Все повече британски университети вдигат летвата, като въвеждат минимални изисквания за разглеждане на кандидатури. Така до прием стигат само онези кандидати, чиито предварителни характеристики са най-високи. Това съобщи шефката на една от водещите посреднически агенции за образование в Европа Бистра Илиева. Тя обясни, че изискванията могат да бъдат допълнителни с оценки от матури, бележки от десети клас, допълнителни практики и др.
Няма отлив от желаещите да учат на Острова след Брекзита, коментира  консултантът Благовеста Евтимова. 6195 наши студенти учат там по данни за 2015 година, като тенденцията е всяка година

между 1650-1800 български младежи да се записват

в британски университети, отчетоха от посредническата агенция. Това нарежда България на девето място сред държавите от ЕС по численост на студентска общност.
Въпреки че изтече срокът за приоритетно кандидатстване в британски вузове за 2017 година, за закъснелите студенти все още има шанс. Традиционно след 15 януари университетите ще обявят в кои специалности продължава приемът на документи. Благодарение на отменената ограничителна квота за прием на студенти периодът за кандидатстване в повечето английски университети се удължава до 30 юни 2017 година.
Според последните данни през 2014 година

в Холандия е имало 2024-ма български студенти

записани в държавно акредитирани университети и програми. Това ни нарежда на 7-о място сред страните с най-много студенти там. Все още най-търсени са бизнес и икономическите програми, следвани от инженерни науки.
Българските студенти в Германия пък са 6739 според статистика от 2015 година
Средно по 1500 български студенти на година се записват в немски университет за последните 5 години.
И докато  Великобритания, Холандия и Германия се  радват на най-засилен образователен интерес, то 
Франция и Белгия са в застой
най вече поради изискването за обучение на френски език в повечето програми. В същото време скандинавските страни, най вече Швеция, генерират допълнителен интерес точно поради увеличеното предлагане на програми с преподаване на английски език и либерализиране част от приемните процедури.
Този уикенд ще се проведе 28-ото поредно издание на европейско изложение „Отворени врати на образование в чужбина“ в столичния хотел „Хилтън“. Там родители и ученици ще могат да получат  информация за приема чужди университети и гимназии в Европа.
Образователното изложение ще се проведе и във Варна на 29 януари в хотел „Суис белхотел“.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

48 000 инвалиди-пенсионери не са подали заявления до социалните

48 000 пенсионери инвалиди, които имат право на новата финансова помощ, не са подали заявления в Агенцията за социално подпомагане/АСП/, стана ясно от думите на министъра на труда и социалната политиката Бисер Петков по време на социалната комисия.

Млад художник тръгва от Берлин на велосипед, за да качи Шипка на 3 март

Живеещ от 4 години във Фрайенбринк / малко  градче край Берлин/ възпитаник на казанлъшката художествена гимназия „Академик Дечко Узунов“ ще тръгне на 21 февруари с велосипед по пътищата на няколко страни с идеята на 3 март да бъде пред Паметника на свободата на връх Шипка.