвърне на удара. Съседът обаче упорствал и казал, че ако трябва, институциите да преценят дали кучето лае силно. Друг шемет пък наскоро подаде жалба заради тормоз от кукуригането на петел. Сега строителни работници зазидаха прозорците на баба, защото от години със съседите си се съди заради имот. И след като не разрешили проблема, действали кардинално. Все реални истории от ежедневието ни, които в миналото сигурно биха звучали безумно за българите от старо време. Тези, които се събираха по диреците, деляха хляб и сол и тичаха до съседа, когато нямаш яйце за застройката на супата. Така беше по време на детството ми на село. Комшийките идваха у нас и предяха по цял ден с баба ми на топло до печката. Никой нищо не делеше и за нищо не се караше. А днес постоянно гледаме в чуждата паница. Дразним се, ако някой съсед си купи нова кола или пък пребоядиса къщата. Веднага започваме да се чудим от къде е извадил пари. Не дай си Боже да отиде на почивка в чужбина. А колко от вас могат да се разберат с комшиите от блока? Та все не можем да се разберем какви пари да съберем за ремонта на покрива, за освежаване на входа или за чистачка. Ами с домоуправителя? Все някой нещо не е чул или разбрал. Злобата ще ни убие. Та още Елин Пелин беше казал, че ако у нас се роди гений, той ще бъде на завистта. Междусъседските спорове стават все повече, но се разрешават трудно. И явно нито мирно, нито тихо. Затова за да не си усложняваме живота, е добре да залагаме на диалога. Иначе ще продължаваме да се самоизяждаме. А междусъседските игри ще прерастват във войни. Въпросът е какъв ще бъде изходът.

 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Eнергийни сюжети или каква е връзката между леда, електричките и "Белене"

Явно последната седмица на петия месец от нашето председателство на Съвета на Европейския съюз ще протече под знака на две важни визити на български политици в Русия: отминалата вече среща на президентите на двете страни в Сочи и предстоящата среща на българския премиер с руския президент и с други официални лица на 30 май в Москва.

Побойниците от фейсбук

Късно следобед в събота до читалището в кв. "Гривица" в Шумен убили с нож млад мъж, баща на три деца. На пръв поглед мнозина биха отвърнали глава - битова свада на границата на квартала с циганската махала, някак си дежавю, което не предизвиква съпричастност. Можеше да си продължим с обърната глава, ако не беше цялата съботна активност на убиеца в социалните мрежи.